11 kritických chyb, kvůli kterým umírá stále více motorkářů. Děsivý trend se nedaří zvrátit

UDÁLOSTI: Obětí na silnicích celkově ubývá, výjimkou jsou motocyklisti (zdroj: ČT24)

Nejenom na motorkářích, ale i na řidičích aut leží odpovědnost za bezpečnou jízdu na motocyklu. Upozorňuje na to BESIP v kampani, která má upozornit řidiče na rozdílné chování motorek a na to, jak jim mohou svým chováním uškodit. Zároveň ale dopravní experti připouštějí, že ve většině případů leží odpovědnost za nehody motorkářů na nich samotných. Počty mrtvých a těžce zraněných se přitom v posledních letech nedaří snižovat.

Rok 2018 hrozí být z pohledu motocyklistů obzvláště černý. Jen za prvních pět měsíců jich zahynulo již 25 a dalších 101 motorkářů utrpělo při nehodách těžké zranění. Přitom ještě nezačaly prázdniny, které jsou tradičně vůbec nejrizikovějším obdobím. Podle pověřeného vedoucího BESIPu Tomáše Neřolda si červenec a srpen vyžádají zpravidla asi třetinu z celoročního počtu motorkářských obětí.

Letos může být mimořádně problematický jednak začátek července i srpna. O prodlouženém červencovém víkendu se totiž v Praze uskuteční v Česku dosud nevídaná akce – oslava 115 let Harley & Davidson. Podle Tomáše Neřolda se na ni sjede asi 60 tisíc motorkářů.

Následně se 3. až 5. srpna pojede na Masarykově okruhu motocyklová Velká cena České republiky, která tradičně láká i velké množství jednostopých diváků.

BESIP představil novou kampaň pro bezpečnost jízdy na motocyklu (zdroj: ČT24)

BESIP připouští, že se dlouhodobě nedaří výrazně snižovat počty mrtvých a těžce zraněných motocyklistů. V některých letech se sice podařilo situaci výrazně zlepšit, ale často následovalo zase zhoršení. Například loni zemřelo více motorkářů než v roce 2016. A za letošních prvních pět měsíců se situace oproti témuž období v minulém roce situace zhoršila bezmála o pětinu. Aby se to zlepšilo, zkouší nyní samostatné oddělení ministerstva dopravy novou strategii.

„Kampaní cílených na motorkáře bylo v minulých letech už několik. Letos chceme cílit hlavně na řidiče aut a chceme je upozornit na některé rizikové situace – aby věděli, jak se motorka na silnici chová, aby rozuměli tomu, že má motorka výrazně jiné vlastnosti a jiný pohyb v prostoru. Jsou to někdy zbytečné chyby z obou stran, které vedou i k nejtragičtějším nehodám,“ charakterizoval ji Tomáš Neřold.

Experti vytipovali jedenáct situací, které souvisejí se svérázem motocyklu a způsobu, kterým se pohybuje, a mohou nepoučeného řidiče auta překvapit – nebo naopak. „Je velice důležité říct, že motorka se v mnoha parametrech velice odlišuje od automobilu a řidič automobilu, který na motorce nikdy neseděl, tyto věci nezná. Proto jsme se je snažili vypíchnout,“ podotkl instruktor bezpečné jízdy na motorcyklu Jan Somerauer.

Jedním z příkladů podle něj jsou brzdné schopnosti motorky. „Když budete v autě potřebovat rychle zašlápnout brzdy, až tak nebezpečné to není, kdežto když to děláte na motorce, je to velice nebezpečný manévr,“ dodal instruktor.

  • 1. Zapomenutý blinkr: Motorka nemá indikátor směrových světel ani jejich automatické vypínání. Může se stát, že před křižovatkou bliká, a přesto jede rovně.
  • 2. Jízda u krajnice: Někteří začínající motorkáři jezdí po kraji silnice. Řidiče aut to může svádět k jejich okamžitému předjetí. Pokud je ale míjejí příliš těsně, vážně je tím ohrožují. Motorka je velmi náchylná na poryvy větru, které může průjezd auta vyvolat.
  • 3. Vyhýbání se překážce: Motorka nemůže projíždět výmoly nebo propadlými kanály, musí se jim tedy v jízdním pruhu vyhýbat.
  • 4. Špatná rychlost v zatáčkách: Když motorkář špatně odhadne situaci, může se v zatáčce dostat ze svého jízdního pruhu, řidiči by s tím měli počítat.
  • 5. Nedodržení bezpečné vzdálenosti: Motorkáři často jezdí velmi blízko autům, řidiči by se neměli leknout a chovat se neobvykle – vybočovat nebo prudce brzdit.
  • 6. Při brzdění mají výhodu auta: Motorka je při brzdění velice choulostivá, není možné například naplno brzdit v zatáčce nebo na mokru.
  • 7. Skupina motorek: Řidiči mohou snadno špatně odhadnout vzdálenost či rychlost motocyklu. Motorka je malá a akceleruje pozoruhodně rychle. Když auto míjí skupinu motorek a potřebuje například odbočit vlevo, je lepší počkat, než projedou všechny motorky, i když se může zdát, že je někde větší mezera.
  • 8. Indikátory ve zpětných zrcátkách: Auta s funkcí hlídání mrtvého úhlu dobře poslouží i řidičům motorek – když indikátor svítí, řidič by měl o motorce vědět.
  • 9. Motorka je malá: Může tedy být blíže a jet rychleji, než si řidič myslí.
  • 10. Předjíždění většího počtu vozidel: Když motorkář předjíždí více aut naráz, měl by dávat pozor, zda některé z nich neodbočuje doleva. Řidič odbočujícího auta by zase měl zkontrolovat situaci ve zpětném zrcátku.
  • 11. Skupina motorek – nervozita: Může se stát, že auto dojede větší skupina motorek a začne předjíždět. Řidič přitom často znervózní a začne se chovat neobvykle – brzdí, vybočuje. Správně by ale měl držet stopu i rychlost, motocyklisté se přizpůsobí.

Řidiči aut způsobili 42 procent nehod motocyklů

Statistiky prozrazují, že právě okamžik, kdy se setká motorka s autem, je nejnebezpečnější. I když většinu nehod motocyklů způsobili motorkáři sami, řidiči aut se na nich loni podíleli 42 procenty, u smrtelných nehod potom více než třetinou.

Prokazují to i konkrétní případy. K těm nejnovějším patří srážka auta s motocyklem v pražském Braníku – řidič nedobrzdil, narazil do motorky a natlačil ji na další auto před ní. Potom se ještě pokusil ujet, v tom mu ale nakonec zabránili ostatní řidiči včetně hlídky poříční policie, která právě projížděla kolem. Na Internetu kolují i další videa – třeba pád motorkáře při prudkém brždění, když mu na křižovatce vjelo do cesty auto, které jelo na červenou.

K velmi známým případům patří přímý záznam čelního střetu motocyklu s osobním autem, které vjelo do protisměru. Motorkář Robin Szotkowski utrpěl pohmožděniny a lehce krvácel do mozku. Nakonec přežil bez následků. Ty nakonec neponese ani řidič auta. Vyšlo najevo, že trpěl epilepsií, policie pak případ vyhodnotila jako přestupek s tím, že kvůli nemoci nebyl muž za nehodu zodpovědný.

Tyto případy nicméně neznamenají, že by řidiči motocyklů byli jen oběťmi. Na nich i přes řadu pochybení řidičů aut leží odpovědnost za převážnou většinu jejich nehod, zejména těch smrtelných. „Nepřiměřená rychlost je společným jmenovatelem většiny nehod. Navíc často alkohol, někdy dokonce nad 1,5 promile. Takže chování, abych jezdil na motorce tak, abych se na ní nezabil, pořád nefunguje,“ uzavřel úřadující šéf BESIPu.

Nehody motocyklů
Zdroj: ČT24/Policie ČR