Jakub Dvořák
19. června 2018 • 23:26

Ruská jízda! Podceňovaný hostitel MS vzal rekord Itálii a vládne střelcům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv je pro všechny fanoušky v zemi světový šampionát svátek, s nimi se nepočítalo. O kom je řeč? O hostiteli letošního MS, Ruské federaci. Před začátkem turnaje čelil trenér Stanislav Čerčesov masivním vlnám kritiky, po dvou zápasech má však jeho tým se šesti body a skóre 8:1 nakročeno do osmifinále, čímž láme historické milníky.



Po úterní noci, kdy porazili Egypt 3:1, už je to jasné. V dlouhé historii mistrovství světa nenajdete pořadatele, který by začal turnaj lépe než letos Rusko.

Dosud tak byla braná Itálie, která v roce 1934 vstřelila v úvodních dvou zápasech rovněž osm branek, ale na rozdíl od Rusů inkasovala o jeden gól víc. A to ho Rusové ještě nedostali ze hry, nýbrž z pokutového kopu, který proměnil Mohamed Salah.

„Rusové zvládli zápas bravurně, byli skvěle takticky připraveni. Trenérovi vyšlo zařazení Dzjuby, vyhrál spoustu důležitých soubojů. A výborně jej doplňoval Golovin, který pracoval pod ním,“ chválil hostitele šampionátu ve studiu ČT expert Martin Hyský.

Nyní se tak před domácím celkem otevírají brány osmifinále. Co k jeho dosažení potřebují? Stačí, aby Uruguay ve středu neprohrála se Saúdskou Arábií, a Rusové slaví postup.

Ruští fotbalisté zatím hrají na mistrovství světa ve velké pohodě
Ruští fotbalisté zatím hrají na mistrovství světa ve velké pohodě

V táboře, kde vládne Stanislav Čerčesov, kterého se chtěli vlivní lidé ve fotbale před šampionátem zbavit, nyní vládne euforie. Čerčesov však zůstává klidný a udržuje přísný metr.

„Potřebovali jsme vyhrát. Egypťané též, aby si udrželi naději na postup.  Věděli jsme, co proti Salahovi hrát, a tento cíl jsme také splnili. Když jsme v druhém poločase skórovali, soupeř znervóznil, což jsme využili a uspěli jsme. Nevím, zda penalta byla nařízena správně, nebo ne, každopádně je škoda, že jsme inkasovali, ale tři body jsou hlavní," hodnotil duel s Egyptem, jenž měl v sestavě nejlepšího hráče a střelce uplynulého ročníku Premier League.

Toho v petrohradské aréně naprosto zastínili jiní. Například autor třetí branky Arťom Dzjuba a vítězný střelec Denis Čeryšev. Přitom oba začínali MS v rolích náhradníků. Do základní sestavy se s nimi nepočítalo. Avšak úvodní zápas proti Saúdské Arábii oběma vyšel, jeden si připsal gól, druhý dva.

A v podobném duchu pokračovali i proti Egyptu. Čeryšev je tak se třemi góly společně s Portugalcem Cristianem Ronaldem momentálně nejlepším střelcem MS. I díky tomu mají Rusové na kontě už osm vstřelených branek. Jen pro srovnání - Španělé při zlatém tažení před osmi lety tolik gólů nastřádali za celé mistrovství.

Nejtěžší soupeř ale Rusy teprve čeká - v pondělí vyzvou Uruguay s  Luisem Suárezem a Edinsonem Cavanim v útoku. A pokud jim Jihoameričané ve středu na dálku pomohou, mohou Čerčesov a spol. vyhlížet souboje proti postupujícím ze skupiny B. Což mohou být třeba Španělé, či Portugalci.

O takových bitvách se hostitelské zemi před MS ani nesnilo…

Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Uruguay 3 3 0 0 5:0 9
2. Rusko 3 2 0 1 8:4 6
3. Saúdská Arábie 3 1 0 2 2:7 3
4. Egypt 3 0 0 3 2:6 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud