English

Jde o nelegální čin, spílá Mayová Íránu po zadržení tankeru

Týden.cz

Británie vyzvala Írán, aby okamžitě propustil britský tanker Stena Impero, který zadržely íránské revoluční gardy v pátek v Hormuzském průlivu. Podle Londýna jde o nelegální čin.

More from Týden.cz

Jun 20

Kanada se rozhodla zařadit íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací

Týden.cz

Kanada se rozhodla zařadit íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Oznámil to ve středu kanadský ministr pro veřejnou bezpečnost. Tento krok umožní Ottawě zmrazit majetek elitních jednotek teokratického režimu či…

Apr 1

Írán: Při útoku Izraele na konzulát v Damašku zemřeli dva íránští generálové

Íránské revoluční gardy uvedly, že dnešní útok na íránský konzulát v syrském hlavním městě Damašku zabil dva generály a pět důstojníků této vojenské organizace. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na oficiální komuniké. Teherán dříve…

Mar 1

Netanjahu obvinil Írán z výbuchu na izraelské obchodní lodi

Týden.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí obvinil Írán z odpovědnosti za páteční výbuch na izraelské obchodní lodi v Ománském zálivu.

Feb 14

Smrt Solejmáního povede k osvobození Jeruzaléma, tvrdí íránské revoluční gardy

www.tyden.cz

Zabití velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního povede k osvobození Jeruzaléma. Podle íránské agentury Tasním to ve čtvrtek řekl mluvčí íránských revolučních gard Ramzán Šaríf. Krátce nato sám velitel gard Hosejn Salámí…

Jan 7

Írán zvažuje třináct scénářů, uvedl tajemník íránské rady

Tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti v úterý oznámil, že Írán zvažuje třináct možností odvety za zabití íránského generála Kásema Solejmáního. Zároveň bez bližších podrobností zdůraznil, že i ta nejmírnější varianta by byla…

Oct 26

Íránské Národní gardy na trestné výpravě v Albánii

Týden.cz

Albánské policii se podařilo rozkrýt síť íránských agentů, kteří chystali ozbrojené akci v této zemi, informuje Alijazeera. Už v minulém roce byl z Tirany vykázán íránský velvyslanec Ali Amuel, který měl těmto aktivitám pomáhat.

Sep 27

Tanker Stena Impero zadržovaný od července v Íránu je na moři

Tanker Stena Impero, který Írán zadržoval od července, pluje z íránských vod do Perského zálivu. Oznámily to úřady v íránském přístavu Bandar Abbás, kde plavidlo kotvilo.

Jul 19

Írán zadržel dva britské tankery, jeden už propustil

Británie v reakci na zadržení svého tankeru varovala před eskalací napětí v Perském zálivu.

Jun 24

Írán odmítl výzvu Británie k propuštění humanitární pracovnice

Írán v pondělí znovu odmítl opakovanou výzvu Británie k propuštění humanitární pracovnice, 41leté Britky s íránským pasem Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové.

Mar 8

Británie poskytne diplomatickou ochranu vězněné ženě v Íránu

Týden.cz

Británie poskytne diplomatickou ochranu Britce s íránským pasem, humanitární pracovnici Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové, která je vězněná v Íránu. Oznámil to ve čtvrtek britský ministr zahraničí Jeremy Hunt. Londýn tak chce podle něj…

Dec 22

Nigerijští migranti obsadili loď. Chtěli do Británie, byli zadrženi

Týden.cz

Příslušníci zvláštních jednotek britského námořnictva provedli zásah na palubě italské nákladní lodi, která v pátek u břehů jihovýchodní Anglie nahlásila problémy s černými pasažéry.

Aug 14

VIDEO: Incident u britského parlamentu má policie za teroristický čin

Protiteroristické oddělení policie začalo vyšetřovat incident, při němž v úterý ráno najelo do zátarasů u britského parlamentu v Londýně auto.

May 15

Británie, Francie, Německo a Írán jednají o jaderné dohodě

V Bruselu se večer sešla šéfka diplomacie EU Federica Mogheriniová a ministři zahraničí Británie, Francie, Německa a Íránu k jednání o budoucnosti íránské jaderné dohody poté, co se ji rozhodl vypovědět americký prezident Donald Trump.

Mar 16

Británie, Francie a Německo jsou pro nové sankce vůči Íránu

Británie, Francie a Německo navrhly nové sankce vůči Íránu za jeho balistický program a roli v syrské válce. Vyplývá to podle agentury Reuters z důvěrného dokumentu určeného členským státům EU, jehož smyslem je přesvědčit Spojené státy,…

Dec 26

Ruské lodě se několikrát přiblížily k břehům Británie

Britské námořnictvo během vánočních svátků řešilo několik případů, kdy se ruská vojenská plavidla přiblížila k území Spojeného království. V prohlášení to oznámilo britského ministerstvo spravedlnosti.

Jul 25

Americká loď varovala výstřely íránské plavidlo

Hlídková loď amerického námořnictva v úterý vypálila několik varovných výstřelů v Perském zálivu, když se k ní blížilo íránské plavidlo.

Sep 6

Pentagon: Íránské plavidlo ohrozilo naši loď

Americkou pobřežní hlídkovou loď operující v Perském zálivu v neděli ohrožoval svými nebezpečnými manévry rychlý člun íránských Revolučních gard.

Jun 3

Chameneí: USA a Británie jsou hlavní nepřátelé Íránu

Spojené státy a Británie zůstávají hlavními nepřáteli Íránu, a to navzdory loňské dohodě o jaderném programu, kterou Teherán uzavřel se světovými mocnostmi. Řekl to v pátek íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Vyloučil zároveň…

Nov 25

Somálští piráti unesli posádku íránské lodě

www.tyden.cz

Piráti operující ve vodách v blízkosti Somálska napadli dvě rybářské lodě a zajali posádku jedné z nich. Thajské rybářské lodi se podařilo uniknout, do zajetí však padli námořníci z íránského plavidla.

May 7

Írán propustil zadržovanou obchodní loď i s posádkou

www.tyden.cz

Írán propustil obchodní loď Tigris dánské společnosti Maersk a její posádku, kterou minulý týden v Hormuzském průlivu zadržely íránské jednotky. Informovala o tom tisková agentura ISNA s odvoláním na prohlášení íránského ministerstva…