Není prohra jako prohra. České favoritky vyřazení oplakaly, druhý pár si odnesl životní zážitek

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
22. 6. 2018 13:15
Dva české ženské páry už jsou na turnaji Světového okruhu v Ostravě ze hry venku. Ale zatímco Martina Bonnerová a Šárka Nakládalová končily se vztyčenou hlavou, Kristýně Kolocové s Michalou Kvapilovou kanuly po tvářích slzy jako hrachy. Chtěly se vytáhnout před domácími fanoušky, ale nevyhrály ani set.
Martina Bonnerová (na snímku) se Šárkou Nakládalovou vzdorovaly trojnásobné olympijské vítězce statečně, ale marně. S turnajem v Ostravě se loučí i Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová.
Martina Bonnerová (na snímku) se Šárkou Nakládalovou vzdorovaly trojnásobné olympijské vítězce statečně, ale marně. S turnajem v Ostravě se loučí i Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová. | Foto: ČTK

Ostrava - Dvě ze tří českých ženských dvojic ukončily účinkování na podniku Světového okruhu v plážovém volejbale v Ostravě velmi rychle. A přesto s docela rozdílnými pocity.

Pro Kristýnu Hoidarovou Kolocovou s Michalou Kvapilovou znamená vyřazení ve skupině obrovské zklamání, to Martina Bonnerová a Šárka Nakládalová si navzdory dvou porážkám odnesou hezké zážitky.

Kolocová a Kvapilová podlehly ve čtvrtek Kolosiňské a Kociolkové z Polska, v pátek přidaly druhou porážku bez zisku jediného setu proti lotyšskému páru Kravčenková, Graudinová. "Dnes jsme se cítily lépe, bohužel to znovu nevyšlo," smutnila Kolocová.

V mnohem chladnějším počasí uhrály Češky proti Lotyškám na zvlhlém centrkurtu v první sadě jen 12 bodů a nezvládly ani těsnou koncovku druhého setu. "Bojujeme samy se svou hrou, soupeřkami to teď není," řekla Kvapilová. "Ale Lotyšky hrály hezký zápas," uznala Kolocová.

"Necítíme se teď úplně super sebevědomě, je to nejspíš spojené se změnami, které jsme letos udělaly. Spolupracujeme s novým trenérem Andreou Tomatisem a snažíme se do naší hry zapracovat nové prvky. Někdy se to daří, jindy ne. Musíme to vypilovat," vysvětlila Kiki.

Rychlý konec na duo K+K dolehl

Bezprostředně po konci utkání ji druhá porážka viditelně skolila. Dlouho seděla na lavičce neschopna slov. "Samozřejmě to na nás dolehlo. Když do něčeho dáváte enormní úsilí, snažíte se, ale nejde to, dostane to každého," povídala třicetiletá pražská rodačka se slzami na krajíčku.

"Je třeba poděkovat organizátorům, že přivedli beach zpět do Česka. Bylo na nás, abychom to podpořily hrou. Mrzí nás to, omlouváme se," pokračovala Kolocová a popřála štěstí zbylým párům Ondřeji Perušičovi s Davidem Schweinerem i Markétě Slukové s Barborou Hermannovou.

Kvapilová slzy neudržela, první velký turnaj na domácí půdě skončil i pro ni velkým zklamáním. "V Pelhřimově se nám dařilo, tady ne. Snad bude možnost třeba zase za rok," soukala ze sebe vysoká blondýnka.

Nasazené jedenáctky, které byly vedle Slukové a Hermannové hlavními tvářemi vítkovického podniku, plánovaly prostřednictvím Facebooku na sobotu posezení s fanoušky u kafe. Po vyřazení budou mít více času. "To je pravda, nemáme nabitý program," pousmála se hořce Kolocová.

V polovině července se Kolocová s Kvapilovou představí na evropském šampionátu v Nizozemsku, kde obhajují stříbro. "Musíme zlepšit naši hru. Nápady Andrey (Tomatise) se nám líbí, když máme dobrý den, všechno funguje a hrajeme, co po nás chce," podotkla Kvapilová.

"Jako tým fungujeme dobře. Umíme si věci vyříkat, nalít si čistého vína. Je to správná cesta," doplnila pátá žena z olympiády v Londýně. Před závěrečnou přípravou na mistrovství světa čeká dvojici K+K ještě další čtyřhvězdičkový turnaj Světového okruhu ve Varšavě.

Jak polařka Bonnerová zablokovala legendu

Ještě před Kolocovou a Kvapilovou vypadly z domácího turnaje hráčky startující na divokou kartu, Martina Bonnerová a Šárka Nakládalová. Ty si to v souboji o osmifinále rozdaly s americkou dvojicí Branaghová a Walshová-Jenningsová. V těsné bitvě prohrály 18:21 a 20:22.

Přesto si Češky odnášejí speciální zážitek, zahrály si proti trojnásobné olympijské vítězce, trojnásobné mistryni světa a ikoně beachvolejbalu Kerri Walshové-Jenningsové. "Byl to jeden z nejlepších zápasů v životě. Mrzí jen to, že jsme mohly vyhrát," usmívala se Bonnerová.

"Jsem ráda, že jsme proti nim hrály a držely s nimi krok. Proti takové soupeřce jsem hrála poprvé a možná i naposled v kariéře. Cítily jsme k nim respekt, ale nebály jsme se," přidala dvaatřicetiletá Nakládalová.

V obou sadách ztratily Češky nadějné vedení o čtyři nebo pět míčů. "To prostě musíme udržet. Na téhle úrovni je to těžké ve všech zápasech, ale když jsme o náskok přišly, byly jsme dost naštvané. Mohly jsme vyhrát," mrzelo Bonnerovou, která se i jako polařka blýskla na bloku.

Se svými 175 centimetry zablokovala o hlavu vyšší americkou hvězdu a postarala se o pořádné pozdvižení. "Budeme přemýšlet o změně postů. Všichni se ptají na blok Martiny," smála se Nakládalová. "Až něco vybereš v poli, taky se tě budou ptát," opáčila Bonnerová.

Vítězky nedávaného Českého poháru potkaly vedle Američanek také úřadující světové jedničky z Německa a po dvou porážkách se rozloučily. "Proti Němkám to taky nebylo úplně špatné, dnes jsme hrály ještě lépe. Hodnotím turnaj kladně, moc jsem si to užila," uzavřela Nakládalová.

Také žebříčkově třetí česká dvojice se teď bude chystat na mistrovství Evropy, kam obdržela stejně jako v Ostravě pozvání na divokou kartu.

Turnaj Světového okruhu kategorie 4* v plážovém volejbalu v Ostravě:

Muži:

Skupina A: Varenhorst, Bouter (17-Niz.) - Habr, Lenc (32-ČR) 2:0 (13, 15).

Skupina B: Prudel, Szalankiewicz (18-Pol.) - Dumek, Berčík (31-ČR) 2:1 (16, -19, 11).

Skupina H: Semjonov, Lešukov (24-Rus.) - Perušič, Schweiner (8-ČR) 2:0 (17, 16).

Ženy:

Skupina B: Walshová Jenningsová, Branaghová (18-USA) - Bonnerová, Nakládalová (31-ČR) 2:0 (18, 20).

Skupina F: Kravčenková, Graudinová (27-Lot.) - Hoidarová Kolocová, Kvapilová (11-ČR) 2:0 (12, 19).

Play off - 1. kolo:

Hermannová, Nausch Sluková (1-ČR) - Davidovová, Ščypkovová (24-Ukr.) 2:0 (17, 17)

 

Právě se děje

Další zprávy