Herečka se nikdy nevyrovnala s tím, že její sestra v roce 1982 emigrovala do USA a žije tam dosud. „Když u mě s bráškou Staníkem na podzim 2016 byli, přemlouvali mě, ať se vrátím domů. Brala jsem to spíše jako hecování,“ řekla Blesku Miriam, která jako by své starší sestře z oka vypadla. Patrné to bylo už od mládí, kdy v Československu hrála v seriálu Slovácko se nesúdi nebo v Indiánech z Větrova.

Když loni Gábi začala bojovat s rakovinou tlustého střeva, sestře zavolala a znovu ji vyzývala, ať se vrátí do rodného Česka. „Plakala a říkala mi: Zabal to tam a vrať se! Chci tě mít nablízku,“ svěřila Miriam se slzami v očích. „Jak bojovala se zdravotními potížemi, tak mě žádala víc a víc, ať se vrátím a jsem s ní. A říkala to i pár hodin před smrtí. Strašně mě bolí, že jsem její poslední přání nesplnila...“ plakala po příletu do Česka Miriam. „Ale vlastně ano – jsem tady a jsem s ní, bohužel na její poslední cestě...“ zlomil se jí hlas.

PŘÍMÝ PŘENOS Z POHŘBU HEREČKY GABRIELY VRÁNOVÉ SLEDUJTE ZDE!

Do vlasti se přestěhovat nemůže, protože má za oceánem přítele a také práci, v jejímž rámci se věnuje humanitárním misím.

Režiséra Chalupářů Filipa nepozvali

Na dnešní poslední rozloučení rodina nepozvala Františka Filipa (87), režiséra kultovních Chalupářů, ve kterých Vránová zazářila jako Anička Čiháková. „Vůbec mi to nikdo nezavolal! Dozvěděl jsem se čas a místo až od vás. Určitě do divadla zajedu,“ řekl včera Blesku. V Divadle na Vinohradech začíná poslední rozloučení v 10:00, v nedalekém kostele sv. Ludmily na náměstí Míru pak ve 12:30.

Video: Gabriela Vránová (†78) z Chalupářů: Jak mě Sovák obtěžoval!

Video
Video se připravuje ...

Gabriela Vránová (†78) z Chalupářů: Jak mě Sovák obtěžoval! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
27 fotografií