Soud prodloužil trest zloději bitcoinů na devět a půl roku

Bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin (ilustrační foto) Zdroj: profimedia

Olomoucký vrchní soud zvýšil o půl roku na 9,5 roku trest jednatřicetiletému Tomáši Jiřikovskému za krádež virtuální měny bitcoin v hodnotě za více než 16 milionů korun. Do vězení půjde také za prodej drog a nelegální držení zbraní. Podle odvolacího soudu bylo těchto obchodů s návykovými látkami téměř 18 000, původně vyčíslenou provizi soud zvýšil až na dvojnásobek a to na 1,7 milionu korun. Případ jeho ženy Evy, kterou původně krajský soud zprostil obžaloby za legalizaci výnosů z trestné činnosti, vrátil zpět krajskému soudu.

Muži hrozila sazba osm až 12 let. "Prospěch, který měl získat, se více než zdvojnásobil, zvýšila se i míra škodlivosti jeho jednání pro společnost. Bylo na místě trest zvýšit," uvedl předseda senátu Ivo Lajda.

Soud výši provizi zvýšil po přepočítání bitcoinů na koruny. Trest mu uložil přísnější i kvůli tomu, že trestnou činnost páchal ve velkém rozsahu a to s ohledem na několik desítek tisíc obchodů.

Podle rozsudku Jiřikovský od února do listopadu 2013 provozoval internetový obchod. Sheep Marketplace, česky Ovčí tržiště, fungovalo jako neveřejný web zabezpečený šifrovanou sítí, který mu podle obžaloby umožňoval anonymní nelegální transakce. Pomocí virtuální měny bitcoin se na něm podle státního zastupitelství obchodovalo především s drogami.

Z každé platby plynula provize, která podle rozsudku putovala obžalovanému. Krajský soud ji původně vyčíslil na nejméně 842 000 korun, vrchní soud ji však vyčíslil na nejméně 1,713 milionu korun.

Jiřikovský se podle rozsudku dopustil i rozsáhlé krádeže - jako provozovatel a administrátor zmíněného obchodu 1. prosince 2013 z více než 5000 adres bitcoinových uživatelů odcizil bitcoiny v hodnotě přes 16 milionů korun a převedl je na svou soukromou bitcoinovou adresu. Trest v nejpřísnějším typu věznice si odpyká také za to, že přechovával v rodinném domě na Hodonínsku zbraně a několik set kusů nábojů.

Muže usvědčil především posudek znalce z oboru kybertechniky. Podle něj byl vlastníkem i provozovatel internetového tržiště právě obžalovaný. Podle obhajoby, která žádala vrácení případu na kraj, však pro obchodování s drogami nejsou důkazy. Muž popíral i to, že by tržiště provozoval. Zbraně si prý kupoval v domnění, že jde o historické kousky.

Naopak žalobce Jaroslav Kandráč žádal vyšší trest i přísnější kvalifikaci. Tvrdil, že provize za obchody s drogami byla podstatně vyšší. "O tom, že se tam obchodovalo s drogami, není žádných pochyb," uvedl Kandráč.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Měna je navržena tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem.

Ten je naprogramován tak, aby uvolňoval nové mince stabilním tempem, které se postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů. V roce 2033 jich má být v oběhu 99 procent a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140. V Česku se počet internetových obchodníků, kteří přijímají bitcoiny, za poslední čtyři roky zhruba zdesetinásobil na přibližně tisícovku.