App Store

Apple zakázal vývojářům aplikací prodávat kontakty uživatelů

Apple vydal aktualizované pokyny pro vývojáře. Tento soubor pravidel musí dodržovat každý autor aplikace, pokud ji chce dostat k uživatelům přes App Store. Jednou z provedených změn je výslovný zákaz těžby kryptoměn na pozadí, další novinka byla zařazena v tichosti a upozornil na ní zpravodajský server Bloomberg.

Zákazníci Applu budou toto přitvrzení pravidel kvitovat s povděkem. Jeho cílem je totiž snaha lépe chránit uživatele před vývojáři, kteří chtějí sbírat data za účelem prodeje třetím stranám. Magazín The Verge tvrdí, že dosud mohla aplikace požádat o přístup ke kontaktům, které pak někteří vývojáři prodávali bez výslovného souhlasu uživatelů.

Seznamy kontaktů obsahují telefonní čísla, e-mailové adresy a profilové fotky členů rodiny, přátel, kolegů a dalších známých. Když uživatelé instalují aplikace a pak povolí přístup k adresáři, mohou vývojáři získají desítky kontaktních údajů. Tato data mohli následně prodat různým firmám – například k marketingovým účelům.

Změna pravidel, provedená minulý týden, spočívá ve výslovném zákazu sběru kontaktů a jejich následného prodeje či sdílení. Vývojáři mohou stále požádat o přístup k seznamu kontaktů za účelem jeho použití v rámci aplikace. Budou ale muset uživatele přesně informovat, co hodlají s daty dělat. Pokud je chtějí použít pro více než jeden účel, budou muset požádat o další souhlas. Aplikace, která nová nařízení poruší, bude bez milosti zakázána.

Řešením je zákaz

Nové body podmínek App Store v sekci 5.1.2, týkající se použití a sdílení dat, říkají:

  • „Nepoužívejte informace z Kontaktů, Fotografií nebo jiných rozhraní API, které přistupují k uživatelským údajům, k vytváření databáze kontaktů pro vlastní potřebu nebo pro prodej/distribuci třetím stranám a neshromažďujte informace o tom, jaké další aplikace jsou nainstalovány na zařízení uživatele pro účely analýzy nebo reklamy/marketingu.“
  • „Nekontaktujte osoby s využitím informací shromážděných prostřednictvím Kontaktů nebo Fotografií uživatele, s výjimkou výslovné iniciativy tohoto uživatele;“

Načasování nových pravidel App Store naznačuje, že se Apple snaží zabránit podobnému zneužití dat, k jakému došlo nedávno u Facebooku. Apple kritizuje sociální síť za toto selhání a další chyby, a zároveň oznamuje své inovace ochrany osobních údajů, aby zvýšil svou reputaci v ochraně uživatelských dat. S údaji, které již byly shromážděny a potenciálně prodávány vývojáři, však nemůže dělat nic.

Diskuze (6) Další článek: V Los Angeles se konal největší herní veletrh E3. Byli jsme u toho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,