Poslední měsíce odpočítává turecká vláda tisíciletému městu, než ho zaplaví vodou

Městečko Hasankeyf na jihovýchodě Turecka má za sebou více než dvanáct tisíc let dlouhou historii a dodnes se v něm zachovalo množství unikátních památek. Přesto zanedlouho úplně zmizí. Navzdory protestům v samotném Turecku i ve světě ho pohltí právě dokončovaná přehrada Ilisu na řece Tigris.

Hasankeyf jsme objevili před skoro pětadvaceti lety úplnou náhodou. Cestou do klášterů na planině Tur Abdin nás zaujaly ohromné pilíře původního mostu přes Tigris, který tu stál zřejmě už v dobách Říše římské.

Mohli jsme volně bez jakýchkoliv omezení procházet mezi skalami a prolézat ruiny památek, o které se tehdy nikdo moc nestaral. Ani turisté tam skoro nejezdili. Bazar, parkoviště a restaurace vyrostly až o pár let později.

Čtěte také

Z Hasankeyfu se stala turistická atrakce a skalním městem ročně prošly až dva miliony návštěvníků. Dnes je ale zase všechno jinak. Do okolních skal se zakously těžké stroje a skoro všude kromě samotného městečka je staveniště a vstup zakázán.

65 metrů pod hladinou

A guile guile, zpívá smutně „nashledanou“ majitel jedné z četných kavárniček hned vedle minaretu el-Rizk. Všichni tu totiž dostali příkaz, že v červnu musí své krámky a podniky zavřít.

Turisté objevili Hasankeyf teprve v posledních letech

„Voda se zvedne o 65 metrů, bude sahat zhruba ke špičce minaretu, proto to tu musíme opustit a přestěhovat se do nově vystavěné obce,“ říká Hasan, majitel obchodu se suvenýry.

Památky v pohybu

Městečko, které existovalo už v dobách raných mezopotámských civilizací a bylo významnou římskou pohraniční pevností, má ještě dnes nevídané množství památek z dob vlády artukidské a ajúbidské dynastie v 12. až 15. století.

Některé z nich hodlá vláda přestěhovat na kopec, kde se pro místní obyvatele staví nový Hasankeyf. První z památek, skoro 500 let staré mauzoleum Zeynela Beye, převezla v loňském roce na speciálním podvozku nizozemská firma a usadila ho nedaleko nového sídliště.

„Proč by sem lidé měli jezdit, když bude všechno zatopené? Vláda mluví o vodních sportech, ale já tomu moc nevěřím,“ hodnotí Hasan nápad, který propaguje místní radnice.

Čtěte také

Projekt národní hrdosti

Část památek bude přestěhována a ostatní budou zájemci moci prozkoumat v rámci potápěčských exkurzí pod hladinu přehrady. Vodní nádrž Ilisu, plánovaná už od padesátých let, by měla zatopit údolí řeky za dva roky.

„Hodně lidí z Hasankeyfu se odstěhuje pryč, až bude přehrada hotová. Možná tak 60 procent. Naše životy se tu ztrácí a nemůžeme to změnit,“ stýská si prodejce suvenýrů.

Stavba přehrady nezadržitelně pokračuje. Pod pevnost těžké stroje nahrnují val

Nedávno policie rozehnala protest místních lidí a koncem dubna se kvůli Hasankeyfu demostrovalo ve třiceti městech světa. Už před deseti lety se kvůli kontroverzím stáhly z financování stavby tři velké evropské banky.

Turecká vláda ale zdůrazňuje význam přehrady pro zemědělství, turistiku a výrobu elektřiny. Považuje Ilisu za jeden z projektů národní hrdosti a hodlá ji dostavět stůj co stůj.

autor: KSA
Spustit audio