English

Elektřina by dočasně mohla být bez DPH. Zatím jen v listopadu a prosinci

Seznam Zprávy

Vláda sahá k opatření z doby pandemie a dočasně odpustí daň z přidané hodnoty – tentokrát u elektřiny. Stejný postup využila při snížení DPH u respirátorů.

More from Seznam Zprávy

Oct 25

Ministr Síkela: Elektřina pro domácnosti může podražit až o 10 procent

Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a obchodu pracuje s pesimističtější variantou vývoje ceny elektřiny, dění na Blízkém východě by mohlo situaci ještě zhoršit. „Podle míry eskalace tohoto konfliktu bych svůj odhad posunul ještě o něco výš,“ dodal.

Oct 10

Levný plyn v ohrožení, ceny obrátily a už zdražuje i elektřina

Seznam Zprávy

Izrael nařídil kvůli bezpečnosti uzavřít jedno z ložisek pro těžbu plynu, Finsko řeší havárii plynovodu. Ceny plynu se otočily vzhůru, zdražuje i elektřina.

Sep 27

Stát už nebude dotovat ceny energií. Elektřina a plyn výrazně zdraží

www.seznamzpravy.cz

Regulovanou složku cen energií budou platit od příštího roku domácnosti a firmy. Vláda oznámila, že na ceny elektřiny a plynu přispívat nebude. Účty za energie tak od ledna vzrostou.

Mar 27

Komentář: DPH je minové pole. Chytré daně se dělají jinde

www.seznamzpravy.cz

Snaha vytáhnout ze všech spotřebitelských kapes plošně 40 miliard, aniž by někoho zajímalo, kolik v některých kapsách už dnes zbývá, to není zrovna ukázka sociálního cítění.

Mar 12

Nejen plyn, ale také elektřina. Domácnosti rekordně šetří energiemi

Seznam Zprávy

České domácnosti v meziročním srovnání nevídaně šetřily energiemi. Elektrárny přitom vyrobily dostatek elektřiny – výpadek plynu nahradily hlavně uhlím.

Feb 4

Popadané stromy odřízly desítky tisíc domácností od elektřiny

www.seznamzpravy.cz

Kvůli stromům popadaným na vedení byly v Česku desítky tisíc domácností bez elektřiny. Energetici postupně odstraňují množství poruch na vedení vysokého i nízkého napětí.

Jan 24

Ceny elektřiny klesají. Mnoha domácnostem to stejně nepomůže

Seznam Zprávy

Ceny elektřiny na burze klesly pod úroveň, na niž je nastaven vládní cenový strop. Zlevnění už brzy pocítí i koneční spotřebitelé, slibuje Jiří Matoušek z Centropolu. Energie ale i tak zůstane mnohem dražší, než bývala před krizí.

Sep 16

Kalkulačka: Jak se vám sníží ceny energií

Seznam Zprávy

Vedle úsporného tarifu a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje vláda připravila další úlevu lidem v době drahých energií. Zastropovala ceny elektřiny a plynu. Kolik by úspora mohla činit při vaší spotřebě ukáže kalkulačka.

Aug 30

Ceny energií v Evropě výrazně klesají

www.seznamzpravy.cz

Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že region zvyšuje úsilí jak zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla uvrhnout region do recese.

Aug 24

Ceny energií jsou likvidační pro domácnosti i podniky. Volný trh selhává

www.seznamzpravy.cz

Ceny na energetických burzách v Česku i v Německu vyletěly na nové rekordy, ohrožují evropské domácnosti i průmysl. Politici musí zvážit, zda má obchodování na zdivočelém trhu pokračovat. Česká vláda ale tuto otázku neřeší.

Jul 4

Energetická revoluce: Domácnosti i firmy se stanou dodavateli energií

Seznam Zprávy

Energetická krize rozbíhá trh s tzv. energetickou flexibilitou. Firmy hledají způsob, jak vydělat za poskytnutí vlastní energie. Jen za záložní zdroj může jít o miliony ročně. V budoucnu se budou moci přidat i domácnosti.

May 25

Síkela: S cenami energií může pomoci elektřina z Ukrajiny

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina může pomoci Evropě s energetickou krizí. Má přebytky elektřiny, které by mohla dodávat do Evropy. Může nám také poskytnout skladovací kapacitu na plyn, říká ministr Jozef Síkela po jednání s ukrajinskou vicepremiérkou.

Apr 27

Ceny elektřiny dostanou do problémů půlku domácností, varuje dodavatel

Seznam Zprávy

Ceny energií letí vzhůru. Burzou zmítá panika, výrobci ale spekulují na další růst cen a odmítají prodávat elektřinu přímo. Volný trh přestává fungovat, je čas na jeho regulaci, varuje Jiří Matoušek z vedení Centropolu.

Dec 3

S energiemi pomůžeme, ale DPH nesnížíme, říká nastupující ministr financí

Seznam Zprávy

Nová vláda nesníží DPH na energie, s účty za energie pomůže jen potřebným. Penze chce zvyšovat jen v rámci zákonem dané valorizace. „Na debatu o valorizačním vzorci jsme ale připraveni,“ říká nastupující ministr financí Stanjura.

Oct 19

Nulová DPH na elektřinu by vyžadovala změnu evropské legislativy

Seznam Zprávy

Vláda chce pomoct domácnostem se snížením výdajů za energie. Seškrtání DPH z 21 procent na nulu však pravidla Evropské unie jen tak nedovolí. Podle experta by se kvůli tomu musela změnit evropská legislativa.

Oct 18

Elektřina by dočasně mohla být bez DPH. Zatím jen v listopadu a prosinci

Seznam Zprávy

Vláda sahá k opatření z doby pandemie a dočasně odpustí daň z přidané hodnoty – tentokrát u elektřiny. Stejný postup využila při snížení DPH u respirátorů.

Oct 13

Vláda chce nulovou DPH u elektřiny. Ceny má ohlídat ERÚ

Seznam Zprávy

Statisíce lidí od firmy Bohemia Energy budou potřebovat nové dodavatele. Ti jim však nabídnou ceny energií mnohonásobně vyšší. Vláda proto navrhuje systém kompenzací cen elektřiny pro domácnosti.

Oct 13

Bohemia Energy padla. Babiš chce úlevy pro miliony domácností i strop na ceny energií

Seznam Zprávy

Dodavatel energií Bohemia Energy končí. Postiženým klientům dočasně zajistí elektřinu ČEZ, PRE či E.ON. U plynu E.ON, innogy a Pražská plynárenská. Odborníci radí nespěchat, lidé mají na přechod k jinému dodavateli 6 měsíců.

Sep 28

„Buď elektřinu, nebo jídlo.“ Ceny energií vystřelily, část Evropy už rozdává dotace

www.seznamzpravy.cz

Malé zásoby plynu po dlouhé zimě, zvýšení cen emisních povolenek, bezvětří v Severním moři. To jsou jen některé z důvodů nárůstu cen energií v Evropě. Rekordní ceny za elektřinu a plyn momentálně trápí především jih kontinentu.

Sep 7

Ceny elektřiny na burze prolomily rekord. Dopadne to i do účtů domácností

Seznam Zprávy

Na pražské energetické burze se elektřina obchoduje za doposud nevyšší ceny. Hodnota překonala rekord z roku 2008. Ceny ženu nahoru hlavně vysoké ceny emisních povolenek.