Do Valencie dorazila loď Aquarius s migranty, jež odmítla Itálie i Malta

Události: Do Valencie dorazili migranti z lodě Aquarius (zdroj: ČT24)

Ve východošpanělské Valencii zakotvily všechny tři lodě vezoucí přes šest set afrických běženců, které odmítly přijmout Itálie a Malta. Po lodi Dattilo s 274 lidmi na palubě do přístavu dorazilo hlavní plavidlo konvoje, loď Aquarius se zhruba stovkou lidí. Třetí loď Orione má po poledni přivezl do Valencie zbytek běženců, tedy kolem dvou set padesáti lidí. Většina migrantů pochází ze subsaharské Afriky.

Přes šest stovek běženců nalodili před týdnem u libyjských břehů záchranáři z organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, kteří běžence zachránili z moře a gumových člunů. Přeplněná loď se 629 migranty, z nichž většina pochází ze subsaharské Afriky, se poté vydala jako obvykle k břehům Itálie. Mezi běženci bylo podle úřední zprávy 123 mladistvých bez doprovodu, 11 malých dětí a sedm těhotných žen.

Tamní nová vláda ale odmítla loď vpustit do přístavů s tím, že nebude dále přijímat lodě zahraničních nevládních organizací. Ty podle ministra vnitra Mattea Salviniho nahrávají pašerákům migrantů z Afriky.

V sobotu (9. června) Francie, která sice Itálii za její přístup k migrantům kritizovala, ale vlastní přístav lodi Aquarius původně nenabídla, oznámila, že Španělsku s touto skupinou migrantů pomůže. „Francie vyslala do Španělska své úředníky a tito migranti budou moci požádat i o azyl ve Francii. Což udělalo mnohým velkou radost, protože velká část z nich pochází z francouzsky mluvících zemí a jejich rodiny už třeba i ve Francii žijí,“ podotkla spolupracovnice ČT ve Španělsku Ľubica Zlochová.

Španělská ministryně pro migraci Magdalena Valeriová v neděli prohlásila, že osud stovek migrantů putujících Středozemním mořem musí přimět Evropu, aby změnila svou migrační politiku. „Evropská unie si musí uvědomit, že potřebuje přistěhovaleckou politiku, kterou si tato doba žádá,“ řekla ministryně.

Španělsko trvá na identifikaci každého uprchlíka

Běženců se po přistání ujali nejprve lékaři, pracovníci Červeného kříže a psychologové. S komunikací s úřady pomáhali překladatelé, protože španělské úřady trvaly na tom, aby byl každý z běženců identifikován. Imigrační úředníci s nimi chtějí besedovat jednotlivě s cílem určit, zda daná osoba splňuje kritéria azylu. V každém případě ale budou mít právo setrvat ve Španělsku přinejmenším jeden měsíc.

Španělsko hodlá s lidmi zachráněnými z lodí zacházet stejně jako s ostatními migranty. „Budeme k nim přistupovat stejně jako k jiným uprchlíkům, kteří k nám dorazí na lodi,“ řekl podle agentury DPA ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska.

Jeho slova potvrdil ministr práce a veřejných prací José Luis Ábalos. „Španělsko bude jednat citlivě, ale zároveň podle zákona. Do Evropy vyšleme signál, že naše imigrační politika se neřídí podle momentální situace,“ řekl novinářům. Připomněl, že francouzská vláda přislíbila ujmout se těch uprchlíků, kteří projeví zájem o pobyt ve Francii. Podmínkou je, že „vyplní potřebné protokoly“.