"Problematická akce, zjitřené emoce." Šéf ústavu pro studium totalit odmítl jít na česko-ruské fórum

Jan Wirnitzer Jan Wirnitzer
7. 6. 2018 10:26
Avizovaná účast ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeňka Hazdry vzbudila kritiku. Hazdra měl na fóru řešit spolupráci s ruskými archivy.
Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.
Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra. | Foto: DVTV

Praha - Česko-ruské fórum, akce zrozená z iniciativy prezidenta Miloše Zemana, přišlo v den svého konání o jednoho z hlavních účastníků.

Nedorazí na něj Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož avizovaná účast vzbudila kritiku některých současných i bývalých zaměstnanců ústavu. Obávali se, že svou přítomností zvýší legitimitu fóra vnímaného kritiky jako nástroj ruské propagandy.

"Bylo to rozhodnutí vedení. Vzhledem ke zjitřeným emocím a tomu, že jsme si od začátku vědomi problematičnosti té akce, se nezúčastní česko-ruského fóra ředitel Zdeněk Hazdra, ale vyšleme tam badatele Adama Hradilka, který se dlouhodobě věnuje ruským archivům, jezdí do Ruska a má rozsáhlé praktické zkušenosti," řekla Aktuálně.cz mluvčí ústavu Darja Čablová.

Politický geograf Michael Romancov, který se v minulosti připojil ke kritikům vzniku fóra, Aktuálně.cz minulý týden řekl, že akce umožní Rusku rozšířit zprávy, že Češi navzdory sankcím s Rusy jednají, a že Rusové budou za případné otevření svých archivů, které jako námět vznáší česká strana, něco chtít.

"Rusko interpretuje minulost způsobem, který je zcela v rozporu s tím, jak jsme se k těm 40 rokům postavili my - a jejich současná státní politika je o jejich interpretaci minulosti opřená," prohlásil Romancov (podrobně jsme se okolnostem vzniku fóra a kritice věnovali zde).

Kritici se také obrátili na radu ústavu, aby zabránila Hazdrovu vystoupení na fóru.

Ústav svou účast původně hájil. Uvedl, že k vystoupení na fóru jej vyzvalo české ministerstvo zahraničí. "Ústav si je vědom rizik, která jsou s konferencí spojena a byla artikulována v otevřeném dopise. Vzhledem k našemu dlouhodobému úsilí o zpřístupňování archivních dokumentů v Rusku jsme se však rozhodli zúčastnit se bloku věnovaného archivům," uvedl minulý týden ústav.

Vystoupení na fóru označil ústav za další z řady pokusů narušit obecnou nepřístupnost ruských archivů. "Nebude-li tento pokus úspěšný, potvrdí se domněnky, že fórum je spíš jen aktem propagandy, avšak ústav jako výzkumná organizace nemůže tento pokus neučinit," stojí na webu ústavu.

 

Právě se děje

Další zprávy