Oficiální pátrání po letu MH370 skončilo. Záhada jeho zmizení zůstává nevyřešena

Americká technologická společnost Ocean Infinity počátkem letošního roku začala hledat stopy po Boeingu 777-200ER 9M-MRO, který 8. března 2014 zmizel během letu z Kuala Lumpur do Pekingu. Její snaha však skončila neúspěchem.

Pozoruhodné je, že bezpilotní ponorky Ocean Infinity zvládly během pouhých 90 dní prozkoumat téměř tak velkou plochu oceánu, jaká byla prozkoumána při předchozím tříletém pátrání koordinovaném australskými úřady. Konkrétně cca 112 000 kilometrů čtverečních (při prvním pokusu to bylo cca 120 000 kilometrů čtverečních).

Osud 239 pasažérů ze 13 zemí světa, kteří na palubě malajsijského letu MH370 byli, však i nadále zůstává neznámý. „Výsledek je zatím extrémně neuspokojivý, ale jsme skutečně hrdí na to, čeho jsme dosáhli – jak z hlediska kvality vyprodukovaných dat, tak i rychlosti, s jakou jsme dokázali pokrýt tak rozsáhlou oblast,“ napsal CEO Oean Infinity, Oliver Plunkett, v oficiálním prohlášení.

Do akce bylo nasazeno 8 autonomních podvodních vozidel (AUV) vybavených kamerami a sonarovými senzory. Ty skenují mořské dno a získané informace zasílají k analýze na mateřskou loď Seabed Constructor.

Jeden takový dron prý dokáže probádat 1200 kilometrů čtverečních denně. „Schopnost provozovat nezávislé mise umožňuje AUV jít hlouběji a shromažďovat data vysoké kvality, což tuto technologii činí ideální pro vyhledávání,“ uvedla Ocean Infinity již dříve.

V tomto případě to však bohužel nestačilo. Plunkett však nehází flintu do žita. „Upřímně doufáme, že v budoucnu budeme schopni opět nabídnout naše služby při hledání MH370,“ konstatoval.

Foto: Ocean Infinity

Diskuze (15) Další článek: Malware, který napadá domácí routery a varuje před ním i FBI, je nebezpečnější, než se původně zdálo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,