Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
#ProHokejJakyJe

Boston i San José vypadly. Přijedou Krejčí, Pastrňák nebo Hertl na MS?

Dvě českými trenéry i fanoušky hodně sledované série 2. kola play-off NHL skončily. San José i Boston dohrály. Hokejisté Tampy Bay porazili Bruins 3:1 a sérii ovládli poměrem 4:1. Jediný gól hostů dal David Krejčí. V Západní konferenci se prvním finalistou stalo Vegas, které zvítězilo na ledě San Jose 3:0 a v sérii vyhrálo 4:2 na zápasy. Krejčí se spoluhráčem Davidem Pastrňákem a útočník Sharks Tomáš Hertl jsou nyní potenciálními posilami reprezentace na mistrovství světa.

Hokejisté Bostonu
zdroj: ČTK/AP

Tampa Bay - Boston 3:1

Bruins v předchozích dvou utkáních prohrávali do desáté minuty 0:2, ale tentokrát si začátek pohlídali a v závěru první třetiny udeřili. Krejčí se v přesilové hře trefil z levého kruhu k bližší tyči nad rameno Andreje Vasilevského. Tampa Bay otočila zápas dvěma zásahy během 31. až 34. minuty.

Krejčí figuroval na ledě i u vyrovnávací branky. Český útočník dostal puk z předbrankového prostoru jen mezi kruhy, kde ho přebral Brayden Point a prosadil se bekhendovou kličkou. Faul na Ondřeje Paláta, který dal v sérii dvě vítězné branky, potrestal střelou z pravého kruhu J.T. Miller. Postup Tampy Bay zpečetil Anton Stralman při power-play střelou přes celé kluziště do prázdné branky.

Trenér Tampy Bay Jon Cooper přiznal, že Boston jeho týmu nastavil v sezoně laťku. V základní části totiž zvítězil v prvních třech vzájemných utkáních. "V prvních dvou nás jednoduše přehráli. Uvědomili jsme si, že pokud se chceme v play-off dostat dál, musíme být stejně dobří jako oni. Hodně nám pomohlo, že jsme je na konci základní části konečně porazili. Výhra 4:0 nám dodala sebevědomí a přenesli jsme si ho i do této série," vysvětlil kouč.

Pastrňák se rozloučil s play-off jako třetí muž produktivity s bilancí šest gólů a čtrnáct přihrávek. Elitní řada Bostonu (Pastrňák, Patrice Bergeron, Brad Marchand) nasbírala v sérii 23 bodů, ale jedenáct z nich si připsala v úvodním utkání při výhře 6:2. Poté už vítězila jen Tampa Bay, která v posledních třech zápasech neinkasovala při rovnovážném počtu hráčů na ledě.

"Proti Torontu jsme se prosazovali. Nezapomněli jsme hrát hokej a dávat branky. Ale jejich obránci jsou urostlí a nepouštěli nás moc do šancí. Odvedli dobrou práci," vysvětlil trenér Bostonu Bruce Cassidy nižší produktivitu. "Mají velmi dobře propracovaný systém při hře pět na pět, v něm nás předčili. Ale lepší byli v mnoha oblastech, například v soubojích o puk a napadání. Dřou, jsou rychlí. Mají výborný tým, to vše se projevilo ve výsledku," doplnil Marchand.

Tampa Bay si zahraje konferenční finále potřetí za poslední čtyři roky. Její soupeř vzejde z dvojice Washington - Pittsburgh.

San Jose - Vegas 0:3

Hráči Vegas udeřili poprvé ve 27. minutě, když v útočném pásmu dobře napadali, získali puk a Jonathan Marchessault střelou mezi betony otevřel skóre. Ještě ve druhé třetině zvýšil ranou od modré čáry Nate Schmidt, jehož gól ale potvrdil až později v přerušené hře videorozhodčí. Záběr prokázal, že rána obránce Golden Knights se odrazila ven od kamery v brance. Třetí gól přidal v závěru při power-play Cody Eakin.

Čtvrtou nulu v letošním play-off vychytal Marc-André Fleury, který v zápase zastavil 28 střel. Dvakrát svedl souboj s Hertlem, který se dostal za obranu Vegas. Český útočník v první třetině trefil břevno, později za stavu 0:1 zastavil jeho bekhendovou kličku Fleuryho beton. "Je to tvrdá porážka. Ale v posledních dvou zápasech hráli lépe než my. Vytvořili si lepší šance, proto dali góly," uznal Hertl, který v play-off nasbíral devět bodů (6+3).

Vegas je třetím týmem v historii soutěže, který ve své první sezoně v NHL vyhrál dvě série play-off. Předtím se to povedlo před sto lety Torontu Arenas a před půl stoletím St. Louis Blues. Nováček, do jehož základní sestavy se podruhé za sebou nevešel Tomáš Nosek, narazí ve finále Západní konference na vítěze série Nashville - Winnipeg.

"Je to možná trochu šok, ale jsem hrdý na náš tým, co jsme dokázali a kam jsme se dostali," prohlásil Fleury, trojnásobný šampion s Pittsburghem, který je hlavním tahounem týmu. V prvním kole pustil jen tři branky ze čtyř utkání. A v sérii se San Jose byl skvělý při výhře v prodloužení ve třetím zápase a dvakrát udržel v sérii nulu. Čistých kont si připsal v play-off už čtrnáct a v historickém pořadí se v této statistice vyrovnal dalším třem gólmanům, kteří se dělí o pátou příčku. Mezi nimi je i Dominik Hašek.

Výsledky 2. kola play-off NHL

Východní konference - 5. zápas:

Tampa Bay - Boston 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Branky: 31. Point, 34. J. Miller, 59. Stralman - 20. Krejčí. Střely na branku: 22:28. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. J. Miller, 3. Point (všichni Tampa Bay). Konečný stav série: 4:1.

Západní konference - 6. zápas:

San Jose - Vegas 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky: 27. Marchessault, 36. Schmidt, 59. Eakin. Střely na branku: 28:33. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Fleury, 2. Marchessault, 3. Schmidt (všichni Vegas). Konečný stav série: 2:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články