Hlavní obsah

České banky jsou odolné, ukázaly zátěžové testy ČNB

Novinky, bož

I v případě nepříznivého šoku by byl domácí bankovní sektor odolný, vyplývá ze zátěžových testů bank, o nichž v úterý informovala Česká národní banka (ČNB). Podle Zprávy o finanční stabilitě mají banky dostatečný polštář, který jim umožňuje se s případnými šoky vypořádat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Pokles cen českých státních dluhopisů by se podle ČNB mohl negativně podepsat na ziskovosti penzijních společností.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nicméně upozornil na rizika v oblasti úvěrů. Ta jsou totiž v době konjunktury mylně vnímána jako nízká, což je právě nebezpečné. „Rizika však v takové situaci zpravidla nepozorovaně – a o to nebezpečněji – narůstají,” varoval Rusnok.

Optimistické domácnosti mohou ohrozit zdraví bank

Optimistická očekávání podle guvernéra vedou právě k tomu, že jsou lidé ochotnější se zadlužovat. „My se ale musíme dívat dopředu. Proto nás zajímá hlavně to, jak to bude se splácením vypadat, až dobré časy skončí,” zdůraznil Rusnok.

Ve chvíli, kdy začnou růst úrokové sazby a nezaměstnanost, hrozí podle ČNB významné části domácností potíže se splácením. „Což by se následně negativně podepsalo na zdraví bank,” uzavřel guvernér.

Zátěžové testy provádí instituce zodpovědné za stabilitu bankovního sektoru. Modelují scénář nepříznivého ekonomického vývoje, který se neliší modelovanými ekonomickými veličinami, ale hloubkou a délkou působení nepříznivého šoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám