Návšteva reštaurácie ako prvotriedny gastronomický zážitok, kvôli ktorému si treba miesto vopred rezervovať – aj na Slovensku také reštaurácie máme, jednou z prvých je Gašperov mlyn v podtatranskej obci Batizovce. S obľubou sem chodia aj hostia z najluxusnejších hotelov v Tatrách. Je totiž pre pravých gurmánov a pre ľudí, ktorí chcú stráviť zaujímavý večer. Stabilne sa umiestňuje medzi najlepšími podnikmi Slovenska. Kuchyňa je postavená na poctivej ručnej práci, vyváženej chuti a hlavne kvalitných a čerstvých surovinách. Mnohé bylinky či zeleninu si dopestujú v záhradke na mlyne. Do mája 2018 tu spolu „kraľovali“ Jozef Breza s manželkou Katkou. Tá je momentálne na materskej dovolenke, takže si šéfkuchár prizval na pomoc šikovného mladého pomocníka.

Ak ste v reštaurácii prvý raz, tak vám milý personál pred degustáciou urobí malý výklad histórie mlynu, ktorý vznikol zrekonštruovaním toho pôvodného. Jeho názov Gašperov mlyn mu dala dcéra majiteľa. Keďže nemá synov, aby jeho meno ostalo v pamäti obyvateľom obce, tak aj návštevníkom. Poukazovali nám staré časti mlynských mechanizmov, poľnohospodárske nástroje, prekrásne ručne tkané a vyšívané záclony na oknách či maľované čelo svadobnej postele. V strede miestnosti je krb s malými hrnčekmi. Tie sú tu vraj preto, že v každom mlyne bol aj vodník, ktorý svoje obete utopil a ich duše schoval do hrnčekov. Táto historka sa páči hlavne zahraničným turistom. Akademický maliar Marián Čižmárik doplnil interiér krásnymi lampami, ktoré kombinujú pôvodné pracovné nástroje s vitrážami.

Okrem nás mali obsadené ešte dva susedné stoly. Ako nám šéfkuchár na záver vysvetlil, objednávajú si naraz maximálne tri stoly, aby dokázali čo najlepšie odviesť svoju prácu a čomu zodpovedá aj kapacita kuchyne. Na návštevu sa preto treba objednať a dohodnúť si termín aspoň jeden deň vopred. Ešte predtým sa nám opýtali na možné alergie a potravinové intolerancie, alebo stravovacie špecifiká, ktoré by mali zohľadniť pri tvorbe menu.

Na základe toho potom zostavia menu, ktoré sa dozviete až na mieste. To naše bolo 9-chodové, takže si treba rezervovať viac času, ako zvyčajne  strávite v bežnej reštaurácii a odporúčame nechať doma aj malé deti. Urobíte tým službu nielen sebe, ale aj ostatným. Pár pri vedľajšom stole mal so sebou dvojročné dieťa a napriek tomu, že bolo veľmi dobré, udržať jeho pozornosť tri hodiny, nedokázal ani vlastný tablet s rozprávkami a ani rodičia. Okrem toho, od januára tohto roka sa tu rozhodli nepripravovať detské jedlá.

Prvé chody sme dostali na stôl v pomerne svižnom tempe, hostia totiž prídu do reštaurácie hladní, preto ich treba na úvod ľahko nasýtiť. Keďže ide o degustačné menu, porcie sú primerané tomu, že na stôl dostanete nie dva-tri chody, ale deväť. Preto sa malých porcií netreba zľaknúť, ich veľkosť je dostatočná na to, aby ste si vychutnali podstatu jednotlivých pokrmov a pritom boli schopní skonzumovať všetky ďalšie chody. My sme na úvod ochutnali napríklad dnes u nás už pomerne zabudnutú zeleninu - okruhlicu s tvarohom, kelové závitky s domácou tatárskou omáčkou, či chutnú zemiakovú placku s jazykom a smotanou. Na záver tejto časti ešte vynikajúci domáci chlieb s našľahanou bravčovou masťou. Chlieb tu pečú skutočne famózny.

Po menšej prestávke nasledoval pstruh so zemiakmi a kôprom, podávaný v uzatvorenom sklenom pohári. Pstruh bol totiž veľmi jemne zaúdený čerešňovým drevom. Vynikajúco pripravený bol aj morčiak pruhovaný, menej známa sladkovodná ryba a tiež kačka so zelerovými plátkami. Veľkú pochvalu zaslúžia aj tunajšie dezerty.

Pred každým chodom sme dostali veľmi krátky výklad toho, čo všetko a tiež ako pripravené máme na tanieri. Aj spôsob servírovania je tu odlišný od zaužívaného štandardu. Používajú netradičné nádoby z keramiky, dreva, skla či kameňa, ktoré sú párované ku konkrétnemu jedlu a určite zlepšujú už aj tak vysoký zážitok z jedla samotného.  Rovnakú pozornosť ako jednu to venujú aj jeho párovaniu s vínom.

Pri odchode sa s vami rozlúči celý personál a pozve vás na ďalšiu návštevu. Treba sem jednoducho prísť a ochutnať. A potom sa určite budete chcieť vrátiť. Šéfkuchár si v mlyne vedie knihu hostí a čo počas svojej návštevy jedli. Ak sem teda opäť zavítate, naservírujú vám celkom iné menu. Ako veľmi milú pozornosť na cestu sme ešte dostali aj balíček sušených jabĺk s poďakovaním.

Naše menu:

Okruhlica – tvaroh

Kel – tatarská

Placky – jazyk – kyslá smotana

Domáci chlieb – našľahaná bravčová masť

Pstruh- zemiaky – kôpor

Karfiol

Morčiak – hrach – hliva ustricová

Kačka – zeler – slivky

Mrkva – tvaroh – rakytník

Zhrnutie:

Plus: Naozaj zážitková gastronómia, výborná kuchyňa a obsluha, interiér

Mínus: Pre niekoho to môže byť fakt, že podnik je fakticky dostupný len autom