„Velké mezinárodní akce, jako je mistrovství světa, představují pro teroristy atraktivní cíl,“ uvedlo ministerstvo s tím, že neexistuje žádná konkrétní hrozba.

Slavnostní zahájení MS 2018
Sex povolen, letenky za bůra. Putin se postará i o fanoušky

„Přestože bezpečnostní opatření pro světový pohár bude rozsáhlá, teroristé se mohou snažit zaútočit na místa události, jako jsou stadiony nebo fanzóny, turistické lokality, dopravní terminály a další veřejné prostory,“ píše se v prohlášení. 

Cestovatelé by proto měli podle ministerstva očekávat zvýšenou policejní přítomnost a zvýšená bezpečnostní opatření v místech konání mistrovství světa a kolem nich.

Fanoušci Nigérie
Zákaz vstupu kuřatům. Fanoušci Nigérie přijdou o svůj symbol

Islámský stát již loni pohrozil na sociálních sítí, že naruší fotbalové mistrovství. Ruské úřady nicméně tvrdí, že jsou na všechny hrozby připraveny a v Moskvě a dalších deseti ruských městech, která hostí mistrovství, nasadily desítky tisíc příslušníků bezpečnostních složek. Během fotbalových zápasů jsou v pohotovosti i vojenské stíhačky ruského letectva.

„Po dlouhých letech příprav jsme vytvořili jasný bezpečnostní plán,“ uvedl tento týden jeden z náčelníků Federální bezpečnostní služby FSB Alexej Lavriščev. „Jsme připraveni odvrátit a překonat jakoukoli bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Medvěd projíždící v kabrioletu hrál na vuvuzelu a dělal rasistické gesto.
Bizarnost mistrovství světa. Medvěd hrající na vuvuzelu dělal antisemitské gesto

Islámský stát pohrozil Rusku odvetou za jeho zapojení do bojů proti IS a dalším sunnitským povstaleckým skupinám v Sýrii. V minulosti v Rusku útočili i islamisté z ruského severního Kavkazu a Moskva pravidelně provádí protiteroristické operace ve svých republikách Čečensko a Dagestán.

„V Rusku bylo mnoho úspěšných i zmařených teroristických útoků teroristů spojených s Islámským státem nebo jím inspirovaných,“ napsala minulý měsíc americká vojenská akademie ve West Pointu ve zprávě o připravenosti jeho protiteroristického centra.

Mozaiky ruských umělců. Argentinec Leo Messi a Egypťan Mohamed Salah.
Messi a Salah do ruské Kazaně nepřijedou. Ulice však ozdobí jejich mozaiky

„To naznačuje, že skupina může mít schopnost provést útoky v Rusku během mistrovství světa,“ uvádí.

S ohledem na možnost útoků Moskva požaduje, aby se všichni fotbaloví fanoušci, kteří cestují do Ruska, po příjezdu zaregistrovali na policii. Úřady také uzavřely některé továrny, které zpracovávají nebezpečné materiály, v obavě, že by se mohly stát cílem útoku.

Rusko před mistrovstvím světa ve fotbale vytváří Potěmkinovy vesnice
Potěmkinovy vesnice. V Rusku před MS natírají domy z jedné strany a hubí psy