Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Katalánska 2018: MotoGP ovládl podruhé za sebou Jorge Lorenzo

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V sedmé Grand Prix letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Jorge Lorenzo (MotoGP), Fabio Quartararo (Moto2) a Enea Bastianini (Moto3).

Nedělní dopolední zahřívací tréninky na Velkou cenu Katalánska, která se konala na Circuit de Barcelona-Catalunya, vyhráli Andrea Dovizioso (MotoGP), Fabio Quartararo (Moto2) a Jorge Martín (Moto3). Hlavně Francouz v prostřední kubatuře potvrdil kvalifikační formu. Celý víkend bylo nádherně, žádné drastické změny počasí se neudály. A jak probíhaly a dopadly závody?

Čtyřdobé litry, tedy MotoGP, se staly kořistí Jorgeho Lorenza. Na jeho spanilou jízdu nenašel odpověď ani Marc Márquez. Ve třídě čtyřválcových čtyřtaktních šestistovek měl nejdříve Alex Márquez, pak se přes něj dostali Miguel Oliveira a Fabio Quartararo, nakonec závod ovládl druhý jmenovaný. Po projetí cílem sundal Simone Corsi Oliveiru. V „moto-trojkách“ spatřil první šachovnicový praporek Enea Bastianini. Zpočátku to vypadalo na souboj Jorgeho Martína a Tatsukiho Suzukiho, ale Španěl upadl. Další dva hromadné pády postihly i jednu chvíli jedenáctičlennou vedoucí grupu, a tak ten, kdo „přežil“, dojel vpředu.

MotoGP

Dalším mužem, který má potvrzený kontrakt na příští sezónu, je Australan Jack Miller. Zůstává u Pramacu, jeho týmovým kolegou bude již dříve potvrzený Francesco „Pecco“ Bagnaia, který přejde z Moto2.

Klání královské kubatury vypsané na 24 okruhů začalo fantastickým startem Marca Márqueze. Za něj se seřadili Iannone (Suzuki) a Lorenzo (Ducati). Andrea Iannone se pokusil dokonce předjet oranžovou hondu, ale moc si vyjel a ztratil. Do čela se prosmýkl Lorenzo a třetí jezdil „Dovi“, za ním Rossi. Mika Kallio se na své KTM dlouho nesvezl, zatímco Bradley Smith jel na stejné motorce osmý. Sylvain Guintoli (Suzuki) také upadl a za okamžik jej následovali Tom Lüthi (Marc VDS Honda) a Aleix Espargaró (Aprilia).

Pole se brzy roztrhalo, avšak Marc Márquez se Lorenza držel jako klíště. V 8. kole havaroval ze třetího místa Andrea Dovizioso. Letos to na titul asi nebude, což je škoda. Loni v Katalánsku vyhrál... Na osamocený bronz se tak posunul Rossi. Nejzajímavější souboj se odehrával o čtvrté místo mezi Pedrosou, Crutchlowem a Petruccim. Upadl Takaaki Nakagami a letící honda podrazila Smithovu KTM. Jorge vpředu chytil rytmus a Marcovi ujížděl, čtvrtý Dani odrážel Calovy útoky, ale nakonec se Brit dostal přes něj.

Titovi Rabatovi v 18. kole chytla jeho ducati a Španěl ji musel rychle opustit, rozloučil se tak se slušným místem v Top 10. Samozřejmě se na trati objevil olej, ale závod zastaven nebyl. Pokračoval festival pádů, konkrétně Franco Morbidelli a Hafizh Syahrin. Petrucci už propadl za Viñalese a Zarca. Márquez měl v závěru nějaký problém, který kamery nezachytily, protože rozdíl mezi ním a Lorenzem narostl ze dvou na čtyři sekundy. Jorge bez problémů vyhrál, třetí dorazil do cíle „Vale“. Vidělo jej jen 13 jezdců včetně našeho Karla Abrahama.

VC Katalánska MotoGP 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Jorge Lorenzo Ducati Ducati Team 40:13,566 min
2. Marc Márquez Honda Repsol Honda Team +4,479 s
3. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +6,098 s
4. Cal Crutchlow Honda LCR Honda Castrol +9,805 s
5. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +10,640 s
6. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +10,798 s
7. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +13,432 s
8. Danilo Petrucci Ducati Alma Pramac Racing +15,055 s
9. Álvaro Bautista Ducati Ángel Nieto Team +22,057 s
10. Andrea Iannone Suzuki Team Suzuki Ecstar +24,141 s
13. Karel Abraham Ducati Ángel Nieto Team +1:21,526 min

Pořadí MS jezdců po sedmi závodech: 1. Marc Márquez 115, 2. Valentino Rossi 88, 3. Maverick Viñales 77, 4. Johann Zarco 73, 5. Danilo Petrucci 71... 23. Karel Abraham 4

Moto2

Po startu závodu Moto2 vypsaného na 22 kol se v čele objevil Álex Márquez. Hromadný pád předvedla trojice Manzi, Tuuli a Bendsneyder. Miguel Oliveira měl opět vynikající start a bojoval s Xavim Viergem o páté místo, ten se ale vpředu dlouho neudržel. Na rozdíl od tria Schrötter – Quartararo – Bagnaia,. Portugalec však postupoval dál. Zato Marcel Schrötter byl ve čtvrtém kole dlouhý na brzdy a ztratil, ne však mnoho. V první šestici byli ještě Brad Binder a Bagnaia, ale brzy z ní byla pětice, protože Němec udělal další chybku.

Spadl Jorge Navarro, Oliveira vyzrál na mladšího Márqueze a vedl pole. Jenže Fabio Quartararo byl po triumfu hladový... Oba před ostatními ještě před polovinou závodu získali mírný náskok. Romano Fenati skončil po pádu, chvíli po něm i Joan Mir, ten se pohyboval na konci první desítky a nevydržel ani Mattia Pasini. Xavi Vierge zase tlačil na pilu a jezdil čtvrtý za Márquezem. Quartararo ujel i Oliveirovi.

O třetí příčku se také nebojovalo, Álex Márquez práskl heftem a Vierge se Schrötterem se mu dívali na výfuky z dáli. Jenže pokusili se o trhák, který však nakonec do konce nedotáhli. Havaroval Isaac Viñales. Bojovalo se o sedmičku mezi Baldassarrim a Bagnaiou. O vítězi nebylo pochyb, Fabio Quartararo se radoval poprvé v životě. Miguel Oliveira slavil druhé místo a neopatrný a bůhvíproč za cílovou čarou rychlý Simone Corsi jej tvrdě sejmul. Prostřední kubatura je letos fantasticky vyrovnaná stejně jako Moto2. Nikdo nemá nic jistého...

VC Katalánska Moto2 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Fabio Quartararo Speed Up HDR – Speed Up Racing 38:22,059 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +2,492 s
3. Álex Márquez Kalex EG 0,0 Marc VDS +3,485 s
4. Marcel Schrötter Kalex Dynavolt Intact GP +4,398 s
5. Xavi Vierge Kalex Dynavolt Intact GP +4,687 s
6. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +7,637 s
7. Lorenzo Baldassarri Kalex Pons HP40 +7,724 s
8. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +10,611 s
9. Sam Lowes KTM Swiss Innovative Investors +13,909 s
10. Iker Lecuona KTM Swiss Innovative Investors +15,124 s

Pořadí MS jezdců po sedmi závodech: 1. Francesco Bagnaia 119, 2. Miguel Oliveira 118, 3. Álex Márquez 94, 4. Lorenzo Baldassarri 93, 5. Xavi Vierge 70...

Moto3

Enea Bastianini vybojoval včera svou devátou pole position v kariéře. Vedení v závodě, který byl vypsán na 21 okruhů, se po zhasnutí červených světel ujal bez problémů Jorge Martín, ale Tatsuki Suzuki se jej vydal stíhat. Oba dva si brzy vypracovali velký náskok. Prvním odpadlíkem byl Darryn Binder. Ve velké skupině pronásledovatelů byli McPhee, „poleman“ Bastianini, Argentinec Rodrigo, Canet, Masia, n83 Kornfeil a další. Kuba si ve třetím kole na chvíli vyjel mimo trať. Totéž se v páté zatáčce povedlo di Giannantoniovi.

Upadl Kazuki Masaki, Kornfeil odcouval dozadu mimo patnáctku a ještě obdržel sekundovou penalizaci, mezi bodující se ale vrátil. Marcos Ramírez se dostal do kačírku a upadl. V 8. okruhu se totéž povedlo vedoucímu Martínovi v jedné z rychlých zatáček. Bastianini, Canet, Masia a Bezzecchi se ale pokoušeli na vedoucího Suzukiho dotáhnout a neměli s tím vůbec žádný problém.

Konečně byl vidět i Ital Bulega, který letos ještě nemá ani bod! Ve vedení se střídal s Bastianinim a Jaumem Masiou, ale vedoucí skupina čítala 11 jezdců!

Vypadl z ní Ayumu Sasaki. Vzápětí sestřelil Albert Arenas Bulegu a Caneta. Své chtěl říct i lídr průběžné klasifikace šampionátu Marco Bezzecchi a ani Andrea Migno nezůstal stranou. Kornfeil postoupil už na 8. příčku, ale na nejlepší sedmičku ztrácel. Masia nestihl dobrzdit, pomohl si nohou, ale narazil do Migna a oba skončili v kačírku. Na čele tak zbylo pět jezdců. Chvíli vedl John McPhee, ale poslední kolo patřilo Bastianinimu! Na druhé místo před Rodriga se prosmýkl Marco Bezzecchi. Pro Argentince to beztak bylo první pódium v kariéře.

Kuba Kornfeil přivedl do cíle druhou velkou grupu, ve které urputně bojoval, takže mu patřila vynikající šestá příčka. Jenže zmíněný sekundový trest jej odsunul těsně mimo Top 10. Ani López však na šestce nevydržel, posunul na osmičku.

VC Katalánska Moto3 2018 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Enea Bastianini Honda Leopard Racing 38:36,803 min
2. Marco Bezzecchi KTM Redox PrüstelGP +0,167 s
3. Gabriel Rodrigo KTM RBA BOÉ Skull Rider +0,170 s
4. John McPhee KTM CIP – Green Power +0,257 s
5. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +0,639 s
6. Kaito Toba Honda Honda Team Asia +6,801 s
7. Fabio di Giannantonio Honda Del Conca Gresini Moto3 +6,872 s
8. Alonso López Honda Estrella Galicia 0,0 +6,600 s
9. Dennis Foggia KTM Sky Racing Team VR46 +7,315 s
10. Raúl Fernández KTM Ángel Nieto Team +7,507 s
11. Jakub Kornfeil KTM Redox PrüstelGP +7,638 s

Pořadí MS jezdců po sedmi závodech: 1. Marco Bezzecchi 103, 2. Fabio di Giannantonio 84, 3. Jorge Martín 80, 4. Enea Bastianini 68, 5. Arón Canet 61... 9. Jakub Kornfeil 41

Aleš Dragoun
Diskuze (0)