S letním slunovratem do Česka vrazí bouřky. Teploty spadnou o víc než deset stupňů

Pásmo bouřek utne stávající vysoké teploty, a to paradoxně právě na letní slunovrat. Už během čtvrtečního odpoledne se začne na českém území ochlazovat a rozdíly mezi denními maximy posledních dvou pracovních dní mohou dosáhnout třinácti stupňů; zatímco ve čtvrtek se rtuť místy přehoupne přes třicítku, v pátek bude maximálně na osmnácti stupních s oblačnou až zataženou oblohou. Stejný ráz si zachová i víkend.

„Přes naše území bude ve čtvrtek odpoledne od severozápadu přecházet výrazná studená fronta, před ní na naše území vyvrcholí příliv teplého vzduchu od jihozápadu,“ informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na jihu a východě Moravy tak mohou čtvrteční teploty vystoupat na 29 až 33 stupňů Celsia, v Čechách se má teplotní rozmezí pohybovat jen o jeden až dva stupně níž a ČHMÚ dokonce vydal výstrahu před vysokými teplotami. Podle meteorologa České televize Michala Žáka proto bude čtvrtek pravděpodobně nejteplejším dnem toho týdne – dokud nedorazí zmiňovaná studená fronta.

„Musíme počítat s tím, že ochlazovat se bude v Čechách už během odpoledne. Zatímco například v Ústí nad Labem může být kolem poledne kolem osmadvaceti až třiceti stupňů Celsia, kolem páté hodiny může být už jen kolem osmnácti stupňů,“ uvedl Žák.

Výstraha ČHMÚ: Silné bouřky i vítr

ČHMÚ v této souvislosti vydal i výstrahu před silnými bouřkami a možným krupobitím, která s výjimkou Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje platí pro celé Čechy už od čtvrteční druhé odpolední hodiny, pro Moravu a Slezsko od pěti odpoledne. Nejintenzivněji by mělo pršet zejména v pohraničních oblastech se Slovenskem, kde by srážkové úhrny mohly dosáhnout třiceti až pětatřiceti litrů na metr čtvereční.

Bouřky navíc může doprovázet silný vítr. Varování před ním platí od poledne až do jedenácté večerní v Praze, Středočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. „Budou se vyskytovat nárazy o rychlosti pětapadesáti až pětadevadesáti kilometrů za hodinu a zejména v kombinaci s bouřkami to na některých místech může být až nebezpečné,“ doplnil meteorolog Žák. 

Předpověď pro následujících sedm dní
Zdroj: ČT24

Chladnější víkend se zataženou oblohou

Protože za studenou frontou bude na české území proudit studený vzduch od severozápadu, bouřky také napíší na řadu dní tečku za stávajícími vysokými teplotami. V pátek by mělo být oblačno až zataženo místy doprovázené přeháňkami, přičemž nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi čtrnácti a osmnácti stupni – jen na Moravě by mohly zamířit o něco výš.

„V pátek teploty prakticky nikde nevystoupí na dvacet stupňů Celsia,“ potvrzuje meteorolog ČT Pavel Borovička. „Nejenže čtvrtek bude na nějakou dobu posledním tropickým dnem, ale paradoxně i posledním letním dnem z hlediska teplot, přestože během čtvrtka začíná astronomické léto.“

S obdobným počasím jako v pátek je třeba počítat i v závěru týdne. „Víkend bude ve znamení proměnlivé, ale spíše velké oblačnosti, přeháňky se budou vyskytovat místy v sobotu, v neděli by jich už mělo být méně a počítáme, že se budou vyskytovat jen výjimečně,“ uvádí Žák. Sobotní teploty se budou pohybovat v maximech mezi patnácti a devatenácti stupni, v neděli pak mezi šestnácti a dvaceti. V noci dokonce mohou padnout k pouhým sedmi stupňům.

Teplotní výhled na víkend
Zdroj: ČT24/ČHMÚ
Vydáno pod