MENU
zdravy-zivot

Vracajú sa vám virózy a bolesti hlavy? Skontrolujte svoj kávovar, toto skrýva

Vyčistili ste svoj kávovar niekedy? Skrýva choroby!
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

Vracajú sa vám virózy a bolesti hlavy? Skontrolujte svoj kávovar, toto skrýva

Popíjate so šálkou životobudiča aj nebezpečné toxíny, baktérie a choroby? Ktorý z kávovarov škodí zdraviu najmenej?

Britské médiá pred časom priniesli znepokojujúcu informáciu. Každá ďalšia porcia kávy z prístroja má na svedomí oblaky pary. A tá nie je dobrá.

Váš kávovar vás robí chorým,“ doslova strašili noviny. O čo ide? Francúzskym vedcom napadlo sledovať tri druhy plesní. Rastú v bytoch, obzvlášť na vlhkých tapetách a stenách. Zaujímalo ich, či týždne nespozorovaná pleseň sa vo vhodných podmienkach stane toxickou. Teda, či v teple a vo vlhku začnú vzduchom poletovať škodlivé spóry, ktoré sú dostatočne malé na to, aby prenikli do dýchacích ciest. Je ostražitosť na mieste?

Nový karcinogén je horúci čaj a káva: Môže spôsobiť rakovinu pažeráka!

Choroba zo stien

Plesne sú mikroorganizmy všade okolo, no zbadáte ich, až keď sa premnožia – ako povlak pripomínajúci zamat alebo vatu. Osemdesiat percent plesní môže zodpovedať za vaše neustále bolesti hlavy, vracajúce sa virózy či psoriázu.

Produkujú spóry a niektoré z nich aj toxíny, ktoré sa uvoľňujú do prostredia a dráždia oči, hrdlo, nos, spôsobujú dýchacie problémy alebo ekzémy alergikom. Najnebezpečnejšie sú pre ľudí s oslabenou imunitou,“ vystríha docentka Ing. Lucia Bírošová, PhD., z oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín Slovenskej technickej univerzity pred následkami činností, pri ktorých sa teplo spája s vlhkom – teda sprchovania, varenia, prania či sušenia bielizne v domácnosti. Varenie kávy nevynímajúc.

Nevariť, vyhodiť?

Kým však začnete uvažovať o tom, že sa kávovaru či kanvice na čaj zbavíte, mali by ste vedieť aj zvyšok pravdy. Francúzi výskyt troch druhov plesní a ich možné riziko skúmali len v laboratóriu pri stálej teplote dvadsať stupňov Celzia a v tme. Pripomína vám to podmienky u vás doma? Ani vedci s istotou netvrdia, že koncentrácia plesní a ich spór je vražedná v každej domácnosti. A ani podľa docentky Bírošovej stúpajúca para z kávovarov, kanvíc či rýchlovarných kanvíc neprodukuje plesne, len vytvára prostredie vhodné na ich rast a šírenie. „Pri varení vody vzniká vlhkosť a nadmerná môže viesť k ich vzniku, ale len ak v byte dostatočne nevetráte,“ potvrdzuje aj Úrad verejného zdravotníctva, že ak aspoň dvakrát za deň pootvárate všetky okná dokorán na desať minút, nebudú sa u vás cítiť dobre.

Kofeín ich nezabije

Kávovary sa vám môžu vypomstiť aj iným spôsobom. Španielski mikrobiológovia už pred dvoma rokmi v časopise Nature upozornili, že v niektorých typoch mašín sa množia škodlivé baktérie. Zistili to skúmaním deviatich kapsulových strojov a domácností, kde sa nachádzajú. Bez ohľadu na značku a typ boli výsledky rovnaké. Všetky stroje hostili veľkú rodinu tridsiatich piatich až šesťdesiatich siedmich druhov baktérií.

Dáte si dnes kávu? Dve šálky znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva

Ako je to možné, ak kávovar zohreje vodu do teploty, ktorá je pre baktérie smrtiaca a kofeín je navyše antibakteriálny? „Niektoré mikrobiálne spóry a toxíny odolávajú aj vyšším teplotám. A káva síce obsahuje kofeín – alkaloid, ktorý je pre isté mikroorganizmy jedovatý, závisí však od jeho koncentrácie. A ďalšie ho vedia rozložiť,“ vysvetľuje inžinierka. Navyše vysvitlo, že potvory sa usádzajú najmä v použitom kontajneri na kapsuly a odtiaľ sa šíria do zvyšku stroja. Napokon, stafylokoka a enterobaktera, z ktorých vám môžu ochorieť dýchacie a močové cesty, obličky, pľúca či srdce, našli v iných modeloch kávovarov aj americkí vedci.

Čistá šálka

  • pri kúpe kávovaru sa zaujímajte o to, ako sa čistí – ideálne je, ak sa dá rozložiť do najmenšej súčiastky, vyčistiť a zložiť
  • kávovar umyte celý vrátane odkvapkávacej misky, mliečneho systému, filtračného koša i nádoby na vodu
  • raz za týždeň zvonka a vyberateľné časti, aspoň raz za tri mesiace aj zvnútra, automatický stroj vás na režim čistenia upozorní po niekoľkých cykloch
  • usadeniny vápnika káve ani stroju neprospejú, používajte špeciálne odvápňovacie prípravky, ocot môže stroj poškodiť
  • kávovar uložte na tmavé a chladnejšie miesto

Experti zistili: Aká zdravá je vaša šálka kávy? TOPKA prekvapila!

Okúpte ho

Ak choroboplodné zárodky živiť nechcete, experti radia kávovar pravidelne drhnúť. A nielen oplachovať, lebo celú mikrozáhradu máte o chvíľu späť. „V nádržke na vodu sa môžu namnožiť rôzne druhy baktérií a vytvárať biofilm, kde žijú v spoločenstve. Mnohokrát aj vidno slizký povlak najmä na hranách nádobky. Ak je navyše priehľadná a vystavená svetlu, môžu sa rozmnožiť aj riasy,“ radí všímať si inžinierka Bírošová.

Ľudia vyčistia filter, ale vnútro kávovaru, kde prúdi voda, nechajú tak. Kávovar umývajte kompletne a, ak možno, minimálne raz za štvrťroka,“ odporúča aj biológ Manuel Porcar z tímu španielskych vedcov zbavovať stroj nielen viditeľnej špiny od vodného kameňa, kávových usadenín či pripáleného mlieka. Okrem hĺbkovej očisty ho každý týždeň prejdite aj zvonka teplou vodou s mydlom a pár kvapkami saponátu vrátane všetkých vyberateľných častí.

Čítajte aj:

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor