English

Disky SSD tvrdě útočí, klasické HDD mohou ztratit až 50 procent

iDNES.cz / Technet

Výrobci klasických pevných disků s pohyblivými magnetickými plotnami se letos budou muset uskrovnit. Podle odhadů by letos mohla jejich výroba poklesnout až o polovinu.

More from iDNES.cz / Technet

Oct 25

Česko sledovalo částečné zatmění Slunce. Další bude až za tři roky

iDNES.cz / Zprávy

V Česku je mohli znovu sledovat částečné zatmění Slunce. Před víc než rokem jsme viděli pětinové zatmění, nyní bylo Slunce „ukousnuto“ téměř z poloviny. Další nás čeká až v roce 2025.

May 19

Výměna klasického disku za SSD zrychlí počítač, ale má svá rizika

iDNES.cz / Technet

Pokud váš stávající počítač k provozu systému využívá klasický HDD disk, měli byste zvážit jeho výměnu. Instalací SSD disku získáte rychlost, výkon a můžete ušetřit i trochu elektrické energie.

Jun 10

Podívejte se, jak Měsíc „ukousnul“ Slunce při částečném zatmění

iDNES.cz / Technet

Krátce před čtvrtečním polednem začala dvě hodiny trvající vesmírná podívaná, která není tak častá, a na rozdíl od mnoha jiných ji lze sledovat i ve dne. Zatmění Slunce je na našem území viditelné jako částečné.

Apr 5

Češi zrekonstruovali slavný záběr Einsteinova zatmění Slunce

iDNES.cz / Technet

Čeští vědci omladili, vylepšili a obarvili jeden z nejslavnějších snímků v historii fyziky. Originál z roku 1919 byl prvním praktickým důkazem Einsteinovy obecné teorie relativity.

Feb 20

Co může ukázat snímek Slunce, odhaluje v Rozstřelu matematik a fotograf

iDNES.cz / Technet

Český matematik a známý fotograf vesmíru Miloslav Druckmüller zabodoval svými snímky různých vesmírných obkjektů nejen u nás, ale i ve světě. Asi nejznámější je v tomto ohledu snímek sluneční korony pořízený při jednom zatmění. Jaké…

Aug 31

Microsoft opravuje chybu, která mohla zkrátit život SSD diskům

iDNES.cz / Technet

Květnová velká aktualizace Windows přinesla několik vylepšení a oprav, ale na druhou stranu se nevyhnula chybám. Nyní firma testuje opravu na závadu, která mohla zkrátit životnost SSD.

Oct 17

Proč se Slunce nestane černou dírou a kdy vlastně umře

iDNES.cz / Technet

Bez Slunce by nebyl na Zemi život. Slunce také bude patrně hlavním důvodem, proč naše planeta nebude obyvatelná. Konec naší hvězdy je však poměrně daleko. Mezitím projde řadou různých fází.

May 20

Disky SSD tvrdě útočí, klasické HDD mohou ztratit až 50 procent

iDNES.cz / Technet

Výrobci klasických pevných disků s pohyblivými magnetickými plotnami se letos budou muset uskrovnit. Podle odhadů by letos mohla jejich výroba poklesnout až o polovinu.

Aug 18

Připravte se na pád cen SSD disků. Mohou zlevnit na třetinu

iDNES.cz / Technet

Podle firmy Objective Analysis je na trhu tak velký převis nabídky NAND pamětí, které slouží k výrobě SSD disků, že můžeme očekávat další pád cen.

Apr 20

Stáhněte si zdarma: moderní spořič obrazovky i kontrolor SSD disku

technet.idnes.cz

JPEG Saver je spořič monitoru pracující s uživatelovými fotografiemi i dalšími zdroji. Ochranu před malwarem prostřednictvím cloudu zajistí Crystal Security. Převod videa do MKV je práce pro MetaFox. A SSD-Z prozradí a změří vše podstatné…

Oct 20

Víte v jaké kondici je váš HDD či SSD? Zeptejte se správného programu

iDNES.cz / Technet

Data. Chcete-li je mít jak v peřince, potom jistě pravidelně zálohujete. Můžete se však spolehnout na výdrž samotných diskových úložišť? To prozradí HDD Guardian. Chcete-li původem českého e-mailového klienta obsahující také kalendář a…

Oct 13

Perly a přilbice. Pohled na zatmění Slunce, jak jste ho ještě neviděli

iDNES.cz / Technet

Američané ho nazvali pro nás trochu velikášsky Velké americké zatmění. Astronomický úkaz letos 21. srpna vytáhl miliony Američanů na "venkov" a spolu s nimi ´plné zatmění slunce sledovaly další tisíce turistů. Jedním z nich byl i Čech…

Oct 11

Životnosti SSD disků se bát nemusíte, tvrdí WD. „Blue“ má vydržet 56 let

iDNES.cz / Technet

SSD disky Green a Blue jsou prvními produkty firmy Western Digital po akvizici společnosti SanDisk. Základní řada Green je určena pro běžné domácí uživatele, Blue naopak míří do sestav s náročnějším provozem.

Aug 31

Zájem o pevné disky klesá. Zachránit je může umělá inteligence

iDNES.cz / Technet

Trh s externími pevnými disky neroste a poslední rok dokonce klesá. Soukromá data uživatelů se pomalu přesouvají na cloudová úložiště, která oproti těm domácím mají jednu zásadní výhodu: uživatelům nabízejí podrobné třídění obsahu, a tedy…

Oct 16

Co by se stalo, kdyby Slunce náhle zhaslo?

iDNES.cz / Technet

V našem začínajícím seriálu odpovídáme na čtenářův dotaz, který někdy přišel na mysl každému z nás: co by se přesně stalo, kdyby Slunce přestalo najednou svítit a vychladlo?

Mar 20

Užijte si zatmění Slunce, příští bude až za 11 let

technet.idnes.cz

Pokud jste zatmění nemohli sledovat na vlastní oči, máte teď možnost podívat se alespoň na naše videa. Dnešní den je na zajímavé události bohatý, mimo částečného zatmění Slunce nastane i jarní rovnodennost.

Feb 18

Nový virus je schovaný přímo v pevných discích. Pomůže jen rozbití

technet.idnes.cz

Společnost Kaspersky objevila, že na firmware pevných disků většiny výrobců útočí virus, který umožní sledovat dění na počítači. Běžnými prostředky se jej přitom nelze zbavit. Firma naznačuje, že za ním stojí vládní úřady, patrně nechvalně…

Feb 15

VIDEO: Fascinující pohled na Slunce. Zblízka vypadá jako halucinace

technet.idnes.cz

Jedno z hravějších videí NASA ukazuje pět let snímků výzkumné sondy Solar Dynamics Observatory, která sleduje sluneční aktivitu od února 2010. Nádherné video připomíná magickou disko kouli a demonstruje možnosti sondy SDO.

Feb 3

České fúzní čtvrtstoletí. Co děláme pro projekt „umělého slunce“

technet.idnes.cz

Před 25 lety vstoupilo Československo do projektu mezinárodního termojaderného reaktoru ITER, který je jedním z největších vědeckých projektů v dějinách lidstva. Projekt ITER je součástí rozsáhlého výzkumu jaderné fúze, který má za cíl…

Dec 21

Rozhovor: Učíme se od přírody lépe vyrábět energii ze Slunce

technet.idnes.cz

Suchý zip je vynález inspirovaný zahnutými bodlinami na semenech lopuchu. Čeští fyzici se chtějí přírodou inspirovat při vytvoření účinnějších systémů na výrobu energie ze slunečního záření. Triky bakterií chtějí napodobit s pomocí uhlíku…