Světová zdravotnická organizace uznala závislost na hraní her jako duševní poruchu

Michal PtáčekMichal Ptáček

fr
0Zobrazit komentáře

Názory veřejnosti na hraní počítačových her se už od prvopočátku herní historie liší. Zatímco jedna skupina lidí tvrdí, že hraní her zlepšuje kreativitu, reflexy nebo znalosti cizího jazyka, druhá skupina lidí je názoru, že hraní her je nebezpečné, protože u některých jedinců zvyšuje například agresi a způsobuje silnou závislost.

Díky přerodu hraní v mainstreamovou záležitost byly názory druhé skupiny v posledních letech poměrně dost upozaděny, ovšem i nadále je za určitých okolností tato zábava vnímána jako potenciálně nebezpečná. Tomuto názoru se přiklání i Světová zdravotnická organizace (WHO), která v souvislosti s vydáním aktualizovaného seznamu klasifikace nemocí nově zařadila závislost na počítačových hrách mezi psychické poruchy pod názvem „gaming disorder“.

JB_preview

Přečtěte si takéJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodejeJaroslav Beck o české VR hře Beat Saber: Hra se zaplatila v prvních hodinách prodeje

Herní poruchu konkrétně WHO zařadila do mezinárodní klasifikace nemocí jako zvláštní položku tak, aby jednotlivým členským zemím WHO bylo umožněno lépe se připravit na identifikaci tohoto problému.

Určení diagnózy

Světová zdravotnická organizace zároveň zveřejnila několik poznávacích znamení, podle kterých lze údajně určit, že jedinec trpí oficiální diagnózou:

  • nezvládání kontroly nad hraním (velká frekvence hraní, intenzita, délka hraní)
  • hraní her má prioritu nad ostatními událostmi a aktivitami v životě
  • pokračování v hraní i přes negativní efekty, které hraní u konkrétního jedince jasně způsobuje

Názory psychiatrů se různí

Psychiatr ze Světové zdravotnické organizace Vladimir Poznyak dodává, že symptomy jsou v tomto případě podobné jako například u gamblingu, zároveň však dodává, že jsou miliony lidí po celém světě, kteří by se dali označit za intenzivní hráče, ale zároveň nesplňují parametry této duševní poruchy. To potvrzuje například i britská psycholožka Joan Harveyová, která krok WHO kritizuje, zejména z důvodu zbytečné stigmatizace hraní. Opravdovou poruchou totiž dle jejího názoru trpí pouze opravdu malé množství hráčů.

Nová verze seznamu klasifikovaných nemocí bude členským zemím představena v květnu příštího roku. V platnost by měla vejít začátkem roku 2022.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym