V obchodní válce mezi Trumpem a zbytkem světa se tak otevírá nová fronta. Prvním krokem bylo zavedení amerických cel na ocel a hliník. Informovala o tom americká média s odvoláním na své zdroje. 

Americký prezident Donald Trump
Trump naštval ostatní. Stáhl svůj podpis ze závěrečného komuniké G7

Spojené státy argumentují, že se Čína dopouští krádeží duševního vlastnictví. Jedná se hlavně o technologie a designové zboží.

"Tarity jsou základním preventivním nástrojem k ochraně amerických technologií a duševního vlastnictví před Čínou. Ochrání tak práci v Americe," uvedl Trump. "Spojené státy nemohou již déle tolerovat ztrátu našich technologií kvůli neférovým ekonomickým praktikám," dodal.

Mluvčí čínského ministra zahraničí Geng Shuang svého obchodní partnera opakovaně varoval, že se nevyhne tvrdé odpovědi. „Naše pozice zůstává stejná. Pokud Američané zavedou jednostranná protekcionistická opatření, které poškozují čínské zájmy, odpovíme rychle, abychom chránili naše legitimní práva a zájmy,“ řekl pro BBC.

Čína by tak mohla zavést cla na americkou sóju, hovězí, auta, chemikálie a letadla. Tento seznam Čína představila již na počátku dubna.

Téma cel se stalo hlavním rozporem na jednání skupiny G7 minulý víkend v Kanadě. Trump nakonec odvolal svůj autogram na společném podpisu závěrečného komuniké.

Ocel a hliník, ilustrační foto.
Proti svému lídrovi. Trumpovu obchodní válku kritizují i republikáni

Trump ve čtvrtek také dostal varování od Mezinárodního měnového fondu (IMF). Podle jeho šéfky Christine Lagardeové opatření uškodí americké ekonomice a podkopá systém světového obchodu. „Obchodní válka povede ke ztrátám na obou stranách,“ uvedla s tím, že bude mít vážný dopad na volný obchod.

IMF očekává, že přímé ekonomické důsledky budou mít zatím minimální dopad. „Nejvíce kritickým a nejtěžším faktorem je nyní důvěra,“ uvedla Lagardeová. „Ve světovém obchodě dojde pravděpodobně ke změnám, nebude tolik otevřený, férový a založený na pravidlech. Přinese nepříznivé důsledky pro ekonomiku USA a jejich partnerů," dodala.

Snížení obchodního deficitu s Čínou bylo jedním z klíčových bodů Trumpovy předvolební kampaně. Peking viní z nekalých obchodních praktik, mimo jiné z krádeží amerického duševního vlastnictví. Loni přebytek čínského obchodu USA s Čínou činil 336 miliard dolarů.

Americký prezident Donald Trump podepisuje memorandum, které zavádí uvalení cel na dovoz čínského zboží
Obchodní válka pokračuje. Trump chce navýšit cla na čínské zboží