Podle informací ČT bude ve vládě pokračovat šest ministrů: Zůstává šéf školství, dopravy i zdravotnictví

Události: Designovaný premiér zveřejní jména ministrů za ANO v pátek odpoledne (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce jména kandidátů do vlády zveřejnit v pátek odpoledne. Ve stejný den se totiž prezident Miloš Zeman setká s kandidátem ČSSD na ministra zahraničí Miroslavem Pochem, kterého odmítá jmenovat. Designovaný premiér už avizoval, že jména ministrů za ANO zveřejní právě po této schůzce. „Návrh kandidátů jsem s prezidentem projednal, zveřejním ho v pátek odpoledne,“ uvedl Babiš na návštěvě v Olomouckém kraji. Podle informací ČT by měla polovina současných ministrů zůstat: mimo jiné Dan Ťok, Klára Dostálová nebo Robert Plaga.

Z týmu ANO mají i ve druhé Babišově vládě pokračovat také vicepremiér Richard Brabec, šéfka státní kasy Alena Schillerová a také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ačkoliv vůči němu a ministru dopravy mají dlouhodobě výhrady komunisté: „Já jsem Andreji Babišovi zopakoval, že způsob řízení ministerstva dopravy je dlouhodobě pod kritikou KSČM. Máme výhrady k tomu, jakým způsobem si svůj poradní tým vytvořil ministr zdravotnictví,“ dodává předseda KSČM Vojtěch Filip.

Výměna se pak má odehrát na ministerstvu obrany: současná ministryně v demisi Karla Šlechtová má skončit a nahradit ji má Lubomír Metnar, který teď zastává post ministra vnitra.

Designovaný premiér Andrej Babiš ovšem u některých ministerstev stále váhá: podle informací ČT je otazník například u resortu průmyslu a obchodu: tam jsou ve hře Vladimír Sochor z české elektroenergetické přenosové soustavy a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Šest stávajících ministrů má pokračovat
Zdroj: ČT24

Další neznámou je nový ministr spravedlnosti, který nahradí Roberta Pelikána. I tady má Babiš dva kandidáty: současného Pelikánova náměstka Jeronýma Tejce, který byl dříve i šéfem poslaneckého klubu ČSSD, či poslankyni Taťánu Malou.

ČSSD obsadí ve vládě pět křesel

Třetí otazník se pak týká zmiňovaného Miroslava Pocheho, který míří v pátek v 15:00 za prezidentem Zemanem. Sociální demokraté si od této schůzky slibují, že odblokuje spor ohledně obsazení resortu zahraničí. Pocheho nominaci totiž odmítá jak prezident Zeman, tak komunisté, kteří mají vládu tolerovat.

Zeman vyčítá Pochemu jeho postoje v otázce migrační krize, jmenovat ministrem zahraničí ho odmítá. Prezident již dříve prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že europoslance Pocheho požádá, aby o funkci ve vládě neusiloval. Jenomže ČSSD jeho kandidaturu nestáhla a ustoupit nehodlá ani sám Poche.

Zbylá čtyři jména ČSSD ve vládě už tolik vášní nebudí: předseda ČSSD Jan Hamáček má obsadit post ministra vnitra. Ministerstvo práce a sociálních věcí obsadí Petr Krčál a ministerstvo kultury Antonín Staněk. V čele ministerstva zemědělství by pak měl stanout nestraník Miroslav Toman.