English

GLOSA: Metropolitní vzdala hold Zeffirellimu a chystá Gershwina

iDNES.cz / Kultura

K osobnostem světa umění, které letos navždy odešly, patří i režisér Franco Zeffirelli. Jeho památce byla věnována první projekce letošní sezony sobotních kinopřenosů z Metropolitní opery, inscenace Pucciniho Turandot.

More from iDNES.cz / Kultura

Mar 19

GLOSA: Lohengrin v Metropolitní si koleduje o karikaturu

iDNES.cz / Kultura

Kinopřenos Wagnerova Lohengrina z newyorské Metropolitní opery v jednom z pražských kin skončil brzy po začátku. Naštěstí se hrálo v jiném kině.

Jan 12

GLOSA: Bergův Vojcek se v Metropolitní ztrácí ve vizuální omáčce

iDNES.cz / Kultura

Po opeře Achnaton od Phila Glasse byl Vojcek od Albana Berga dalším titulem, jímž se Metropolitní opera v sezoně kinopřenosů zavděčila spíš fajnšmekrům. Ti nemuseli litovat, i když sama inscenace příliš vydařená není.

Oct 13

GLOSA: Metropolitní vzdala hold Zeffirellimu a chystá Gershwina

iDNES.cz / Kultura

K osobnostem světa umění, které letos navždy odešly, patří i režisér Franco Zeffirelli. Jeho památce byla věnována první projekce letošní sezony sobotních kinopřenosů z Metropolitní opery, inscenace Pucciniho Turandot.

Sep 25

Domingo kvůli obtěžování po padesáti letech skončil v Metropolitní opeře

iDNES.cz / Kultura

Po půlstoletí ukončil spolupráci s newyorskou Metropolitní operou španělský operní pěvec Plácido Domingo. Podle deníku The New York Times je důvodem obvinění ze sexuálního obtěžování dvacítky žen ze souboru. Pěvec veškerá obvinění popírá.…

May 12

RECENZE: Jeptišky pod gilotinou. V Metropolitní ožily hrůzy revoluce

iDNES.cz / Kultura

Ne všechny kinopřenosy z Metropolitní opery jsou skutečným zážitkem. Ovšem inscenace opery Dialogy karmelitek, která letošní sezonu projekcí uzavřela, patří k těm, kvůli nimž stojí za to chodit na operu - třeba i do kina.

Jan 13

RECENZE: Otrávena fialkami. Tak umírá Nětrebko na jevišti Metropolitní

iDNES.cz / Kultura

Další kinopřenos z Metropolitní opery lákal především na sopranistku Annu Nětrebko, která tentokrát vystoupila v titulní roli opery Adriana Lecouvreur od Franceska Ciley. A podstoupila tudíž jeden z nejbizarnějších konců, jaký kdy operní…

Oct 7

RECENZE: Dámská záležitost. Nětrebko zpívala Aidu v Metropolitní

iDNES.cz / Kultura

Metropolitní opera zahájila už třináctou sezonu přenosů do světových kin. Hned na úvod nasadila hvězdnou Annu Nětrebko. Ta v roli Aidy ukázala, že její kariéra v pravý čas vrcholí. Navíc měla skvělou partnerku.

Mar 13

Metropolitní opera propustila dirigenta podezřelého ze zneužívání chlapců

iDNES.cz / Kultura

Newyorská Metropolitní opera propustila dlouholetého dirigenta a hudebního ředitele Jamese Levina obviňovaného ze sexuálního zneužívání chlapců. Operní dům dospěl k závěru, že se Levine zmíněných činů skutečně dopustil a po prosincovém…

Nov 19

RECENZE: Hrůza a šílenství v Metropolitní. Přiletěl Anděl zkázy

iDNES.cz / Kultura

Skupina vznešených hostů přijde do noblesního domu na večeři, ale z jakéhosi nevysvětlitelného důvodu nikdo z nich nedokáže odejít. To je výchozí situace filmu Anděl zkázy režiséra Luise Buñuela - a také opery Thomase Adèse, kterou do kin…

Nov 9

Sopranistka zazpívala nejvyšší tón v dějinách Metropolitní opery

iDNES.cz

Nejvyšší tón ve 137leté historii newyorské Metropolitní opery mohou zaslechnout diváci představení Anděl zkázy. Notu A nad vysokým C zpívá sopranistka Audrey Lunová. Přestože trvá jen zlomek sekundy, jde o mimořádnou kombinaci genetických…

Aug 30

Dvořákova Praha startuje impozantně. S hvězdami Metropolitní opery

iDNES.cz / Kultura

Ve čtvrtek 7. září bude slavnostně zahájen letošní festival Dvořákova Praha, který bude až do 23. září nabízet proslulé světové i domácí interprety. Ještě před oficiálním startem se tuto neděli uskuteční prolog v Kroměříži.

May 14

RECENZE: Růžový kavalír z Metropolitní bavil. Až na ty pušky a dělo

iDNES.cz / Kultura

Letošní sezonu kinopřenosů uzavřela Metropolitní opera Straussovým Růžovým kavalírem, v němž roli Maršálky naposledy zpívala sopranistka Renée Flemingová. Proč ale dobu Marie Terezie nahradila první světová válka, nebylo zřejmé.

Mar 28

Dvořákova Praha odtajnila program. Otevřou ji hvězdy z Metropolitní

iDNES.cz / Kultura

Čeští hudebníci působící úspěšně v cizině i zahraniční osobnosti vystoupí na 17. ročníku festivalu Dvořákova Praha. Vstupenky už se prodávají. Přehlídku zahájí 7. září Dvořákovo oratorium Stabat mater.

Mar 26

RECENZE: Oprášený a staromódní. Mozart v Metropolitní přesto nenudil.

iDNES.cz / Kultura

Dalším dílem, které Metropolitní opera vyslala tuto sezonu do světových kin, byl Mozartův Idomeneo. A ukázalo se, že zdánlivě staromódní režie může fungovat i v době ztřeštěných aktualizací a modernizací.

Mar 12

RECENZE: Metropolitní vytáhla trumf. Tenora jako z filmového thrilleru

iDNES.cz / Kultura

Inscenace Verdiho La traviaty, kterou v sobotu Metropolitní opera odvysílala do kin, není sice ani nová, ani „tradiční“, ale přesto neobyčejná. Navíc přinesla překvapení a bohužel i ukázku trpkého loučení s kariérou.

Feb 6

Američtí kritici hodnotí Rusalku v Metropolitní. V názoru se rozcházejí

iDNES.cz / Kultura

Newyorská Metropolitní opera představila novou inscenaci Rusalky. První ohlasy amerických médií na premiéru díla Antonína Dvořáka jsou rozporuplné.

Jan 8

RECENZE: Unavený Domingo a ještě sebevražda. Špatný den v Metropolitní

iDNES.cz / Kultura

Z kinopřenosů, které letos nabízí Metropolitní opera, patřil Verdiho Nabucco k těm nejočekávanějším. Slavné dílo a k tomu ještě Plácido Domingo v titulní roli... Ani taková kombinace však ještě nemusí zaručit úspěch.

Oct 23

RECENZE: Plachetka v Metropolitní předvedl „svépomoc“, ale nebyl sám

iDNES.cz / Kultura

Při sobotním kinopřenosu Mozartova Dona Giovanniho z Metropolitní opery byli diváci napříč Českem bezesporu napjatější než obvykle. V jedné z hlavních rolí totiž vystoupil Adam Plachetka.

Oct 9

RECENZE: Proč dáma neletí letadlem? To nevysvětlují ani v Metropolitní

iDNES.cz / Kultura

Milenecký pár Tristan a Isolda si dal schůzku na lodi mezi barely s výbušninami a moderní řídící elektronikou. Tak začala nová sezona sobotních kinopřenosů z Metropolitní opery. Hrál se Richard Wagner.

Oct 18

RECENZE: Otello je bílý a škrtí korektně. To je na Metropolitní málo

iDNES.cz / Kultura

Sezona kinopřenosů z Metropolitní opery v sobotu pokračovala Verdiho Otellem. Proslulá americká scéna představila světu novou inscenaci, která nedávno se vší společenskou parádou zahajovala letošní sezonu. Na plátně ovšem až tak „gala“…