English

Křiženec motorky a auta je Dálník. Vznikl v Čechách, svět však nedobyl

Deník.cz / Auto

Za duchovního otce speciální kategorie vozidel s označením Dálník je právem považován Jan Anderle. Jeho životní osudy jsou také velmi zajímavé.

More from Deník.cz / Auto

Feb 2

Nejširší auta na trhu mají přes dva metry. Při parkování omezují jiná auta

Deník.cz / Auto

V nabídce automobilek je stále větší množství velkých aut, jejichž šířka se blíží nebo dokonce přesahuje hranici dvou metrů. To pak přináší při parkování potíže nejen jejich řidičům, ale i těch menších, které se ocitnou vedle. Vznikají z…

Nov 13

Tady se bourá! Odborníci řešili Top 10 nehodových míst ve středních Čechách

Deník.cz / Auto

Zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod – tomu se věnovala dopravní konference, která se uskutečnila v historickém sále CEROP (Podnikatelský inkubátor Kolínský zámek) v Kolíně. Debatovalo se na…

Jan 21

Křiženec motorky a auta je Dálník. Vznikl v Čechách, svět však nedobyl

Deník.cz / Auto

Za duchovního otce speciální kategorie vozidel s označením Dálník je právem považován Jan Anderle. Jeho životní osudy jsou také velmi zajímavé.

Sep 17

Český dálník mohl být levnější alternativou k autu. Komunisté o něj ale nestáli

Deník.cz / Auto

V historii Československa najdeme spoustu zajímavých projektů, které bohužel byly socialistickým režimem s centrálně plánovanou ekonomikou zavrhnuty. Patří mezi ně i koncept stroje, pro který se vžilo označení dálník. Ten spojoval pohodlí…

Jun 28

Proč mají některá auta falešné koncovky výfuku?

Deník.cz / Auto

Zejména u sportovních aut bývají koncovky výfuku důležitou součástí vzhledu. Jenže stále častěji a častěji se u moderních vozů objevují různé napodobeniny. Tohle řešení má ale svůj důvod.

Jun 14

Amazon už brzy začne prodávat auta přes internet. I v Evropě

Deník.cz / Auto

Známý internetový obchod Amazon chce v dohledné době začít s prodejem aut přes internet. Zatím není zřejmé, zda se bude jednat výhradně o nová auta nebo také o ojetiny, ale prodej by měl být řízen z Lucemburska. Nejprve se nová možnost…

Jun 5

Karosárna Sodomka vytvářela nejkrásnější auta v Československu. Podívejte se

Deník.cz / Auto

Ačkoliv samotné automobilky Škoda či Tatra daly bezpochyby vzniknout mnoha nádherným vozům, vůbec nejkrásnější tvary aut pocházejících z Československa ale najdeme jinde. Pocházejí z domácí karosárny Sodomka. Ve 30. letech minulého století…

May 24

Dieselová auta už nejsou v Evropě nejpopulárnější, jejich prodej klesá

Deník.cz / Auto

Už od propuknutí kauzy, ve které Volkswagen „pančoval" emise nových aut, začalo se s plnou vážností mluvit o začátku konce dieselových motorů. Pokles popularity v Evropě je další vlaštovkou.

May 23

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Deník.cz / Auto

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty…

Apr 20

Jak se nespálit při koupi ojetiny II.: Jsme u auta. Na co si dát pozor?

Deník.cz

V minulém dílu článku o nákupu ojetiny jsme si probrali, čím se řídit při počátečním výběru auta a jak se připravit na jeho nákup. Nyní se dostáváme do bodu, kdy jsme u vybraného vozu. Na co si dát pozor? A co všechno byste měli…

Apr 18

Jak snížit spotřebu auta? Není to složité, těmto mýtům ale nevěřte

Deník.cz

Spotřeba je dlouhodobě jednou z nejsledovanějších vlastností automobilů. Řidiči jí dokonce často podřizují svůj jízdní styl, volbu pneumatik, ale i výběr vozu jako takového. Ale opravdu víte, jak jezdit co nejúsporněji?

Apr 5

OBRAZEM: Nejstarší auta, která jsou stále ve výrobě

Deník.cz / Auto

Přestože nám automobilky skoro každý týden představují nějaký nový model a vývoj je vlastně k nezastavení, najdete po světě i opravdu staré vozy, které se bez větších změn vyrábí dodnes. Na pět takových nesmrtelných kousků jsme se podívali.

Feb 20

Nejspolehlivější auta? Japonci drtí konkurenci

Deník.cz / Auto

Existuje mnoho přehledů, žebříčků, průzkumů, anket či indexů sledujících spolehlivost vozidel a spokojenost jejich zákazníků. Jedním z nejpřesnějších by měl být index pojišťovny, která se zabývá pojištěním vozu proti poruchám.

Jan 25

PŘEHLED: Nejlevnější nová auta s dieselem. Žebříček drtí Dacie

Deník.cz / Auto

Auta s naftovým motorem jsou u nás pořád velice oblíbená. Platí to nejen pro ojetiny, ale i pro nové vozy. Podívali jsme se proto, která nová auta s dieselem můžete koupit nejlevněji.

Jan 13

PŘEHLED: Tato auta loni (skoro) nikdo nechtěl

Deník.cz / Auto

Loňský rok byl z pohledu prodejů nových aut v České republice rekordní. Najdou se ale i vozy, o které loni skoro nikdo nestál.

Nov 4

Německo nakonec nejspíš zpoplatní dálnice i pro osobní auta

Deník.cz / Auto

Čeští řidiči osobních aut by se měli připravit na to, že budou v dohledné době muset platit za jízdu na německých dálnicích. O jejich zpoplatnění Německo usiluje už delší čas, nyní se ale podle serveru Spiegel Online blíží dohodě s…

Jul 18

Nejen auta. Volvo posílá na trh nové dětské autosedačky

Deník.cz / Auto

Automobilka Volvo je známá svou pečlivostí v oblasti bezpečnosti. Pozornost však věnuje nejen samotným vozům, ale i nedospělým pasažérům a dětským autosedačkám.

Jun 23

Ministerstvo ustoupilo od ekologické daně pro desetiletá auta

Deník.cz / Auto

Ministerstvo životního prostředí ustoupilo od zvyšování poplatků za převod starších ojetých aut a platit se zatím nebude ani ekologická daň za registraci automobilů vyrobených v letech 2000 až 2005, tedy těch, které mají nálepku Euro 3.

Mar 18

Nová auta v USA budou muset být vybavena automatickým brzděním

Deník.cz / Auto

Dvě desítky automobilek působících ve Spojených státech se dobrovolně zavázaly, že nejpozději od roku 2022 budou takřka všechny své nové osobní automobily standardně vybavovat systémem automatického nouzového brzdění.

Jan 2

Ferrari má problém. Auta s turbomotory mohou samovolně vzplanout

Deník.cz / Auto

Italská automobilka Ferrari má problém se svými novými modely, které pohání osmiválcový motor se dvěma turbodmychadly. Ve Spojených státech kvůli němu musela do servisů svolat 185 kabrioletů California T a také zastavit jejich prodej.