Hamáček: Chci od Babiše jména ministrů za ANO

Spor o post pro Pocheho

Hamáček: Chci od Babiše jména ministrů za ANONOVÉ
Předseda ČSSD Jan Hamáček Foto:

Foto: Jan Zatorsky

1
Domov
Sdílet:

Předseda ČSSD Jan Hamáček bude chtít na schůzce s premiérem Andrejem Babišem slyšet jména ministrů, které ANO nominuje do společné vlády. Uvedl také, že Babiš předem věděl o tom, že sociální demokraté chtějí vyslat do kabinetu jako ministra zahraničí europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Vyzval proto k dodržování dohod. Babiš se k nominaci Pocheho vyjádřil kriticky krátce po vyhlášení výsledků referenda, v němž členové ČSSD schválili vytvoření menšinové vlády s ANO s podporou KSČM.

„Očekávám, že se dozvím od pana premiéra, kdo jsou kandidáti za hnutí ANO, tak abychom měli kompletní obrázek vládního týmu. V této fázi jsme se dostali do pozice, kdy jednotliví kandidáti budou hovořit s prezidentem republiky (Milošem Zemanem), takže vlastně do té doby, než ty schůzky proběhnou, se asi nějaké zásadní posuny očekávat nedají,“ řekl Hamáček k plánované schůzce s Babišem.

Premiér se dnes k situaci nechtěl blíže vyjadřovat. „Nemám co dodat. Teď se čeká na termíny prezidenta s jednotlivými kandidáty. Pan Poche dostal termín od prezidenta, tak doufám, že se vysvětlí pozice a projekt dokončíme,“ řekl Babiš novinářům v Pardubicích.

S předsedou KSČM Vojtěchem Filipem Hamáček zatím schůzku naplánovanou nemá. Filip o víkendu prohlásil, že pokud bude Poche ministrem zahraničí, KSČM by nemohla podpořit menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Hamáček kritizoval, že se Babiš po skončení referenda vyjádřil k Pochemu odmítavě. „Sociální demokracie udělala všechno to, co se od ní očekávalo, a udělala to transparentně. My jsme zveřejnili kandidáty na ministry, proběhlo referendum, naši členové věděli, kdo jsou naši kandidáti, věděl to i pan premiér. Teď je spíš na těch ostatních, aby dodržovali dohody,“ řekl.

Pocheho kritizoval i Zeman, ministrem ho jmenovat nechce. Hamáček ale spor považuje za nedorozumění a očekává, že si prezident s europoslancem záležitost vyříkají na společné schůzce. „Myslím si, že ty otazníky či rozpaky by se daly rozptýlit, a opravdu si nemyslím, že zásadním problémem té budoucí vlády je Miroslav Poche, který napsal někdy nějaký článek,“ řekl Hamáček.

Zeman jako jednu ze svých výhrad vůči Pochemu uvedl, že europoslanec v roce 2015 napsal článek, který je podle prezidenta vstřícný k migrantům a ke kvótám na jejich přerozdělování.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:

Zeman, Babiš a Hamáček si musí Pocheho vyříkat z očí do očí, míní Onderka

ČSSD nemá kam ustoupit, řekl Hamáček. Pocheho musí vyřešit Babiš

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články