Hlavní obsah

Mladí manželé žijí svůj život mezi obrazy

Novinky, Jana Nesvadbová

Lehkost, vzdušnost a plynulé propojení všech prostorů jsou hlavními rysy mezonetového bytu na pražských Vinohradech, jehož interiér navrhli architekti Pavel a Barbora Buryškovi se svým týmem ze studia Xtopix architekti. Mladý pár majitelů miluje výtvarné umění, projekt tak dostal příznačný název - Život mezi obrazy.

Foto: Ondřej Tylčer

Dominantou obývacího pokoje je sada přímo na míru navrženého nábytku.

Článek

Návštěvníka v bytě o rozloze přibližně 200 m² na první pohled zaujme velké množství čistě bílých stěn. Ty zde nejsou ponechány náhodně.

Architekt vyšel vstříc největšímu koníčku majitelů, kteří jsou vášnivými sběrateli obrazů, a nabídl jim tak pro ně dostatek prostoru, jenž na první pohled připomíná prostředí galerií.

Foto: Ondřej Tylčer

Hned u vchodu návštěvníka pobaví a zároveň zaujme řešení věšáku na oděvy.

Obrazy pak v bytě doplňují další umělecké prvky, jako například světelná mozaika nad manželskou postelí a také velkoformátový obraz natištěný na skleněném panelu nad kuchyňskou pracovní deskou.

Foto: Ondřej Tylčer

V tělese schodiště je zakomponovaná krbová vložka a také úložné prostory na dřevo.

Foto: Ondřej Tylčer

Honzovu pec připomínající nábytek se obtáčí okolo rozložitého fíkusu.

Umělecky působí také nově vytvořené kruhové okno, které vizuálně propojuje koupelnu v horním podlaží s obývákem dole. Okno lze samozřejmě v případě zastínit, slouží k tomu elektricky poháněné žaluzie.

Foto: Ondřej Tylčer

Velké bílé plochy na stěnách jsou ponechané pro další výtvarná díla, která do domácnosti ještě s postupem let nepochybně přibydou.

Foto: Ondřej Tylčer

Večery jsou v obývacím pokoji díky prosklenému šikmému stropu působivé.

Samotný byt vznikl v 90. letech minulého století v půdních prostorách činžovního domu. A už tehdy byl navržen s velikou pečlivostí a promyšleností. Jeho dispozici proto takřka nebylo nutné při současné proměně nijak významně měnit. Nejmarkantnější úpravou je tak již zmiňované kruhové okno.

Foto: Ondřej Tylčer

Interiér je plný zajímavých nápadů a řešení. Je radostí návštěvníka objevovat je.

Foto: Ondřej Tylčer

Jeden z obrazů je na podsvíceném skleněném panelu v kuchyni nad pracovní deskou.

Domácnost zařízená ve světlých barvách má velice jednoduché, a především logické uspořádání - srdcem spodního podlaží, kam se přichází z chodby domu, je obývací pokoj, jehož živou dominantou je rozložitý fíkus. Okolo něj jako by se pak obtáčel nevšední, přímo pro tento prostor navržený kus nábytku. Sestává z několika částí, které dohromady vytvářejí víceúrovňovou platformu. Ta v sobě ukrývá pohovku, knihovnu, konferenční stolek, taburety, děti zde naleznou prostor pro vytvoření bunkru. Celek pak může evokovat i tradiční „Honzovu pec”.

Foto: Ondřej Tylčer

Jídelní zóna navazuje na kuchyň. Od obývacího pokoje je nejdále.

Přímo v centrální části bytu je umístěno schodiště, jehož spodní část je velice nápaditě využita jako krb se zásobníky dřeva.

Svou vlastní zónu na otevřeném plánu půdorysu spodního podlaží nalezla kuchyň řešená dvěma proti sobě umístěnými liniemi skříněk a pracovních ploch. Za ní pokračuje jídelní kout, na nějž v exteriéru navazuje jižně orientovaná terasa s možností posezení a výhledem na okolní střechy.

Foto: Ondřej Tylčer

Z teras je hezký výhled na pražské střechy.

Foto: Ondřej Tylčer

V pracovně, jež může sloužit jako pokoj pro hosty je sklopná postel ukrytá v bílé skříni.

Vedle kuchyně se pak vstupuje do pracovny, jež může sloužit i jako hostinský pokoj. Slouží k tomu sklopná postel.

Horní podlaží je ryze klidovou zónou, jsou v něm dva pokoje a ložnice majitelů, z níž se vychází na samostatnou terasu, opět s posezením. Na patře je rovněž zmiňovaná koupelna s kruhovým oknem.

Foto: Ondřej Tylčer

V horním podlaží je celá jedna stěna tvořena jen úložnými prostory.

Foto: Ondřej Tylčer

Kovové zábradlí v horním podlaží působí subtilním dojmem.

Čisté linie a střídmá volba barev, kde se na paletě doplňují bílá, černá a žlutá, podporované přírodním dřevem, nejsou ale téměř tím hlavním, co návštěvníka tohoto pražského bytu zaujme nakonec nejvíce.

Dříve či později totiž zaznamená velký počet nejrůznějších, nápaditě řešených detailů a prvků, které se pak s radostí pustí hledat, aby mohl znovu a znovu obdivovat jejich účelnost a zároveň i hravost.

Ať to jsou úchyty k zavěšení kusů prádla, implementované do zrcadlové stěny, elegantně řešené poličky v pracovně, anebo pojízdný černý žebřík umožňující pohodlný přístup k horní řadě skříněk v patře. Mimochodem, množství úložných prostorů je další položkou na seznamu výjimečných vlastností bytu.

Foto: Ondřej Tylčer

Zajímavým prvkem je napříkladi světelná mozaika na postelí z masivu v ložnici, jejíž čelo se táhne přes celou délku pokoje.

Foto: Ondřej Tylčer

V ložnici je zopakován i hezký nápad s úchytkami na zavěšení oděvů.

Největším zážitkem však ale nakonec zůstane pro většinu návštěv stejně pohled na skulpturálně řešený a dřevem obložený výklenek se solitérní, bílou vanou. Architekti zde pracovali s prvkem překvapení, který se nádherně vydařil.

Foto: Ondřej Tylčer

Až skulpturálně působí bělostná solitérní vana zasazená do dřevem obkládaného boxu s kruhovým oknem.

Foto: Ondřej Tylčer

Širší stěny boxu jsou využity jako další úložný prostor!

Foto: Ondřej Tylčer

Kruhová svítidla a kruhová zrcadla hravě opakují kruhový tvar okna v koupelně.

Foto: XTOPIX architekti

Půdorys spodního podlaží

Foto: XTOPIX architekti

Půdorys spodního podlaží - původní podoba

Foto: XTOPIX architekti

Půdorys horního podlaží

Foto: XTOPIX architekti

Půdorys horního podlaží - původní podoba

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám