MENU
zdravy-zivot

6 tipov pre boľavý chrbát. Okamžitá úľava a ešte aj schudnete

Zhoďte z chrbta závažie. Spevnite ho a pocítite účinok 2 v 1.
Zdroj: Shutterstock.com
Zdravý život

6 tipov pre boľavý chrbát. Okamžitá úľava a ešte aj schudnete

Stačí polhodinka denne a váš chrbát dostane to, čo potrebuje.

Patríte k tým, ktorí každý deň vstávajú s bolesťami alebo, naopak, poctivo cvičia a cítia sa fit? Rovnakú pozornosť, akú venujte kĺbom, vám oplatia pri každodennom pohybe. Krížová chrbtica síce patrí ku kĺbom, s ktorými majú ľudia najväčšie problémy, no v ohrozenej skupine je aj koleno, rameno, členok a bedrový kĺb. Všetky spolu súvisia!

Tipy pre zdravé kĺby ►►►

Celý zadok na stoličke

Bolesti, ktoré v dôsledku dlhodobého sedenia vznikajú, zasahujú najmä krížovú oblasť. Výnimkou nie je ani šija a záhlavie, a to najmä pri fixovanom postavení tela a krku v jednej polohe. „Ak je telo pri sedení zavesené, takpovediac, na chrbtici, utláčajú sa platničky a stavce a taktiež aj vnútrobrušné orgány,” varuje MUDr. Tomáš Jakubík z ortopedickej kliniky.

Nezabudnite, stolička má byť zasunutá čo najbližšie k stolu, aby ste na nej sedeli celým zadkom a posilňujte počas sedenia. Svalstvo chrbtice by malo byť pri sedení primerane napäté, aby došlo k uvoľneniu brušného tlaku. Zníži sa tak aj tlak na orgány a platničky. Kolená v pravom uhle a chodidlá celou plochou na zemi!

Nezabudnite, stolička má byť zasunutá čo najbližšie k stolu, aby ste na nej sedeli celým zadkom a posilňujte počas sedenia.Nezabudnite, stolička má byť zasunutá čo najbližšie k stolu, aby ste na nej sedeli celým zadkom a posilňujte počas sedenia.
Nezabudnite, stolička má byť zasunutá čo najbližšie k stolu, aby ste na nej sedeli celým zadkom a posilňujte počas sedenia.
Zdroj: Shutterstock.com

Pokračovať Ďalej (1/6)

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

V predklone mi zviera žalúdok, pri chôdzi ma krčí. Čo mám robiť?

Vzhľadom k obmedzeným informáciám a bez náhľadu do zdravotnej dokumentácie, sa možno vyjadriť len všeobecne. Ťažkosti, ktoré opisujete môžu byť následkom po operácii pankreasu, lebo nastali u vás až po nej. Môže sa jednať o zrasty po operácii. Rovnako sa môže jednať aj o vertebrogénny problém, nakoľko ťažkosti sú viazané na pohyb, hlavne na predklon. Samozrejme vyšetrenia v medicíne sú hlavne na vylúčenie alebo potvrdenie organickej príčiny ťažkostí, tak iste by bolo vhodné gastrofibroskopické vyšetrenie na gastroenterologickej ambulancie, a možno aj zváženie CT alebo MR vyšetrenie brušnej dutiny, a rovnako neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, pretože ťažkosti sú u vás najmä pri pohybe, preto predpokladáme aj možnosti postihnutia pohybového aparátu.

čítať viac

Čo to znamená, keď mám hrudky v rukách a bolí ma to?

Hrudky, respektíve hrčky v rukách môžu znamenať čokoľvek. Najčastejšie však ide o lipómy. Sú to benígne, čiže nezhubné nádory z tukového tkaniva. Väčšinou nie sú nebezpečné, musí sa to ale, samozrejme, potvrdiť histológia.

Niektoré lipómy môžu byť aj bolestivé. Keď sú viacpočetné, tak sa vyberajú len tie, ktoré bolia. Keď ich je málo, tak sa vyberú všetky.

Odstraňovanie lipómov sa dá robiť klasicky chirurgicky, kedy rozrežeme kožu a lipómy vyberieme. Je to relatívne malý zákrok. Alebo sa môže robiť laserové odstraňovanie, ak sú lipómy väčšie a bol by krajší kozmetický efekt.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor