English

Zrušené projekty SpaceX: do vesmíru neletěly třeba Falcony 1e či 9 Air

iDNES.cz / Technet

SpaceX stejně jako řada jiných společností nepoužije všechny nápady, se kterými její pracovníci přijdou. Patří sem i plánované varianty raket Falcon, které nakonec nikdy nespatřily světlo světa.

More from iDNES.cz / Technet

Jan 13

Raketa Vulcan je dlouho očekávanou konkurencí pro Muska a jeho SpaceX

iDNES.cz / Technet

Start rakety Vulcan společného podniku amerických firem Boeing a Lockheed Martin ukázal vzestup nového rivala pro společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. O tento milník dlouho usilovala americká vláda, která se snaží dosáhnout škály…

Dec 10

Falcon Heavy: raketa, na které si SpaceX málem vylámala zuby

iDNES.cz / Technet

„Třikrát. Třikrát jsem ji chtěl zrušit,“ prohlásil o raketě Falcon Heavy zakladatel společnosti SpaceX a její duchovní otec Elon Musk. „Bylo to mnohem těžší, než jsme si dokázali představit.“ Nyní jeho raketa vynese tak trochu utajený…

Feb 17

Největší raketa SpaceX se chystá na let. Už překonala legendární Saturn V

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX minulý poprvé provedla testovací zážeh téměř všech motorů Raptor na raketě Super Heavy B7. Byl to možná poslední velký test před první orbitální misí Starship, která je předběžně plánována na březen.

Jan 1

Když vybuchne raketa SpaceX, kdo zaplatí škodu?

iDNES.cz / Technet

Je možno pojistit si start rakety, družice či její provoz na oběžné dráze? Vyplatí se to vůbec pojišťovnám? Pojišťuje se každý start či jen některé? Kolik stojí takové pojištění startu rakety? Na tyto a další otázky se vám pokusíme v…

Nov 1

Po třech letech letěla největší funkční raketa SpaceX. Nesla tajnou družici

iDNES.cz / Technet

Raketa Falcon Heavy vynesla úspěšně náklad označovaný jako USSF-44. Tato nejvýkonnější raketa společnosti SpaceX letěla poprvé od roku 2019.

Nov 1

Muskova raketa Falcon Heavy veze do vesmíru satelity pro americkou armádu

iDNES.cz / Technet

Dlouhé čekání na příští start Falconu Heavy je u konce. Raketa odstartovala z floridského mysu Canaveral na první misi po tříleté pauze. Firma SpaceX patřící miliardáři Elonu Muskovi veze na oběžnou dráhu satelity pro vesmírné síly…

Nov 10

Jak funguje satelitní internet Elona Muska v Česku? Vyzkoušeli jsme ho

iDNES.cz / Technet

Vyzkoušeli jsme Starlink, vysokorychlostní internetové připojení, které má pokrýt celý svět a kouzlo rychlých dat dopřát každému zájemci bez rozdílu. My jsme „ufo na klacku“ postavili na zahradu ve středních Čechách, dva dny jím proháněli…

Jul 31

SpaceX otestovala obří raketu Super Heavy na zemi a už chystá tu pro let

iDNES.cz / Technet

Hotová raketa Super Heavy prošla poprvé testem. Prototyp B3 je téměř 70 metrů vysoký kolos, který nyní úspěšně prošel tlakovými zkouškami a zážehem tří motorů. Souběžně s tím pokračuje výroba vylepšeného prototypu B4 a také lodi Starship…

Sep 23

Ocelová raketa Elona Muska by měla „zhubnout“ až o patnáct tun

iDNES.cz / Technet

Společnost SpaceX chce svou inovativní lodí Starship zcela zásadně změnit létání do vesmíru. Ale předtím ji ještě čeká mnoho práce.

Jul 30

Proč SpaceX v raketách nepoužívá lepší palivo?

iDNES.cz / Technet

Elon Musk se před pár týdny na Twitteru zapojil do diskuze ohledně raketových paliv. A během následné rozpravy vysvětlil, proč se u nové generace nosičů SpaceX změnilo palivo a proč jeho stroje nepoužívají to „papírově“ nejlepší.

Oct 1

Budoucnost je v oceli. Firma SpaceX představila raketu pro lety k Marsu

iDNES.cz

Šéf společnosti SpaceX Elon Musk o víkendu ukázal novinky z projektu kosmické lodi Starship. Koncept s tímto názvem byl představen poprvé před rokem, od té doby ale hodně „vyspěl“ - a zcela změnil vzhled.

Apr 10

SpaceX chystá ve čtvrtek ostrý start nejvýkonnější rakety Falcon Heavy

www.idnes.cz

Po úspěšném testovacím letu se ve čtvrtek vydá do vesmíru na svou první pracovní misi raketa Falcon Heavy. Na oběžnou dráhu tento nosič společnosti SpaceX vynese komunikační satelit.

Jun 12

Hledá se využití pro největší raketu Falcon Heavy

iDNES.cz / Technet

První let nejsilnější rakety současnosti, nosiče Falconu Heavy, úspěšně proběhl už před více než čtyřmi měsíci, ale její budoucnost je stále nejasná. Jistých zakázek je zatím doslova jen pár.

May 13

Až vyrazí SpaceX do vesmíru s posádkou na novém Falconu 9

iDNES.cz / Technet

Po pátečním úspěšném testu rakety Falcon 9 ve verzi Block 5 už mohou ve SpaceX opravdu pomýšlet i na start s posádkou. Právě i pro tyto účely byla zatím poslední verze Falconu vyvinuta. Seznamte se s nejdůležitějšími novinkami.

Mar 21

Jak se SpaceX pokoušelo zachránit „nos“ své rakety

iDNES.cz / Technet

Firma Elona Muska se pokouší kromě prvního stupně zachránit také aerodynamický kryt nákladu, který je drahý a obtížně vyrobitelný.

Feb 9

Proslavil se „pařbou informatiků“, nyní poslal do vesmíru Falcon Heavy

iDNES.cz / Technet

Kolem startu rakety Falcon Heavy od společnosti SpeceX se objevují další zajímavé příběhy. Jeden z nich se týká i uživatele, který se kdysi objevil na legendární fotografii označované jako „brutální pařba informatiků“.

Feb 7

S Teslou a Bowiem do vesmíru. Zopakujte si celý start Falconu Heavy

iDNES.cz / Technet

Zázraky se zřídka stávají. Start největší rakety světa Falcon Heavy se povedl téměř dokonale, i když šance na úspěch byly padesát na padesát. Podívejte se na celý záznam startu i vypuštění kabrioletu Tesla na oběžnou dráhu kolem Země. Něco…

Jan 29

Největší raketa současnosti Falcon Heavy odstartuje 6. února

iDNES.cz

Po úspěšném pozemním testu aktuálně nejsilnější rakety světa Falcon 9 Heavy, chystá společnost Space X ostrý start. Podle šéfa firmy Elona Muska to bude příští úterý 6. února.

Dec 21

Elon Musk zveřejnil fotografie Falconu Heavy, nejsilnější rakety USA

iDNES.cz

Zakladatel soukromé vesmírné společnosti SpaceX Elon Musk na twitteru zveřejnil fotografie nové rakety nazvané Falcon Heavy, která se po legendárním Saturnu V stane nejsilnějším americkým raketovým nosičem.

Mar 31

Úspěch Elona Muska: „repasovaná“ raketa poprvé vzlétla do vesmíru

iDNES.cz / Technet

Americká soukromá společnost SpaceX jako první na světě opakovaně použila první stupeň nosné rakety k vynesení družice na oběžnou dráhu, což má snížit náklady na vesmírné lety. K historickému letu se raketa Falcon 9 vydala z odpalovací…