Ladislava Korousová z Mostu byla v sobotu 16. června poprvé v životě na veselici Den magistra Edwarda Kelleyho na hradě Hněvín. „Úžasný!“ zářila, když odcházela s rodinou z mumraje. Zaujalo ji, že program připomínající pobyt alchymisty v Mostě v 16. století je zaměřený na děti. „Zářijová Mostecká slavnost je spíš pro dospělé a je o utrácení peněz za občerstvení,“ srovnal dvě největší radniční akce další návštěvník.

Díky oblibě Kelleyho přijel opět na hrad představit své alchymistické pokusy profesionální chemik Petr Zavadilík, uměleckým jménem Gorvin. „Je to můj koníček, kterému se věnuji 18 let. Za tu dobu jsem experimenty vycizeloval. Je to chemie v alchymistickém hávu,“ uvedl na zaplněném nádvoří. Na vystoupení mu stačily středověký kostým, stůl a truhlička s aparaturou a chemikáliemi, například upíří vodou či krystalickou dračí krví. Děti při jeho světelných a kouřových efektech žasly. „Akce se mi líbí, jsou tu příjemní lidé,“ zhodnotil Gorvin.

Ilustrační foto.
Most pod Hněvínem padne, na jeho místě vyroste úplně nový

Hlavní roli Kelleyho si znovu zahrál herec Zdeněk Turek, umělecký vedoucí rakovnického spolku Před Branou a bývalý člen Divadla rozmanitostí. „Kolikrát jsem byl Kelleyem, spočítáno nemám, ale mám fotky z roku 2007, a to jsem alchymistu na Hněvíně dělal už dva roky předtím,“ řekl Turek, který předvedl tradiční útěk po laně z hradní věže, v níž byl za vlády Rudolfa II. Kelley vězněn za podvody.

Show na Hněvíně, kde byl i dobový jarmark, soutěžní stezka ke 100. výročí republiky, lanové centrum, jízdy na koních, sokolník, šermíři a divadlo, ukončila na Mostecku jarní sezonu víkendových akcí pro veřejnost. Příští týden začne letní seriál zábav, které vyvrcholí v září Mosteckou slavností a Svatomichaelskými slavnostmi v Litvínově.

Tak vypadala Mostecká slavnost loni:

Léto zahájí v sobotu 23. června Neckyáda v obci Želenice, kde po řece Bílina poplují doma vyrobená legrační plavidla. Start bude ve 13 hodin od zahrádek, cíl u stadionu. Porota vybere a odmění nejoriginálnější loď.

Ve stejný den odpoledne se může veřejnost zúčastnit třetí exkurze v mosteckých městských částech, tentokrát komentované procházky centrem. Průvodkyní bude architektka Helena Kubínová.

Plážová házená na Benediktu a autogramiáda Černých andělů.
Fronta na Anděly: Mistryně se podepisovaly na plážové házené

Pořadatelé z občanské iniciativy Moje město, moje místo představí talentovanou mosteckou tanečnici a choreografku Alenu Karlovskou. Sraz je v 16 hodin u vchodu do mrakodrapu SHD-KOMES. Dorazí i architekt Ondřej Beneš, který ukáže koncept celkového řešení budovy Repre včetně veřejných prostor. Ve 20 hodin bude u Repre venkovní tančírna.