Právě Eva se při natáčení filmu Odcházení měla stát jakousi pozdní múzou Václava Havla (†75), který si na sklonku života splnil sen a z prezidenta se stal filmovým režisérem.

Kde je moje Holubice? Přiveďte Holubici!“ volal prý rozjařeně ráno po příchodu na plac hned od prvních dnů natáčení. „Rozhlížel se po svém stanu, a když přišla rádkyně Eva Holubová, rozjasnil se. Začalo se. Už dávno se nedivím, že potřeba chvíle převálcuje i mimořádný intelekt...“ píše Chramostová ve svých pamětech o Havlovi.

Všichni víme, že má Václav rád kolem sebe ženy, které ho obdivují. Obzvlášť když jsou slavné... V tuto chvíli ho chválila a radila mu – Holubice,“ upřesňuje herečka a Havlova kamarádka z disentu.

Dvorní dáma

Režisérský debut bývalého prezidenta stál kvůli tomu jeho ženuDagmar, která ve filmu hraje hlavní ženskou roli, hodně trápení a slz. „Dáša se překonávala. Předtím se večer u nás na pokoji vyplakala. Už to nemůže vydržet, dvorní dáma je zlá, bojí se jí,“ vzpomíná Chramostová v právě vycházející knize Byl to můj osud – Na přeskáčku II. Dvorní dáma je výraz, kterým charakterizuje právě Holubovou.

Smích do rána

Prezidenta prý bavila po celou dobu natáčení. „Každý večer vytáhla Václava do veselé party herců. To Václav neodolal. Producent Bouček nás nutil, abychom ho nutili chodit spát včas. Marně, do rána jsme slyšeli na pokojích smích. Ani Dáša na to zřejmě nestačila...“ píše Chramostová.

Napsala, co měla na srdci, a nemá obavy z toho, že by se Evě Holubové nebo komukoli dalšímu její kniha nelíbila. „Opravdu jsem to tam napsala? To si musím přečíst, to musí být dobrá kniha!“ zamrkala Chramostová, když se jí Blesk dotazoval. A Holubová? Ta nebyla připravena diskutovat. „Já o ničem nevím a knihu jsem ještě nečetla...“ odpověděla stručně.

Eva Holubová ve filmovém Odcházení představuje Moniku, která je důvěrnicí Ireny (Dagmar Havlové). „To je moje Monika!“ říká o ní Irena svému záletnému manželovi, kancléři Riegrovi.

Trampoty s Třískou

Hlavní mužskou roli kancléře Riegra ve filmovém Odcházení překvapivě nehrajeJan Tříska (†80), který ho ztvárnil v divadle, ale Josef Abrhám (78). Mezi starými kamarády Václavem a Honzou tím došlo k vážnému zlomu. Přitom Tříska byl Havlovým svědkem na první i druhé svatbě. Možná i kvůli němu Dagmar Havlová vzdala roli Ireny v divadelní inscenaci. „Nerozuměla si s Třískou? Vadilo jí, že jsou dvě hvězdy na place? Honza se při práci rozhodně nedruží, ke všem se chová odtažitě. Hned na začátku si vybuduje svůj »mistrovský prostor«. Po představení si s kolegy nesedne,“ píše Chramostová ve své knize.

 

Fotogalerie
22 fotografií

Video: Havlová v slzách kvůli Holubové

Video
Video se připravuje ...

Havlová v slzách kvůli Holubové Blesk TV