22. června 2018 • 17:35

Strýcová i Kvitová jsou Birminghamu v semifinále. V Halle jde dál Federer

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky Petra Kvitová a Barbora Strýcová postoupily na trávě v Birminghamu do semifinále a mohou si v neděli zahrát proti sobě o titul. Obhájkyně loňského triumfu Kvitová dnes předvedla další suverénní výkon a Němku Julii Görgesovou porazila 6:1, 6:4. Strýcová vedla 7:5 a 3:0 nad Ukrajinkou Lesjou Curenkovou, jež poté vzdala.



Čtvrtá nasazená Kvitová zatím v Birminghamu soupeřky válcuje tvrdými údery a servisem a ještě na turnaji neztratila set. Proti Görgesové měla dvojnásobná wimbledonská vítězka skvělý úvod a Němka až za stavu 0:5 odvrátila "kanára". Druhá sada nabídla vyrovnanější podívanou, ve prospěch Kvitové rozhodl brejk hned v prvním gamu.

Světová osmička Kvitová zdolala Görgesovou, jež je v žebříčku jen pět míst za ní, v této sezoně už počtvrté a celkově pošesté za sebou. Její soupeřkou v boji o páté finále v sezoně bude buď turnajová dvojka Elina Svitolinová z Ukrajiny, nebo Rumunka Mihaela Buzarnecuová.

Strýcová si v Birminghamu zahraje poprvé v sezoně semifinále. Finalistce turnaje z let 2014 a 2016 pomohla ke čtvrtfinálovému vítězství skreč Curenkové, jež za nepříznivého stavu odstoupila kvůli bolestem v levém boku.

"Byl to nešťastný způsob vítězství," řekla Strýcová. "Ale myslím, že jsem našla způsob, jak proti ní hrát. Jsem moc ráda, že jsem poprvé v sezoně v semifinále. Doufám, že dojdu ještě dál, ale vím, že to bude těžké," řekla Strýcová. O finále se utká se Slovenkou Magdalénou Rybárikovou, jež v prvním kole vyřadila českou jedničku Karolínu Plíškovou.

Fedcupová reprezentantka Strýcová nyní zažívá mnohem vydařenější období než v únoru až květnu, kdy prohrála osm zápasů za sebou. Na Roland Garros následně postoupila do osmifinále a tři vítězství zaznamenala i teď v Birminghamu.

Dvouhra - čtvrtfinále:

Strýcová (ČR) - Curenková (Ukr.) 7:5, 3:0 skreč,
Rybáriková (SR) - Jakupovičová (Slovin.) 6:2, 6:4
Kvitová (4-ČR) - Görgesová (5-Něm.) 6:1, 6:4.

Federer je v Halle v semifinále

Roger Federer postoupil na tenisovém turnaji v Halle do semifinále a stále drží naději na uhájení pozice světové jedničky. V cestě za 19. vítězstvím na trávě v řadě jej nezastavil ani Australan Matthew Ebden, kterého šestatřicetiletý Švýcar porazil 7:6, 7:5. Rekordman turnaje v Halle Federer usiluje o desátý zdejší titul, a pokud ho získá, připíše si 99. primát v kariéře a zůstane také na prvním místě světového žebříčku před Rafaelem Nadalem.

"Musel jsem hodně bojovat. Nejprve jsem potřeboval najít rytmus a zjistit, jak hraje. Hrál skvěle voleje," řekl Federer. Šedesátého hráče světa zdolal v prvním vzájemném duelu za hodinu a půl. První set bez ztráty podání na obou stranách získal až v tie-breaku (7:2), v druhém dějství už servis takovou zbraní pro oba soupeře nebyl, ale z pěti brejků se tři povedly favorizovanému Švýcarovi, který otočil stav z 3:5.

"V druhém setu to bylo těsné. Díky bohu jsem to zažil už v minulém utkání s Pairem, tak jsem zůstal trochu klidnější," připomněl Federer čtvrteční vydřený zápas s Francouzem Benoitem Pairem.

V semifinále Federer narazí na soupeře z druhé stovky žebříčku ATP Denise Kudlu z USA. V Halle je Švýcar mezi nejlepšími čtyřmi hráči při 16. účasti už počtrnácté za sebou.

Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 2,116.915 eur):

Dvouhra - čtvrtfinále:

Federer (1-Švýc.) - Ebden (Austr.) 7:6 (7:2), 7:5, Kudla (USA) - Sugita (Jap.) 6:2, 7:5.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud