Ministr dopravy Dan Ťok

Ministr dopravy Dan Ťok | foto: ČTK

Ministr dopravy Ťok nechce pokračovat v další Babišově vládě

  • 318
Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) oznámil, že nechce být členem nové vlády, kterou vyjednává premiér Andrej Babiš. S tím, aby Ťok zůstal v čele resortu, nesouhlasí ČSSD. „Očekáváme, že na ministerstvu dopravy dojde ke změně,“ řekl první místopředseda ČSSD Jiří Zimola v pořadu iDNES.tv Rozstřel.

O Ťokově záměru skončit informovala Česká televize, doslova řekl, že pokračovat se mu „moc nechce“. Své definitivní rozhodnutí chce oznámit do konce týdne. 

Za kritikou z řad ČSSD cítí snahy ovlivnit výběr provozovatele mýtného. Antimonopolní úřad minulý týden zrušil výběrové řízení zadané resortem. 

„Já za tím cítím trošku mýtný tendr. Pokud chtějí na ministerstvu někoho, kdo se domluví přímo s Kapschem, tak jim to nabídnu,“ uvedl Ťok. Společnost Kapsch je současným provozovatelem mýtného systému v Česku. Ministerstvo ale jako vítěze nynějšího tendru vybralo konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a slovenský SkyToll.

„Nezvládnutý tendr na elektronické mýtné“ zmínil Zimola v Rozstřelu jako jeden z důvodů, proč by měl Ťok skončit. Zároveň však podotkl, že konec Ťoková vládního angažmá není podmínka ČSSD pro vstup do vlády.

16. května 2018

Dlouhodobé výhrady k tomu, jak Dan Ťok vede resort, mají i komunisté, kteří jednají o tiché podpoře vznikající druhé menšinové vlády šéfa ANO Andreje Babiše. 

Ministr dopravy Dan Ťok nastoupil do úřadu v prosinci 2014 na návrh hnutí ANO. Nahradil Antonína Prachaře. Do funkce přišel z pozice šéfa společnosti Skanska, jedné z nejvýznamnějších stavebních firem. Do čela resortu dopravy ho prezident Miloš Zeman jmenoval podruhé v prosinci 2017.

Záměr ukončit své vládní působení už dříve z ministrů ANO oznámil i šéf spravedlnosti Robert Pelikán (psali jsme zde) a skončí zřejmě i šéf české diplomacie Martin Stropnický (více zde). 

VIDEO: ČSSD ve vládě ministra Ťoka nechce, řekl Jiří Zimola

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video