Turecko zapouští kořeny v Sýrii. Na dobytém území působí turečtí soudci a vládne turečtina

Horizont ČT24: Turecko upevňuje svůj vliv v Sýrii (zdroj: ČT24)

Turecko stále víc upevňuje svůj vliv v severní Sýrii, kam jeho armáda pronikla začátkem roku. Ankara kontroluje přes čtyři tisíce kilometrů čtverečních syrského území. Kromě boje proti kurdským jednotkám, které označuje za teroristy, ale oblast vedle tureckých vojáků řídí i turečtí úředníci.

Uplynuly dva roky od chvíle, kdy do syrského města Al-Báb poprvé vstoupili turečtí vojáci se spřátelenými bojovníky z řad protiasadovské Svobodné syrské armády. Bojovali proti takzvanému Islámskému státu i kurdským milicím. Turecké vlajky tu dnes vlají ve stejném počtu, jako ty syrské.

„Turecko poskytuje ekonomickou podporu v oblastech jako je vzdělání, zdravotnictví a infrastruktura. Vyplácí mzdy učitelům a zaměstnancům samosprávy. A podporuje lidi postižené válkou,“ vyjmenovává míru tureckého angažmá v oblasti viceguvernér přilehlé turecké provincie Gaziantep Senol Esmer.

Kromě nové nemocnice a opravené pošty Ankara plánuje postavit v Al-Bábu i pobočku turecké univerzity. Místní soudy řídí turečtí soudci a žalobci. Turci ovládají i místní samosprávu a dosazují úředníky.

„Naši turečtí bratři nám dali vše, co máme, a my s nimi pracujeme. Turečtina je nezbytná a stala se tu hlavním jazykem,“ potvrzuje ředitel místní školy Ahmed Hussejn Taher. 

Turecká armáda se z Al-Bábu stáhla do okolních kopců, kde trénuje milice rekrutované z místních obyvatel. Jejich členové hlídkují ve městě a okolí. „Turecko není okupační síla. Od začátku říkáme, že respektujeme syrskou územní celistvost. Není tu ale mír a bezpečnost kvůli teroristům z Islámského státu a PYD,“ poukazuje Senol Esmar na kurdskou Sjednocenou demokratickou stranu.

Turecká pošta na syrském území
Zdroj: ČT24

Změna jedné hranice může spustit lavinu

Turecko se také snaží s dalším významným hráčem, Ruskem, zapojit do jednání o budoucím rozložení sil v Sýrii. Moskva není proti a tureckému nasazení na severu země dala zelenou.

„To, že mají Turci vojáky v terénu a kontrolují nejen území, ale stále větší část syrské populace, znamená, že se bez turecké spolupráce žádné řešení neprosadí,“ potvrzuje Heiko Wimmen z Mezinárodní krizové skupiny.

Turecko se do měst, která kontroluje, snaží přilákat zpět i uprchlíky. Spolu s masivními investicemi to podporuje spekulace, že chce nejen zabránit návratu Kurdů, ale hlavně upevnit svůj vliv v celé oblasti.

„Pokud na Blízkém východě změníte jedinou hranici, protrhne to všechny hráze a další hranice budou následovat. Odpor proti tomu je enormní,“ upozorňuje Wimmen.

Po boku tureckých vojáků ale bojovaly tisíce syrských povstalců. Nyní jich v Tureckem kontrolované zóně operuje přes 60 tisíc z různých frakcí, mezi kterými dochází ke střetům. Pod nadvládu Damašku se vracet nechtějí a jiného spojence než Ankaru nemají.