Manželství homosexuálů ochrání děti, říká Maxová. Je to ohrožení hodnot, namítá Výborný

Události, komentáře: Debata o uzákonění manželství pro homosexuály (zdroj: ČT24)

Poslanci budou probírat dva návrhy na řešení vztahů mezi členy rodiny. Jeden chce, aby manželi mohli být i lidé stejného pohlaví, druhý to chce naopak znemožnit a definovat manželství jako výlučný svazek ženy a muže. Ten první v pořadu Události, komentáře hájila poslankyně za ANO Radka Maxová, ten druhý poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.

Návrh 46 poslanců na změnu občanského zákoníku, která by zrušila registrované partnerství homosexuálů a nahradila ho běžným manželstvím, je podle Maxové motivován hlavně starostí o děti. Podle ní nejsou práva těch dětí, které už nyní žijí se dvěma dospělými stejného pohlaví, dostatečně zákonně ukotvena. „To je důvod, abychom se snažili zakotvit manželství i pro stejnopohlavní páry,“ myslí si poslankyně.

„Mě poměrně mrzí, že zrovna pana poslance z KDU-ČSL ty děti nezajímají a že mu nevadí, že nejsou dostatečně chráněny v případě nějakého rozchodu těchto partnerů. Protože bavíme se ve sněmovně o výživném. Bavíme se o sirotčích důchodech. Bavíme se i o vdovských důchodech a o celé této problematice,“ řekla Maxová.

Výborný odmítl, že by mu o osud těchto dětí nešlo. „My jsme samozřejmě otevřeni debatě na úrovni občanského zákoníku o narovnání socioekonomických vztahů v těchto párech osob žijících spolu v rámci registrovaného partnerství tak, abychom ošetřili i oprávněné nároky a práva dětí,“ řekl.

Maxová otevřenost debatě vítá a považuje ji za změnu pozice lidovců. „My jsme (v minulém volebním období) měli dvě novely, jedna byla vládní, jedna byla poslanecká, a ani k jedné se nebyli schopni vyjádřit. Vždycky ji zablokovali. Takže pokud se změnil postoj KDU-ČSL a chtějí debatovat, já to vítám.“

Na obsahu debaty však shoda nepanuje. Výborný na dotaz moderátora Daniela Takáče, zda jsou lidovci připraveni mluvit o tom, že by manželství nebylo jen pro muže a ženu, odpověděl: „K tomu připraveni nejsme.“

Je manželství vyšší hodnotou, nebo socioekonomickým konstruktem?

Důvodem k odmítání takové možnosti je pro lidovce hodnotové ukotvení. „Manželství nechápeme jenom jako nějaký socioekonomický konstrukt. Pokud bychom ho definovali takto, tak rozumím návrhu kolegů a kolegyně Maxové. Pak skutečně můžeme ten pojem manželství vztáhnout na různé typy soužití. Pokud ovšem budeme manželství chápat jako nějakou hodnotu, která vychází ze židovsko-křesťanské tradice, která má nějaké hodnotové ukotvení v rámci evropské kultury a civilizace, tak si zaslouží ochranu,“ vysvětlil svou pozici Výborný.

„My vyčítáme návrhu kolegyně Maxové, že se snaží řešit vztahy u párů stejného pohlaví přes institut manželství. To nepovažujeme za rozumné, protože to je nějaká relativizace nebo bourání tradičních osvědčených principů, hodnot, norem, vzorů mateřství a otcovství a tak dále. Domníváme se, že to není úplně ta správná a šťastná cesta,“ řekl Výborný.

Maxová si myslí, že evropská civilizace své hodnoty trošku mění. Projevuje se to podle ní například tím, že v několika státech dala možnost uzavírat manželství stejnopohlavním párům. „Společnost se vyvíjí a já musím říci, že manželství chápu jako svazek dvou lidí. Já si myslím, že je to i o určité důstojnosti těchto párů,“ řekla.