Vedení resortu zdravotnictví proto připravilo pravidla nová. Návrh zákona už schválila vláda. Jenomže podle některých odborníků se norma s výtkami soudu nevypořádala.

ŠEDÁ ZÓNA

Například podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála autoři zákona zapomněli na to, že jsou v Česku i nemocnice. Návrh řeší jen placení takových pomůcek, které lidem předepisují lékaři v ambulancích. „Což je ale špatně. Protože tentýž zdravotnický prostředek bude mít zcela jinou úhradu při pobytu pacienta v nemocnici a jinou například v domově důchodců,“ upozorňuje Dostál.

Ilustrační foto
Když do špitálu, tak na dlouho. Češi stráví na lůžku osmý nejdelší čas

To podle něj nemá právní vysvětlení. Až na jedno: „Tím je neochota či nedostatek odvahy ministerstva regulovat šedou zónu drahých nemocničních prostředků, jako jsou například stenty či kardiostimulátory, kde se mezi dodavateli a nemocnicemi poskytují rozsáhlé bonusy,“ domnívá se.

VYLOUČENÍ LÉKAŘI A PACIENTI

Odborníkům ale vadí i to, že do úhrad opět nebudou moci mluvit pacienti a lékaři. „Budou moci jen pasivně čekat, co se upeče mezi pojišťovnami a výrobci. Nebudou smět nic namítat, a to ani u lékového ústavu, který bude mít agendu na starosti, ani v soudním přezkumu,“ uvádí Dostál. Přitom o pojištěnce tady jde nejvíce – oni pomůcky platí. Pokud se stanou pacienty, tak je používají. Lékaři s nimi zase pracují.

Podobnou výtku vznesl i právník a lékař Jindřich Kotrba. „Pacient nebude mít možnost nahlížet do spisů vedených lékovým ústavem, a proto pro něj zůstane proces i nadále nečitelný,“ podotýká.

Kotrba se současně pozastavuje nad tím, že pokud bude chtít pojišťovna ušetřit a vyhlásí kvůli některým výrobkům soutěž, nebude se rozhodovat podle nejnižší nabídnuté částky. „Nevítězí nejvýhodnější cena, ale druhá nejnižší nabídnutá částka. Převedeno do sportovní hantýrky: i kdyby vítěz vyhrál ve světovém rekordu, tak se mu bude počítat výkon druhého v pořadí,“ popisuje.

Ilustrační foto
Schizofrenie. Podle průzkumu není překážkou v práci ani v přátelství

Dalšímu odborníkovi Josefovi Suchopárovi zase vadí příloha zákona, která obsahuje fixní seznam výrobků a jejich úhrad. Proč? „Pokud bude příští rok euro za 23 korun, tedy o 10 procent levnější, tak to s cenami výrobků zahýbá. V zákoně ale zůstanou ceny staré,“ říká.

Pojišťovny pak sice budou moci požádat o vypsání cenové soutěže, ty se ale podle něj v Česku neujaly. „U léků se konaly dvě, i když i u nich to zákon nabízí,“ připomenul Suchopár. Všichni odborníci pak namítají, že zákon nepopisuje, kde je možné si stěžovat.

TRANSPARENTNÍ SYSTÉM

Autor zákona Jakub Král ale výtky odmítá. Zákon podle něj zavádí transparentní systém. „Na jeho znění se podílela skupina odborníků, která zahrnovala úředníky, zástupce pojišťoven, výrobce, pacientské organizace i odborné lékařské společnosti,“ řekl. Stálá komise složená ze stejných lidí prý bude připravovat i aktualizace seznamu – tak, aby systém nebyl zkostnatělý.

Ilustrační foto
E-neschopenky zatím budou mít jen lékaři, firmy a pracovníci ne