První tréninky F1 ve Francii po deseti letech patřily Hamiltonovi. Ericssonův monopost hořel

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2018 18:23
Úřadující mistr světa Lewis Hamilton vyhrál oba páteční tréninky na Grand Prix Francie formule 1.
Lewis Hamilton v Mercedesu.
Lewis Hamilton v Mercedesu. | Foto: Reuters

Le Castellet  - Návrat formule 1 do Francie po desetileté pauze patřil Lewisi Hamiltonovi. Úřadující mistr světa ovládl oba dnešní tréninky na okruhu v Le Castellet, v tom druhém pilot Mercedesu dokonce zvítězil o propastných sedm desetin.

Mercedes ve Francii, kde se naposledy závody formulí konaly v roce 2008 v Magny-Cours, představil nové motory a bylo to znát. První trénink Hamilton ovládl časem 1:32,231 a týmového kolegu Valtteriho Bottase porazil o 14 setin. Krok s nimi dokázal držet jen Daniel Ricciardo se ztrátou tří desetin.

Za pilotem Red Bullu se seřadili jezdci Ferrari, kterému se vůbec nedařilo. Kimi Räikkönen zaostal za prvním místem o osm desetin, zatímco vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu Sebastian Vettel, který vede o bod před Hamiltonem, na rivala z Mercedesu ztratil téměř celou sekundu.

V odpoledním - o něco pomalejším - tréninku Hamilton odstup ještě zvýraznil. Vyhrál časem 1:32,539 a Ricciardo na druhém místě byl stejně jako druhý jezdec Red Bullu Max Verstappen o sedm desetin pomalejší. Čtvrtý Räikkönen ztratil devět desetin, zatímco Vettel dokonce 1,150 sekundy.

Oba tréninky také poznamenaly havárie. Dopoledne se o přerušení postaral Marcus Ericsson, když po nárazu do bariéry jeho vůz začal hořet, zatímco pilot Sauberu byl stále v kokpitu. Pořadatelé však zasáhli včas a plameny uhasili, zatímco Ericsson vylezl ven. Odpoledne pak Sergio Pérez z Force India ztratil ve velké rychlosti kolo a trénink byl asi na deset minut zastaven.

V sobotu je na okruhu Paula Ricarda, kde formule naposledy závodily v roce 1990, na programu kvalifikace. Odstartuje stejně jako nedělní závod v 16 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy