Vysoká hra CSU před zemskými volbami: Merkelová dostala dva týdny na vyjednání evropského řešení migrace

Události: Krize mezi CDU a CSU je prozatím zažehnána (zdroj: ČT24)

Bavorská CSU ministra vnitra Horsta Seehofera dala kancléřce Angele Merkelové (CDU) čas do konce června, aby našla společně s evropskými partnery shodu na migrační politice EU. Pokud se Merkelové nepodaří společně řešení vyjednat, Seehofer je připraven spustit jednostranné řešení azylové politiky, kvůli kterému došlo mezi koaličními partnery k vážné roztržce hrozící rozpadem vlády. Podle Merkelové by jednostranné kroky v oblasti migrace mohly vést k dominovému efektu a negativnímu dopadu na EU. Chce proto jednat s dalšími evropskými státy.

„CDU podporuje iniciativu spolkového ministra vnitra, abychom předložili dodatečný plán k migraci. Ze strany CDU jsme přesvědčeni, že musíme zastávat zájmy Německa i EU. Nemůžeme postupovat tak, aby to bylo v neprospěch třetí strany,“ oznámila Merkelová po jednání předsednictva strany.

CDU podporuje iniciativu spolkového ministra vnitra předložit masterplán pro migraci.
Angela Merkelová
německá kancléřka

V případě, že se kancléřce na podobě migrační politiky s představiteli států EU nepodaří shodnout, je Seehofer připraven spustit svůj migrační „masterplán“, podle kterého by byli běženci, kteří se už dříve registrovali v některé ze zemí EU, Švýcarsku či Norsku, vraceni přímo z hranic SRN.

Na 28. a 29. června je plánován summit představitelů EU, kde bude mít Merkelová prostor pro jednání se všemi členskými státy Unie. Do té doby chce vést bilaterální jednání, jako první se hned v pondělí večer v Berlíně setká s premiérem italské protiimigrační vlády Giuseppem Contem.

Kancléřka ale stále požaduje společné řešení: „Po setkání s představiteli EU budeme informovat o výsledcích a ve světle toho se rozhodneme. CDU klade velký důraz na to, aby se poradila nejprve mezi sebou a poté i s CSU. Je pro nás důležité udržet CDU a CSU pohromadě a posunout se dál v Evropě.“

Nepřímo tak odmítla Seehoferovo dvoutýdenní ultimátum: „Neexistuje žádný automatismus.“

Studio ČT24: Tisková konference Angely Merkelové (zdroj: ČT24)

Seehofer: Je skandál, že do Německa přijíždějí lidé se zákazem vstupu

Nejde jen o fungování právního státu, ale i o důvěryhodnost mé strany.
Horst Seehofer

Celá CSU za Seehoferovými imigračními plány dál stojí, i když nejsou součástí koaliční smlouvy. Merkelová, většina její CDU i koaliční sociální demokraté (SPD) jsou ale proti s odkazem na to, že neodpovídají právu Evropské unie. „Podporujeme snahu o evropské řešení, nikdy jsme o tom nepochybovali,“ zdůraznil Seehofer po jednání předsednictva CSU v Mnichově.

Na uvedení svého migračního masterplánu do praxe však trvá. „Dohodli jsme se na tom, že vracení na hranicích musí probíhat. Bude se jednat o lidi, kteří mají zákaz vstupu či pobytu v Německu, na druhé straně se jedná o lidi, kteří se už zaregistrovali jinde nebo si jinde požádali o azyl. Je skandální, pokud lidé se zákazem vstupu či pobytu můžou i tak do Německa přijíždět,“ prohlásil spolkový ministr vnitra. 

Ihned po návratu do Berlína je Seehofer připraven vydat spolkové policii instrukce, aby taková praxe k 1. červenci ustala.

Studio ČT24: Tisková konference Horsta Seehofera (zdroj: ČT24)

Šéfka sociální demokracie (SPD) Andrea Nahlesová, která je třetí koaliční stranou, zdůraznila, že i když se CDU a CSU dohodnou na kompromisu v otázce migrace, neznamená to, že s ním SPD bude automaticky souhlasit. Situaci ve vládě označila za velmi vážnou a Německo poškozující. Oznámila také svolání jednání špiček koalice, na kterém chce představit návrhy sociálních demokratů týkající se migrační problematiky. Řešení sporu je podle ní možné, nesmí ale být vynucené nebo motivované jen politickým taktizováním.

Seehofer už dříve hrozil Merkelové ústavní žalobou

Ještě v neděli ráno se zdálo být spojenectví CDU-CSU na pokraji zkázy, když list Welt am Sonntag otiskl informaci z jednání CSU, kde měl Seehofer na adresu Merkelové několikrát říct: „S tou ženou už nemůžu pracovat.“

Ostré spory mezi Merkelovou a Seehoferem kvůli migraci se projevily už na přelomu let 2015/2016. Seehofer tehdy kancléřce vyhrožoval ústavní žalobou poté, co se Merkelová rozhodla v době vrcholící migrační krize v létě 2015 otevřít německé hranice. Později ale šéf CSU od svého záměru kvůli klesajícímu počtu běženců přicházejících do Německa upustil.

Masterplán hrozil rozbitím vlády, zatím ho ale nikdo neviděl

Seehoferovy návrhy řešení azylové politiky dovedly německou vládní koalici téměř na pokraj zhroucení, přestože vlastně nikdo neví, co přesně obsahují. „Seehoferův masterplán nebyl dosud zveřejněn. A to v Berlíně nezůstane žádný tajný papír tajným,“ pozastavuje se nad situací server magazínu Cicero.

Jasné je jen to, že masterplán obsahuje 63 bodů a až na jeden o něm panuje napříč vládní koalicí víceméně shoda. Jediným sporným bodem, který se nakonec stal rozbuškou mezi Seehoferem a Merkelovou, je právě vracení dříve registrovaných migrantů přímo z německých hranic.

„O politiku a hledání konstruktivního řešení problému už dávno nejde,“ připomíná Cicero fakt, že místo hádek o jediný bod masterplánu mohla koalice začít připravovat části, na kterých je shoda, a nesoulad ohledně posledního bodu vyřešit až časem.

Vysoká hra CSU: Boj proti kancléřce jí má zajistit vítězství v zemských volbách

Pro CSU znamená mocenský boj s Angelou Merkelovou vítané posílení před zemskými volbami, které Bavorsko čekají v říjnu. To, že nyní v německé politice nejde v první řadě o řešení migrační krize, dokazuje i fakt, že počet příchozích do Německa se nyní pohybuje hluboce pod hranicí 200 tisíc lidí, což CSU dříve prosazovala jako měsíční limit.

CSU dosahuje v aktuálních průzkumech veřejného mínění na 42 procent a reálně jí tak hrozí, že na podzim o svou historicky zažitou absolutní většinu přijde. Posun doprava, neustálé připomínání křesťanských základů bavorské společnosti či výroky, že islám k Německu nepatří, jí mají zpátky přihrát voliče, které jí odlákala antiimigrační AfD.

Ale co by získala CSU z toho, kdyby celé léto dělala v Berlíně dusno, nakonec by padla kancléřka a šlo se k předčasným volbám? ptá se komentátor Cicera. V CDU by započal boj o následovnictví, koalice mezi sesterskými stranami by utržila nezhojitelné šrámy a bavorští voliči by si museli na podzim vybírat, jestli za každou cenu upřednostní své Bavorsko, nebo raději zvolí směr, který bude dávat naději na záchranu společného evropského projektu.

Navíc, pokud by skutečně padla vláda v Berlíně, nové volby by mohly velmi důrazně přepsat politickou mapu Německa. Všechny tři vládní strany by poznamenala ztráta nedůvěry voličů. „Také v politice platí staré římské pravidlo: ,Lidé milují zradu, ale nemají rádi zrádce,‘“ upozorňuje Cicero na dopady, které by mohla nynější vysoká hra CSU mít.