Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Americké úřady odmítají odpovědnost za rozdělování rodin. Na hranicích s Mexikem odebraly téměř 2000 dětí

Svět

  17:57
WASHINGTON - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa odmítá odpovědnost za skokový nárůst počtu dětí migrantů, které americké úřady na hranicích s Mexikem odebraly rodičům. V pořadu stanice NBC to prohlásila Trumpova politická poradkyně Kellyanne Conwayová s tím, že nikdo o rozdělování rodin nestojí.

Pracovník pohraniční stráže Ramirez se snaží pomoct migrantům z Mexika. foto: Reprofoto

‚Kdy uvidím tátu?‘ Trumpova vláda bere děti migrantům. Chce je tak odradit od vstupu do země

Americké úřady během šesti týdnů v dubnu a květnu odebraly přistěhovalcům takřka 2000 dětí, což vyvolalo značnou kritiku z řad veřejnosti, demokratů, ale i republikánů či zahraničí. Byl to dramatický nárůst oproti necelým 1800 případům separací v době od předloňského října do letošního února. Zvýšený počet případů rozdělení rodin souvisí s uplatňováním přísnějšího přístupu vůči migrantům, kteří do USA přišli bez dokladů. 

Conwayová odmítla spekulace, že Trump využívá děti migrantů jako páku na demokraty, aby souhlasili s řešením migrační otázky a stavbou zdi na hranicích s Mexikem.

„Pokud to demokraté myslí vážně, spojí síly a pokusí se uzavřít stávající nedostatky a připravit skutečnou imigrační reformu,“ dodala Trumpova poradkyně.

Palčivým imigračním problémem je v USA osud přistěhovalců bez dokladů, kteří do Spojených států přišli jako děti. Trump totiž zrušil prezidentský program, který je chránil před deportací a umožňoval jim v zemi legálně pracovat. Postoj k republikánů k řešení tohoto problému ale není jednotný. Zatímco konzervativní křídlo strany zastává nekompromisní postoj, umírnění republikáni jsou ochotni mladé přistěhovalce nadále chránit. Demokraté by zase rádi jejich pobyt zlegalizovali tak, aby v budoucnu mohli požádat o americké občanství.

Autor: