Česká paterčata z Milovic: zleva Michael, Martin, Terezka, Alex a Deniel

Česká paterčata z Milovic: zleva Michael, Martin, Terezka, Alex a Deniel | foto:  David Neff, MAFRA

Českým paterčatům je 5 let. Dorty po mně děti chtějí pořád, říká matka

Euforie nad unikátním porodem prvních českých paterčat dávno opadla a naštěstí umlkly i žlučovité a rasistické poznámky. Další osudy početné rodiny Alexandry Kiňové a Antonína Kroščena z Milovic však pořád budí zvědavost. A druhý červen - páté narozeniny paterčat - byly dobrou příležitostí k setkání.

Letošní polokulaté výročí paterčat oslavila rodina v úzkém kruhu a dohodnout si návštěvu s fotografováním pro Magazín DNES+Tv snadné nebylo.

„Musím se poradit s partnerem,“ začala Alexandra diplomaticky. Když namítnu, že rozhodnutí je jistě hlavně v jejích rukou, skoro popuzeně se ohradí. „To ne, takhle to u nás nefunguje.“

Její diář je docela zaplněný. Rehabilitace, zubař, kroužky, zubař... Proti mně sedí velmi rozšafná žena, která se - jak se zdá - vypracovala na zdatnou manažerku početné domácnosti. Pro blaho dětí je odhodlaná bojovat jako lvice. Když o něčem nehodlá mluvit, tak ji nezvikláte. Sláva, nakonec domluveno, máme termín.

„Děti po mně chtějí samozřejmě dorty i během roku, narozeniny nenarozeniny,“ svěřila se osmadvacetiletá maminka šesti dětí. „Mně ale pečení strašně baví, takže s tím nemám problém. Taky ráda vařím. Slané i sladké, na co má kdo chuť. Už mám dávno v oku, kolik toho spořádá osm lidí. Stále dokupujeme větší hrnce a pekáče. Všichni jsme masoví, děti milujou řízky nebo knedlík se špenátem a masem,“ vysvětlila a dodala, že žehlení a praní je u nich nekonečné.

„Hadrárna,“ shrnula jedním slovem. Všichni vstávají kolem šesté ráno, do školky děti musí odvést oba rodiče a ještě jim ruce chybí. „Moc děkujeme paním učitelkám. Děti se do školky těší. Zapadly skvěle a mají tam kamarády,“ popsala Alexandra, která o svých dětech - nejstarším desetiletém Antoniovi a paterčatech Míšovi, Alexovi, Martinovi, Terezce a Denielovi mluví ráda a s láskou.

Rodiče se už starají sami

Čtěte ve čtvrtek

Jak žijí česká paterčata? Velkou reportáž čtěte ve čtvrteční příloze MF DNES Magazín+TV.

Česká paterčata z Milovic

Od doby, kdy si v obecním bytě 3+1 podávaly ruce pečovatelky s televizními štáby, už uteklo hodně vody. Rodiče se poučili z minulých zkušeností. „Dokument ČT nedopadl podle mých představ, nerada na tu dobu vzpomínám,“ vysvětlila matka.

Nyní má domácnost statut přísně střeženého soukromého území, kam už nikdo nepovolaný nesmí.

Během spolupráce s pečovatelkami a pomocnicemi vzájemné vztahy začaly skřípat. V konfliktech Alexandra osvědčila tvrdou hlavu. Nenechala si nic líbit. Po čtvrtých narozeninách rodina stejně na pomocnice ztratila nárok a péče o děti je teď už jen výlučně v režii rodičů. Zvládají to i nyní, kdy Antonín pracuje v zábavním parku Mirakulum.

29. září 2014