Ruský oligarcha a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič (18. srpna...

Ruský oligarcha a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič (18. srpna 2018) | foto: Reuters

Z Abramoviče je Izraelec, stal se nejbohatším mužem židovského státu

  • 130
Ruský oligarcha Roman Abramovič získal izraelské občanství a přestěhuje se do Tel Avivu. Majitel anglického fotbalového klubu Chelsea musel nedávno dočasně opustit své dosavadní britské bydliště, protože mu britské úřady zatím neprodloužily vízum.

Roman Abramovič dorazil jako každý jiný člověk na izraelské velvyslanectví v Moskvě. Vyplnil si žádost o povolení k imigraci, jeho dokumenty byly prověřeny podle zákona o návratu a byl shledán oprávněným,“ prohlásil v pondělí podle listu The Guardian mluvčí izraelského ministerstva vnitra

Oligarcha, který udržuje blízké kontakty s ruským režimem, podle ruských médií koupil v Tel Avivu někdejší luxusní hotel a přilehlý pozemek. Získáním izraelského pasu se stal nejbohatším člověkem v židovském státě.

Miliardář, který měl dosud stálé bydliště na britském ostrově Jersey, stál o izraelské občanství hlavně proto, že mu umožňuje půlroční bezvízový pobyt ve Spojeném království. Izrael lidem s židovskými kořeny dává v rámci repatriačních programů občanství automaticky, pokud se rozhodnou do Izraele přestěhovat. Pas dostávají okamžitě.

Londýn chce více prověřovat majetek ruských miliardářů

Abramovič, jehož rodina pochází z Litvy, je předsedou Federace ruských židovských obcí a je považován za velkého mecenáše. Izraelská média uvádějí, že podnikatel za posledních dvacet let věnoval státu Izrael a židovským organizacím v Rusku celkem půldruhé miliardy dolarů (33 miliard korun).

Abramovič je podle britského tisku s majetkem přes 12 miliard dolarů (asi 266 miliard korun) třináctým nejbohatším obyvatelem Spojeného království. V pořadí ruských oligarchů mu patří jedenácté místo.

Po otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie, z níž Londýn obviňuje Rusko, chtějí britské úřady majetek ruských boháčů žijících na ostrovech důkladněji prověřovat. Podle britského tisku se hlavně zajímají o původ majetku. V případě Abramoviče ale údajně neexistuje podezření, že by ho získal nezákonně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video