Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přijde další boom SUV? Chystají se ještě menší modely než dnes

David Bureš
Diskuze (21)

Nejnovějším trendem ve světě SUV jsou malé modely, tzv. B-SUV. Do budoucna se ale chystá příchod ještě menších vozů, tzv. A-SUV.

O rostoucím zájmu zákazníků o všemožná SUV a crossovery jsme už popsali stohy stránek. Takový trend se ale může v budoucnu zastavit, a tak výrobci hledají různé cesty, jak zájem o tento typ aut udržet. Jestliže dnes jsou nejen v Evropě populárním segmentem malá SUV, tzv. B-SUV, v následujících letech mohou přijít ještě menší, tzv. A-SUV.

Na takovém automobilu už pracuje americký Jeep, který jeho přípravu odhalil na nedávné prezentaci budoucí strategie koncernu FCA. „Jeep A-SUV“ přijde do roku 2022, přičemž se stane nejmenším zástupcem tohoto amerického specialisty na terénní vozy, který v hierarchii nabídky bude stát pod Renegadem, alias B-SUV.

A nový Jeep podle všeho nebude jediným takovým automobilem. Konkrétně Volkswagen už pracuje na ještě menším SUV než T-Roc. Bude se jmenovat T-Cross a odhaleno má být ještě v průběhu letošního roku. A jeden takový vůz podle všeho chystá také Renault, který již naznačil, že malé SUV Captur doplní o další takto koncipovaný model.

Co od takových „miniaturních“ SUV čekat? Jestliže dnešní „malá“ SUV mají délku kolem 4,1 – 4,2 metru, u těch A-SUV se dá očekávat délka kolem čtyř metrů.

V Evropě by se tak mohla stát oživením áčkového segmentu, popularita miniaut totiž na starém kontinentu pozvolna klesá. Zájem o ně se ale očekává také na dalších trzích, třeba v Indii nebo v Brazílii, kde jsou nejmenší vozy stále žádané, na indickém trhu i kvůli legislativním výhodám pro auta do čtyř metrů délky, na něž se vztahuje nižší spotřební daň.

Cílem bude samozřejmě udržet zájem zákazníků o SUV, která dnes táhnou prodeje aut. Nejvíce se přitom dnes daří právě B-SUV. Jestliže v Evropě segment SUV jako celek roste o 23 %, prodeje B-SUV rostou dokonce o 33 %. Třeba v Brazílii pak nárůst B-SUV činí dokonce 40 % (35 % u celkového trhu s SUV).

Vedle rostoucího zájmu zákazníků je důvodem také expanze nabídky takových aut. Jestliže ještě před pár lety v segmentu byly leda tak Nissan Juke, Renault Captur nebo Peugeot 2008, dnes musejí počítat s širší konkurencí. Na trh v poslední době zamířily třeba již zmíněný Volkswagen T-Roc nebo Citroën C3 Aircross, Opel Crossland X, Seat Arona a Kia Stonic. A chystají se i další B-SUV, třeba Škoda plánuje model odvozený z konceptu Vision X, který má nepřímo nahradit Fabii Combi.

David Bureš
Diskuze (21)
Avatar - Martin911Turbo
20. 6. 2018 13:39
Re: Menší Jeep než Renegade
Samozřejmě vím o existenci Pandy 4x4, dokonce cross model v oranžové potkávám, ale nevěřím, že Mini Jeep bude mít platformu z Pandy
Avatar - Ja Prvni 123
18. 6. 2018 19:12
Re: hmm
No, nedostupný možná ne.. ale zkus najít slušnej sedan něco přes 4 metry... všechno je to oholený a posunutý do "sociálních" verzí... proč?

Dokonce i můj oblíbenej fiat svoje tipo v sedanu úmyslně przní... a slušně se dá koupit jen HB nebo kombík.
Ne, nepochopil jsem proč.
:-(
Avatar - Ja Prvni 123
18. 6. 2018 19:10
Re: Menší Jeep než Renegade
A slyšels někdy o Pandě?
Zkus zagůglit, jak dlouho se prodává verze 4x4...
:-)

Jen tady, na stránce VW Group se o tom nesmí mluvit.
>:D

Jinak v zásadě souhlasím s prvním příspěvkem, je to "kyvadlo".. po nesmyslně nízkých autech se vrací normální výška.
Kyvadlo je v tom, že maličko přeběhla tu "normalitu", ale věřím, že se to vrátí.. pokud dřív ekoteroristi nezlikvidují celý obor - individuální dopravu.
Je to nebezpečný - lidi si pak dělají, co chtějí!
Avatar - Blue Sun
17. 6. 2018 14:55
Re: hmm
No vidíš... mně právě Clio kombi vyhovuje daleko více, než jakékoli SUV do téhle délky.
Avatar - Martin911Turbo
17. 6. 2018 14:43
Re: hmm
Tak Porsche oznámilo Cayenne coupe [odkaz]