Brněnský fotbal prožil nejlepší éru na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy Zbrojovka získala titul a stříbrnou i bronzovou medaili. Hokejová Kometa zažila první úspěšné období v padesátých a šedesátých letech, nejvyšší soutěž tenkrát vyhrála jedenáctkrát. Na vrcholu je také nyní, získala totiž druhý titul po sobě. Ještě nikdy se ale nestalo, aby nejvyšším soutěžím vládl brněnský fotbal i hokej zároveň.

Ilustrační foto.
Zbrojovka zchudne. Pád do druhé ligy připraví rozpočet klubu o miliony korun

V současné době dominují hokejisté. Zatímco Kometa prožívá obrození, Zbrojovka po šesti letech opouští první ligu. „Myslím, že se mohou najít peníze, aby oba kluby hrály na vrcholu. Když se najdou prostředky v jiných městech, může to fungovat také tady,“ sdělila legenda Komety Jaromír Meixner.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

V sedmdesátých letech přestal brněnský hokejový tým sbírat nejen tituly, ale také medaile. Naopak vzestup zažila Zbrojovka, která v roce 1978 poprvé a naposledy ovládla nejvyšší domácí soutěž. „Jedno období se říkalo, že když je Kometa dole, fotbal hraje nahoře. Je sice pravda, že nikdy nahoře nehrály oba týmy zároveň, ale to nemá souvislost, jde o náhodu,“ přemítal Meixner.

Nabízí se tak otázka, jestli Brno není pro dva největší sportovní kluby příliš malé? „Určitě ne. Nevidím problém, aby se v Brně hrál na špičkové úrovni hokej i fotbal. Pokud stejnou věc dokáže Plzeň, musíme to zvládnout také,“ tvrdil mistr se Zbrojovkou Josef Hron.

Narážel na fakt, že Plzeň vyhrála v roce 2013 titul v hokeji i ve fotbale. Stejný kousek se povedl už jen Ostravě a pětkrát Praze. „Brno by mělo hrát ještě druhou hokejovou ligu a brněnský fotbal má mít minimálně ještě dva týmy ve druhé lize. Na půl milionů lidí v Brně se kluby určitě mohou uživit,“ mínil Hron.

Odjezd fanoušků a hokejistů Komety Brno Kometa expresem od DRFG Areny do Prahy k zápasu se Spartou.
Modrobílá lokomotiva, noviny i školka. Kometa není jen o hokeji

Brno není jediné město, kde se vždy daří buď fotbalu, nebo hokeji. „Připadá mi to jako analogie s Hradcem Králové, kde je hokej na špičkové úrovni a fotbalové mužstvo se plácá ve druhé lize,“ sdělil bývalý trenér Zbrojovky Václav Kotal.

Jenže, aby mohly hrát na vrcholu Kometa se Zbrojovkou současně, musí fotbalový klub nejdřív postoupit zpět do první ligy. „Zbrojovce může pomoct, pokud se jí ujme někdo jako v Kometě současný majitel Libor Zábranský, nebo když najde bohatého sponzora a kádr se bude postupně budovat. Ani Zábranský nevytáhl klub na vrchol za rok,“ upozornil Meixner.

Ilustrační foto.
Noc kostelů zavede do kaple na psychiatrii nebo do šaliny se Strachem