English

GLOSÁŘ: Jak udělat z kanonády hudby a jiná kouzla na Dvořákově Praze

iDNES.cz / Kultura

Po rozpačitém zahájení letošní Dvořákovy Prahy si člověk v prvním festivalovém týdnu rychle spravil chuť. Koncerty Essenských filharmoniků a České filharmonie nabídly přesně to, co se od takové akce čeká.

More from iDNES.cz / Kultura

Feb 7

Dirigent Simon Rattle se bude podílet na vedení České filharmonie

www.idnes.cz

Britský dirigent sir Simon Rattle se od příští sezony stane hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie. Spolu s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem a Jakubem Hrůšou utvoří triumvirát umělecky formující náš první orchestr.

Apr 21

GLOSA: Jak Česká filharmonie ukázala cestu rájem

iDNES.cz / Kultura

Romantická krása, trocha exotiky, nadčasové poselství o pokoře. Česká filharmonie zařadila do programu oratorium Ráj a Peri málo známou skladbu jinak slavného autora německého romantismu Roberta Schumanna. A zrodila se událost.

Mar 20

Česká filharmonie bude slavit výročí českých autorů, zahraje i Mesiáše

iDNES.cz / Kultura

Česká filharmonie se příští sezonu soustředí na projekty Rok české hudby a Smetana 200, reflektující kulatá výročí českých skladatelů. Přivítá hvězdné zahraniční dirigenty a kromě svého klasického repertoáru nabídne též barokní hudbu.

Mar 29

Dvořákova Praha uvede Rusalku. S Českou filharmonií a Semjonem Byčkovem

iDNES.cz / Kultura

Světové orchestry, ale i přehlídku smyčcových kvartet a další události nabídne letošní ročník festivalu Dvořákova Praha. Ten začne 8. září a vstupenky se již prodávají.

Nov 20

Česká filharmonie chystá adventní koncerty. Bez publika a s plexisklem

iDNES.cz / Kultura

Čtyři mimořádné koncerty uspořádá během nadcházejících adventních nedělí Česká filharmonie. Všechny poběží online, odvysílá je též Česká televize.

Mar 26

Česká filharmonie chystá sezonu i s přízrakem koronaviru

iDNES.cz / Kultura

Česká filharmonie odtajnila program příští sezony. Místo tiskové konference však pouze na webu a s vědomím, že bude možná ještě poznamenána důsledky pandemie.

Jan 2

GLOSA: Novoroční nápoj České filharmonie probudil, ale neunavil

iDNES.cz / Kultura

Při výrobě míchaného hudebního moku, s nímž by hudebníci i diváci lehce propluli oslavami na přelomu roku a ještě by měl vyvážené ingredience, letos Česká filharmonie vsadila na domácí suroviny.

Jan 2

GLOSA: Česká filharmonie vstoupila do nového roku bez dirigenta

iDNES.cz / Kultura

Novoroční koncert České filharmonie či v minulosti ten silvestrovský řídili nejrůznější dirigenti. Letos jsme zažili překvapení, nedirigoval nikdo.

Nov 3

Filharmonie dostala v USA cenu pojmenovanou po svém prvním dirigentovi

iDNES.cz / Kultura

Ovacemi ve stoje a dvěma přídavky skončil koncert České filharmonie ke stému výročí založení Československa ve Washingtonu. Šéfdirigent Semjon Byčkov při té příležitosti převzal z rukou miliardáře Karla Komárka Cenu Antonína Dvořáka.

Oct 11

GLOSA: Vzkříšení České filharmonie pokračuje. Rudolfinum však nestačí

iDNES.cz / Kultura

Česká filharmonie oficiálně vstoupila do nové sezony a etapy své existence. Šéfdirigent Semjon Byčkov se ujal funkce a pro zahajovací koncert sezony vybral jediné dílo, osmdesátiminutovou Mahlerovu Symfonii č. 2 "Vzkříšení“.

Apr 6

Do České filharmonie jsem se zamiloval, řekl šéfdirigent Byčkov Za scénou

iDNES.cz

„Orchestr mě požádal, abych se stal jejich tatínkem,“ prozradil nový šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov v pořadu Za scénou. Zároveň dodal, že se do celého hudebního tělesa okamžitě zamiloval. Pozici přebral po Jiřím Bělohlávkovi,…

Nov 3

Zemřel Václav Riedlbauch, bývalý ředitel České filharmonie

iDNES.cz / Kultura

Ve věku 70 zemřel Václav Riedlbauch, skladatel, pedagog a organizátor hudebního života. Veřejnosti byl znám především jako ředitel různých kulturních institucí, mezi nimiž byla i opera Národního divadla nebo Česká filharmonie.

Oct 20

GLOSA: Filharmonie bez Bělohlávka a proč je Byčkov rozumná volba

iDNES.cz / Kultura

Česká filharmonie odstartovala 122. sezonu. Na konci té minulé přišla o šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, místo nějž převzal taktovku zahajovacího večera Jakub Hrůša. Ten bude také s Tomášem Netopilem v novém užším uměleckém vedení orchestru…

Jun 29

Místo Bělohlávka budou na Dvořákově Praze dirigovat Hrůša a Altrichter

iDNES.cz / Kultura

Festival Dvořákova Praha už našel řešení pro tři večery České filharmonie, které měl původně řídit Jiří Bělohlávek. Všechny se uskuteční v plném rozsahu. Místo zesnulého šéfdirigenta bude dva koncerty dirigovat Jakub Hrůša, jeden Petr…

Jun 9

Cenu OSA získali Petr Janda, Pohoda od Kabátů i dirigent Bělohlávek

iDNES.cz / Kultura

Jiří Bělohlávek byl oceněn za propagaci a šíření české hudby. „Moc mě mrzí, že se ocenění nedožil,“ říká předseda představenstva OSA Roman Strejček. Mezi oceněnými jsou Petr Janda coby skladatel, Xindl X jako textař nebo skupina Lucie, jež…

Jun 2

Velký dirigent, vzpomíná na Bělohlávka polský skladatel Penderecki

iDNES.cz / Kultura

Úmrtí Jiřího Bělohlávka vrhlo stín i na tiskovou konferenci Pražského jara s polským skladatelem Krzysztofem Pendereckým.

Jun 1

Zemřel uznávaný dirigent Jiří Bělohlávek, prosazoval hudbu českých autorů

iDNES.cz / Kultura

Celosvětově známý český dirigent Jiří Bělohlávek zemřel po dlouhé nemoci v jedenasedmdesáti letech. Pedagog AMU působil šest let v roli šéfdirigenta BBC Symphony Orchestra a následně opět převzal vedení České filharmonie. Za své služby…

Jan 1

Jiří Bělohlávek bude šéfdirigentem České filharmonie dalších šest let

iDNES.cz / Kultura

Šéfdirigent a umělecký ředitel Jiří Bělohlávek v neděli v Prezidentském salonku Rudolfina podepsal na dalších šest let smlouvu s Českou filharmonií. V čele nejznámějšího tuzemského orchestru stojí už čtyři sezony. Ve funkci by tak měl…

May 13

Estonský dirigent dokázal, že česká klasika není pouze znělka

iDNES.cz / Kultura

Po loňském výletu do Hamburku se Smetanova Má vlast zase vrátila domů. Festival Pražské jaro zahájila v Obecním domě Česká filharmonie, tentokrát i za účasti prezidenta Miloše Zemana. Dirigoval Estonec Paavo Järvi.

Feb 24

OBRAZEM: Dirigent, jenž dobyl svět. Jiří Bělohlávek slaví sedmdesátiny

iDNES.cz / Kultura

Světově proslulý dirigent Jiří Bělohlávek, který od roku 2012 stojí v čele České filharmonie, se dožívá sedmdesáti let. Vedl také Symfonický orchestr BBC, hostoval v Metropolitní opeře i na významných festivalech včetně Pražského jara.