English

Tenisové US Open se hrálo i za války. Bojovala také legenda Malloryová

iDNES.cz / Technet

Během 1. světové války se většina velkých sportovních akcí nekonala. Nehrál se ani tenisový Wimbledon, Australian Open nebo French Open. Jediným tenisovým grandslamem, který pokračoval bez přerušení, bylo US Open.

More from iDNES.cz / Technet

Apr 3

Hlásil se i Zimmerman. Druhoválečné prototypy palubních stíhaček pro US NAVY

iDNES.cz / Technet

Slávou oplývající americké palubní stíhačky z let druhé světové války byly F4F Wildcat a F6F Hellcat, mezi které se směle napasoval i F4U Corsair. Letadla to byla poctivá s vysokou bojovou hodnotou, k čemuž přispěla i jejich vyloženě…

Apr 29

Dinosaury možná ve finále nevyhubil krutý mráz

iDNES.cz / Technet

Koho nezabil žár, ten zmrzl, tak by se dal zjednodušeně popsat jeden z pravděpodobných scénářů vyhynutí dinosaurů. Je však možné, že dlouhotrvající zima nemusela být tím posledním hřebíčkem do rakve velkých dinosaurů.

May 10

Jak online a zdarma vydolovat text z obrázku či PDF

iDNES.cz / Technet

Optické rozpoznávání znaků (OCR) slouží nejen pro převod obrázků obsahujících texty do podoby umožňující pozdější úpravy, ale využívá se automaticky i k dalším funkcím. Třeba k překladu ve smartphonech.

Apr 26

Projekt Open Skies. Jak Češi létali fotografovat vojenská tajemství

iDNES.cz

Nemáme před sebou tajemství. Vyfotografujte si co chcete a zachovejme tak světový mír. Tak nějak lze parafrázovat projekt Open Skies. Trvalo celé dekády, než se stal skutečností a dokonce na nějaký čas zahrnul i Spojené státy a Rusko.…

Mar 17

Nová komunitní online mapa má pomoct ukrajinským uprchlíkům u nás

www.idnes.cz

Komunita vývojářů Česko.Digital a startup Mapotic vyvinuli společně komunitní mapu pro ukrajinské uprchlíky Umapa. Webová i mobilní verze ukazuje Ukrajincům všechna důležitá místa, která jim dlouhodobě pomáhají, a informace, které budou v…

Sep 7

Google, Facebook, Apple, YouTube. Víte, co se stane s vašimi online účty po smrti?

iDNES.cz / Technet

Pokud zrovna neřádí pandemie, zemře na celém světě denně v průměru 150 tisíc lidí. Mimo jiné po nich zůstanou e-mailové účty na Googlu, Facebooku, Microsoftu, Applu a dalších. Provozovatelé se k nim chovají různě. Někdy kontrolují, zda…

Mar 2

Online služby umí převést i upravit PDF soubory. Nově i Adobe

iDNES.cz / Technet

Převádět, měnit pořadí stránek, vyplňovat a dělat další úpravy nebylo s PDF soubory nikdy úplně snadné. Existuje přitom řada neplacených programů a také online nástrojů, které si s tím částečně poradí. A po letech to umí i samo Adobe.

Jan 17

Operaci Pouštní bouře zahájily vrtulníky US Army úderem na radary

iDNES.cz / Technet

První letecký úder proti Iráku neprovedly před třiceti lety „neviditelné bombardéry“ USAF, ale vrtulníky Apache US Army. Tak začala operace na eliminaci sil Saddáma Husajna s cílem osvobodit Kuvajt.

Nov 3

Největší festival vědy v Česku je online, láká i na poznání covidu-19

iDNES.cz / Technet

Festival Týden vědy a techniky Akademie věd ČR letos slaví kulatých 20 let. Od pondělí nabízí nejenom přednášky předních českých vědců, ale i dokumentární filmy zcela zdarma. Vše virtuálně.

Jul 30

Smůla, opilství, neschopnost. Před 75 lety potkala US Navy katastrofa

iDNES.cz / Technet

Na samém konci války v Pacifiku, dne 30. července 1945, utrpělo americké námořnictvo ohromnou – a minimálně do určité míry zbytečnou – ztrátu. Její obětí byl těžký křižník Indianapolis.

Jul 24

Garminu nefungují online služby. Patrně za to může vyděračský útok

iDNES.cz / Technet

Majitelé chytrých hodinek, náramků a dalších zařízení od společnosti Garmin nemohou využívat službu Connect, přes kterou se jejich data synchronizují. Podle některých zdrojů stojí za výpadkem internetoví útočníci.

May 28

Kutilský festival Maker Faire se letos uskuteční online

iDNES.cz

O víkendu 29.-30. května se koná festival novodobých kutilů Maker Faire. Tentokrát ho můžete navštívit pouze online, ale podle tvůrců to i tak má být zajímavý zážitek.

May 15

Youtuber prochází velké open world hry. Který svět je nejhezčí?

www.idnes.cz

Podívejte se na zrychlené průchody některými z nejoblíbenějších open world her dneška. Možná vás překvapí, jak malou část z nich jste ve skutečnosti viděli.

Feb 24

Nový tažný kůň obrněných jednotek US Army. První kusy půjdou do Evropy

iDNES.cz / Technet

Téměř tři tisíce nových obrněných transportérů si plánuje pořídit americká armáda. První desítky vyrobených pošle hned do Evropy v rámci iniciativy na odstrašení Ruska.

Feb 21

„Jsem odporná tlustá velryba!“ Online šmejdi vám prodají zázraky na míru

iDNES.cz / Technet

Chcete zhubnout bez námahy? Zbohatnout bez jakýchkoli znalostí? Omládnout o patnáct let? Nebo platit méně za benzin díky magnetu v motoru? Právě s takovými sliby vás různí „šmejdi“ zkoušejí nalákat ke koupi předražených zbytečností.…

Aug 31

Prvním smartphonem s Kirinem 980 bude Huawei Mate 20. Sledujte online

iDNES.cz

Veletrh IFA v Berlíně přináší množství mobilních i dalších technologických novinek. Podzimní novinky představily například společnosti HTC, Sony či Huawei. Honor překvapil letmým představením smartphonu s displejem bez rámečků a výřezu,…

Jun 22

Legendární Tilden na singlový titul z US Open ještě před 100 lety nedosáhl

iDNES.cz / Technet

Z tenisových grandslamů se během 1. světové války hrálo pouze US Open. O titul se utkali hráči, kteří se v následujících letech stali legendami. Mezi ženami dominovala Norka Molla Bjurstedtová, která si poradila s Američankou Eleanorou…

Jun 4

Tipy na zajímavé weby: hudební wikipedie nebo online doktoři

iDNES.cz / Technet

Informace o hudebních interpretech z celého světa najdete na Discogs.com. Milovníci motorek se scházejí na webu Motorkáři.cz. A medicínskou poradnu do kapsy objevujte díky službě uLékaře.cz.

Aug 20

Tenisové US Open se hrálo i za války. Bojovala také legenda Malloryová

iDNES.cz / Technet

Během 1. světové války se většina velkých sportovních akcí nekonala. Nehrál se ani tenisový Wimbledon, Australian Open nebo French Open. Jediným tenisovým grandslamem, který pokračoval bez přerušení, bylo US Open.

Jun 25

Megaměsta jsou budoucí bojiště. US Army není připravena v nich bojovat

iDNES.cz / Technet

V posledních letech se z americké armády čím dal častěji ozývají hlasy volající po intenzivnější přípravě na boj v „megaměstech“ s 10 a více miliony obyvatel. Až na výjimky je však US Army na boj v husté městské zástavbě nepřipravena.