English

RECENZE: Jiný severský román. Touží se stát mrtvou, na humor nezapomíná

iDNES.cz / Kultura

Dánská autorka Ida Jessenová se u nás představuje poprvé. Z románu Nový čas je cítit závan jutských vřesovišť i víra v nový život.

More from iDNES.cz / Kultura

Jun 11

RECENZE: Tohle westernové místo není ani pro krávy, ani pro bělochy

iDNES.cz / Kultura

Neobvyklý western První kráva, který právě vstoupil do českých kin, natočila Kelly Reichardtová v duchu nezávislé americké scény. Odměnou za líně plynoucí čas je originální zápletka.

Dec 4

RECENZE: Po Nedotknutelných pohladí i Výjimeční, ale předvídatelně

iDNES.cz / Kultura

Autoři slavných Nedotknutelných Olivier Nakache a Eric Toledano přišli znovu s vlajkou humanity. Tehdy mladík z okraje společnosti učil žít bohatého invalidu, nyní jejich hrdinové dělají totéž s autisty.

Feb 21

RECENZE: Když už na svačinu, tak s Jánošíkem a jeho rotační valaškou

iDNES.cz / Kultura

Novela slovenského spisovatele Svetozára Olovranta Juraj Jánošík proti Dračímu řádu, která právě vyšla v pražském Argu, budí trochu pochyby. Vážně Olovrant?

Oct 2

RECENZE: Když už je z vraždy podezřelý i americký medvěd

iDNES.cz / Kultura

Dva nové kriminální tituly přišly na náš trh z Velké Británie, třetí ze Spojených států. Všechny tři kusy patří k tomu lepšímu, co v Česku v tomto žánru vychází. Nejlépe dopadl thriller Sejf.

Sep 3

RECENZE: Ještě pochmurnější. I třetí Labyrint je návykový

iDNES.cz / Kultura

Obě předchozí řady sledovalo nad milion diváků, od pondělí to mysteriózní krimi Labyrint zkusí potřetí. Tvůrčí tým zůstal, herecký má posily a vražedné nitky sedmi večerů řídí apoštolové.

May 20

RECENZE: TroubleGang, nebo nic. Marpova naléhavost je pro fanoušky

iDNES.cz / Kultura

„Splnili jste nám sen!“ radoval se raper Marpo při koncertě se svým TroubleGangem v pražské O2 areně, na který přišlo 12 tisíc fanoušků. Spokojení odcházeli zejména ti, kdo byli v souladu s postapokalyptickým konceptem vystoupení ochotni…

Dec 15

RECENZE: Ukájející se voyeur dnes už nikoho nepřekvapí

iDNES.cz / Kultura

Představte si experiment. V obyčejném motelu se přes patnáct let střídají hosté, aniž by tušili, že je falešnými větracími průchody sleduje zanícený voyeur. Voyeur, který si tak nejenže ukájí vlastní potřeby, ale zároveň se pasuje do role…

Aug 19

RECENZE: Umění se změnilo. Už je jen pro oligarchy a hiphopery

iDNES.cz / Kultura

Nizozemská spisovatelka Nina Weijersová se stejně jako její hrdinka Minnie vydala na tenký led. Ve svém debutovém románu Následky podává upřímnou výpověď o současné umělecké scéně, pocitu nejistoty čerstvých třicátníků i nepřiznaném vlivu…

Jul 18

RECENZE: Jak se seznamuje na pohřbech, prozrazuje Loutkář

iDNES.cz / Kultura

Lidé mají různé záliby. Jeden hraje na kytaru, druhý rybaří. Ústřední hrdina románu norského spisovatele Josteina Gaardera Loutkář je však trochu jiný. Rád chodí na pohřby cizích lidí.

Mar 28

RECENZE: Nic jsem neudělala, jen jsem u Goebbelse psala na stroji

iDNES.cz / Kultura

V dokumentu Jeden německý život popisuje Brunhilde Pomselová jak jako sekretářka pracovala pro Josepha Goebbelse.

Feb 5

RECENZE: Když na nočník, tak jedině s Vombatem Jirkou

iDNES.cz / Kultura

„Je tu, než bys řekl vombat – přítel na hrnec!“ rýmuje úvodem knížky Vombat Jirka autorka Eva Papoušková. Přesněji spoluautorka: podnik pro „děti od 0 let“, který má motivovat lidské mládě k úspěšnému vyprázdnění na nočníku, výtvarně…

Jan 6

RECENZE: Jóga pro ty, kterým může být ukradená, cestuje s humorem

iDNES.cz / Kultura

Kniha britského prozaika Geoffa Dyera zaujme už svým názvem: Jóga pro ty, kterým může být ukradená. Obzvlášť pokud ji v knihkupectví čtenář nalezne mezi všemi moderními návody na lepší a zdravější život. Dyer však nepíše o osobním rozvoji,…

Nov 19

RECENZE: Když má kariéra přednost před špagetami od Balzerové

iDNES.cz / Kultura

Co je důležitější? Kariéra, vlastní život a nezávislost, nebo stále stejný dům, rodina, jistota, zaběhlé a někdy trochu otravné rituály?

Aug 14

RECENZE: Dnes by Wellington sloužil v modrém baretu

iDNES.cz / Kultura

Tohle se přece nedělá, pane premiére – položit hlavu na stůl a zemřít jen pár dní před referendem o odchodu Británie z Evropské unie. Jenže přesně to se přihodilo v břitkém a neuvěřitelně poutavém politickém thrilleru Andrewa Marra Hlava…

May 11

RECENZE: Kocábová je temná, na sebevraždu to však není

iDNES.cz / Kultura

Nové album Natálie Kocábové je posluchačský oříšek. Zpěvačka se na něm spojila se skladatelkou Michaelou Polákovou a společně desku Ellis Island zaplnily temnými baladami, které jsou sice zdařilé, nejspíš však nebudou úplně lehce…

Dec 5

RECENZE: Šantaram není rychlokurz inkarnací, jak se může zdát

iDNES.cz / Kultura

Je to jedna z nejlepších věcí v kategorii knížek s nejodpudivějším názvem. Jmenuje se Šantaram a kvůli jménu a obálce s indickým motivem vyvolává pocit, že jde o rychlokurz inkarnací pro milovníky hinduismu.

Sep 30

RECENZE: Wilsonov s Macháčkem a Dykem prohrál

iDNES.cz / Kultura

I slibný projekt může tu a tam zklamat. Ale Wilsonov, který jde zítra do kin a na jehož tvůrčí zázemí by bez váhání vsadil celý svůj majetek i Harpagon, selhává až nečekaně a nevysvětlitelně.

Sep 15

RECENZE: Na dovolenou pro dítě. To je ryzí dokument

iDNES.cz / Kultura

Do sotva hodinového dokumentu Dovolená ve dvou – dítě v ceně, který v úterý večer uvede ČT2, se vešlo až neuvěřitelné množství vesměs unikátních informací. Plus podprahové emoce, tlumené však věcným vypravěčským tónem.

Sep 13

RECENZE: Iron Maiden zůstávají neporazitelní

iDNES.cz / Kultura

Přestože ze svého stylu neuhýbají ani o píď, je šestnáctá a zároveň nejdelší deska kultovní britské heavymetalové kapely až nečekaným triumfem.

Jul 7

RECENZE: Starý dobrý Terminátor. Ale nic navíc

iDNES.cz / Kultura

Je to více restart než remake a dnes už spíše stroj na peníze než na zabíjení lidí. Pod názvem Terminátor Genisys vtrhne do kin nová verze legendy z roku 1984. Včetně Arnolda Schwarzeneggera.