Eva Vrabcová Nývltová se chce postavit na start newyorského maratonu. „Běžky jsou pro mě minulostí,“ říká

6. květen 2018

Dnešní host Radiožurnálu je opravdu výjimečný – sportovkyně, která startovala jak na zimních, tak na letních olympijských hrách. Bývalá běžkyně na lyžích a nyní profesionální atletka Eva Vrabcová Nývltová se sice pražského maratonu neúčastní, ale na start by se ráda hned postavila. „Závidím všem, kteří mohou běžet,“ říká s úsměvem.

Pro běžkyni je letos vrcholem sezony mistrovství Evropy v Berlíně, ráno před maratonem si ale měla možnost proběhnout část trati jako součást tréninku a atmosféra ji strhla. „V Praze je to tak parádní, běžci se mají na co těšit,“ přiznává.

Neskrývá také, že prožívá šťastné období – lyžování pro ni už byla jenom rutina a povinnost, pak ale objevila běhání. Ale nejenom to! S manželem si postavili pěkný nový domek, má skvělou rodinu a přátele. A přiznává, že je také čas na miminko.

„Můžu říci, že kolem sebe mám partu lidí, na které se mohu spolehnout,“ nastiňuje s tím, že do vrcholových závodů v klasickém lyžování se vracet nechce.


Uvědomila jsem si, že prostředí rivality už bylo dost, že se do zimy nechci vrátit.Eva Vrabcová Nývltová

Ačkoliv v lyžování měla kamarádky a s některými se nadále vídá, tak atmosféra mezi běžci je příjemnější. „Lyžařská minulost už je opravdu minulost,“ uzavírá.

Loni se také účastnila i newyorského maratonu, do 35 km dokonce běžela o vítězství – afričtí běžci jsou fenomenální, ale dají se podle jejích slov porazit. A letos by se do města, které ji uchvátilo, ráda vrátila. Poslala už žádost, aby mohla startovat na letošním maratonu v New Yorku.

autoři: vbi , prh
Spustit audio