Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kempný s Vránou jsou dalšími českými vítězi poháru Lorda Stanleyho

Počet tuzemských vítězů Stanley Cupu se rozrostl na 26. K předchozím šampionům se přidali obránce Michal Kempný a útočník Jakub Vrána z Washingtonu. Po třech letech tak zavítá nejslavnější hokejová trofej do Česka. Jejich spoluhráč a kapitán Alexandr Ovečkin obdržel Conn Smythe Trophy, Jevgenij Kuzněcov zase ovládl kanadské bodování play-off.

Michal Kempný
zdroj: ČTK/AP autor: Ross D. Franklin

Sedmadvacetiletý Kempný i o pět let mladší Vrána slaví první triumf v kariéře. Kempný se stal vůbec prvním českým vítězem Stanleyova poháru, který nebyl v NHL draftovaný. Odchovanec Hodonína, který hrál v extralize za Kometu Brno i Slavii, podepsal předloni jako volný hráč smlouvu s Chicagem, odkud jej letos 19. února získal Washington.

Vránu si Capitals vybrali v roce 2014 v prvním kole na 13. pozici. Odchovanec pražských Letňan, který před čtyřmi roky získal stříbro na mistrovství světa hráčů do 18 let, debutoval v NHL v minulé sezoně.

V širším kádru Capitals byl i obránce Jakub Jeřábek, který ale nesehrál dostatečný počet utkání k tomu, aby se oficiálně zařadil mezi držitele Stanleyova poháru. K tomu je potřeba alespoň 41 utkání v základní části či nejméně jeden start ve finálové sérii.

Rekordmany mezi českými šampiony jsou trojnásobní vítězové Jaroslav Pouzar a Jiří Hrdina. Dva prsteny za triumf ve Stanleyově poháru mají vedle Rozsívala také Jaromír Jágr, Robert Holík, Patrik Eliáš, Petr Sýkora a Dominik Hašek.

Vrána otevřel skóre rozhodujícího finálového duelu:

Alexandr Ovečkin získal poprvé v kariéře Conn Smythe Trophy

Dvaatřicetiletý kapitán Capitals, kteří zdolali ve finále nováčka Vegas 4:1 na zápasy, získal stejně jako jeho tým premiérově Stanleyův pohár a navrch také Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off NHL.

Ovečkin byl s 15 brankami nejlepším střelcem play-off a v produktivitě skončil s 27 body z 24 utkání druhý o pět bodů za klubovým spoluhráčem a krajanem Jevgenijem Kuzněcovem. Ve finálové sérii zaznamenal Ovečkin pět bodů za tři trefy a dvě asistence.

Ovečkin se stal druhým Rusem v historii, který dosáhl na Conn Smythe Trophy po Jevgeniji Malkinovi. Ten ji převzal v roce 2009 po triumfu Pittsburghu. Jiný než kanadský hráč ji získal teprve poosmé v historii. V roce 2002 ji převzal jako první Evropan Švéd Nicklas Lidström z Detroitu, o šest let později pak jeho klubový spoluhráč a krajan Henrik Zetterberg.

Ovečkin obdržel Conn Smythe Trophy:

Kuzněcov ovládl bodování vyřazovacích bojů

Jevgenij Kuzněcov vyhrál jako třetí Rus a osmý Evropan kanadské bodování play-off NHL. Šestadvacetiletý odchovanec Čeljabinsku přispěl k historickému titulu Capitals 32 body za 12 branek a 20 asistencí z 24 utkání. Nasbíral nejvíce bodů od roku 2009, kdy triumfoval s 36 body z 24 zápasů jeho krajan Jevgenij Malkin z Pittsburghu.

Vedle Kuzněcova a Malkina, který ovládl produktivitu bojů o Stanleyův pohár také loni, kraloval jako třetí Rus v roce 1995 Sergej Fjodorov z Detroitu. Dalšími Evropany jsou Švédové Peter Forsberg z Colorada (1999 a 2002), Daniel Alfredsson z Ottawy (2007) a Henrik Zetterberg z Detroitu (2008), český útočník David Krejčí (2011 a 2013) a Slovinec Anže Kopitar (2012 a 2014).

Rekord play-off drží od roku 1985 slavný Wayne Gretzky, jenž v dresu Edmontonu nasbíral v 18 utkáních 47 bodů za 17 gólů a 30 asistencí.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články