Raketa Falcon 9 projektu SpaceX úspěšně vynesla na oběžnou dráhu satelit SES-12

Včera ráno v 6:45 středoevropského letního času odstartovala z floridského Mysu Canaveral z rampy číslo 40 raketa Falcon 9. Za 32 minut a 14 sekund po startu pak došlo k úspěšnému oddělení vynášeného satelitu na geostacionární dráhu. Elon Musk tak může na výčet dosavadních úspěchů své společnosti Space Exploration Technologies Corporation, známé také jako SpaceX, připsat další čárku.

Cílem mise bylo dopravit telekomunikační satelit SES-12, navržený a postavený společností Airbus Defense and Space, který má posílit video a datové služby společnosti SES v oblasti Asie, Tichomoří a na Středním východě. Družice váží 5,3 tuny a její předpokládaná životnost je patnáct let.

Lucemburská firma SES je vlastníkem a provozovatelem komunikačních satelitů. Poskytuje celosvětově dostupné datové připojení provozovatelům vysílání, poskytovatelům obsahu a internetovým službám, provozovatelům mobilních a pevných sítí, vládám a institucím. V současnosti kolem naší planety obíhá bezmála sedmdesát družic této společnosti.

SES-12 nahradí na oběžné dráze satelit NSS-6 a poskytne služby televizního vysílání a telekomunikační infrastruktury. Tato verze využívá pouze elektrický pohon, díky čemuž bylo možné snížit hmotnost o palivo, což dovolilo vybavit družici mimořádně vysokým užitečným zatížením.

Falcon-9 v1.2 či Falcon-9FT, která družici vynesla, je kosmická loď pro středně velké mise, vyvinutá společností SpaceX. Jedná se o mírně vylepšenou verzi rakety Falcon-9 v1.1, která nepoužívá opakovaně první stupeň. Ten je poháněn 9 vesmírnými motory Merlin-1D SpaceX s regenerativním chlazením a ve srovnání s verzí 1.1 pojme o deset procent více paliva.

Zajímavostí tohoto letu je skutečnost, že raketa letěla s již jednou použitím prvním stupněm B1040, který v září loňského roku vynesl na nízkou oběžnou dráhu tajný experimentální raketoplán X-37B. Součástí letu tentokrát nebude přistání, neboť SpaceX již nepotřebuje první stupně starší generace.

Diskuze (4) Další článek: Jak na perfektní Wi-Fi? Otestovali jsme 6 Mesh systémů: jsou drahé, ale fungují

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,