Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks Driver Challenge 2018 má v České republice vítěze

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společností Volvo Trucks pořádaná soutěž Driver Challenge 2018, která je zaměřená na techniku jízdy a spotřebu paliva se v České republice dostala do finále, z nějž vzešel vítěz, postupující do celosvětového finále.

Volvo Group Truck Centrum v Plzni – Nýřanech se v sobotu 9. června letošního roku stalo místem, kde se uskutečnilo finálové klání národního kola soutěže zaměřené na techniku jízdy a spotřebu Driver Challenge 2018.

Letošní ročník soutěže byl zcela odlišný od těch předešlých nejen v konceptu, ale i ve jméně, které se změnilo na Driver Challenge. V letošním roce se soutěž zaměřila především na techniku jízdy. Soutěž byla hodnocena podle systému Dynafleet, a to Výkazem hodnocení spotřeby paliva.

Řidič, který dosáhl nejvyššího bodového ohodnocení a zároveň dosáhl nejlepších výsledků, dále hodnocených parametrů jakými byly neúsporná jízda, jízda nad 87 km/hod, poměr mezi počtem brzdění a zastavení a v neposlední řadě termín přihlášení do soutěže.

Sledovala se vozidla emisní normy Euro 6 a jedním z parametrů byla také ujetá vzdálenost, což bylo minimálně 12.000 km. Řidiči se jednoduše přihlásili na svých vlastních vozidlech a sledování a vyhodnocování probíhalo pomocí online systému Dynafleet.

Ročníku 2018 se účastnilo celkem 250 soutěžících. Do finále, v němž se soutěžilo ve dvou disciplínách, postoupilo celkem osm řidičů. Jednak v ekonomické jízdě s naloženou jízdní soupravou v běžném provozu, ale také v jízdě zručnosti s vozidlem FMX 6x4 s převodovkou I-Shift do těžkého terénu.

Ekonomická jízda se prováděla na vozidle Volvo FH 420 s převodovkou I-Shift a převodovým poměrem 2,31. Jízdní souprava byla naložena tonáží – 20t. Finálová trasa byla 32 km dlouhá a řidiči nesměli přesáhnout čas 30 minut. Trasa byla zvolena spravedlivě a řidiči museli jet opravdu svižně – jako v běžném provozu. Díky systému Dynafleet se spotřeba sledovala okamžitě online.

Všichni zúčastnění řidiči prokázali své umění. Vítězem však může být jen ten nejlepší a tím se letos stal Patrik Střecha ze společnosti JB Trans. Na druhém místě se umístil Milan Polomis ze společnosti Hrbáček, s.r.o. a třetí místo obsadil Josef Šimsa z firmy Rakotrans Rakovník, s.r.o.

Patrik Střecha jako vítěz národního kola postupuje do celosvětového finále konaného ve švédském Göteborgu v půlce září. Hlavní cenou v tomto finále je atraktivní Swedish Heritage Experience, jehož součástí je návštěva Göteborgu, Stockholmu a pobyt v Ice Hotelu v Kiruně.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)